Καταργείται η ΛΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είχε έδρα την Καρδίτσα και μεταφέρεται στα Τρίκαλα


  • Καταργείται η ΛΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είχε έδρα την Καρδίτσα και μεταφέρεται στα Τρίκαλα

    23 Μαρτίου 2012
    Σε νέα υποβάθμιση υπόκειται ο Νομός Καρδίτσας καθώς με Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης του Υπουργείου Πολιτισμού καταργείται η ΛΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είχε έδρα την Καρδίτσα και ενσωματώνεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας Τρικάλων με έδρα τα Τρίκαλα!!!!
    Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός με αφορμή την παραπάνω άκρως δυσάρεστη εξέλιξη για το Νομό μας απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού:
    «Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καρδίτσα και αρμοδιότητα στις Π.Ε. Καρδίτσας και Τρικάλων, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Οργανισμό (Π.Δ. 191/2003, ΦΕΚ Α΄146/13-06-2003), ο οποίος ψηφίσθηκε μόλις το 2003 διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές:
    1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας με πολύ καλά οργανωμένο Εργαστήριο Συντήρησης.
    2. Το Κονάκι στο Πρόδρομο, όπου στεγαζόταν η Εφορεία μας μέχρι το 2008, όπου και εκεί υπάρχει εργαστήριο Συντήρησης. Επίσης στο ΥΠΠΟΤ ανήκει, εκτός από το Κονάκι, και μεγάλο μέρος του περιβάλλοντα χώρου, έκτασης αρκετών στρεμμάτων, όπου πρόσφατα κτίσθηκε αποθήκη με υποδομές για το πλύσιμο και την αποθήκευση της κεραμικής.
    3. Αποθήκη κεραμικής στην Τ.Ε. Πύργου Κιερίου του Δήμου Σοφάδων (στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο του Πύργου Κιερίου, το οποίο μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σοφάδων).
    4. Αρχαιολογική Συλλογή στην Τ.Ε. Κέδρου του Δήμου Σοφάδων, η οποία στεγάζεται στο παλαιό Κοινοτικό Κατάστημα ενώ πολύ πρόσφατα ο Δήμος Σοφάδων μας διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος προχωρήσει σε παραχώρησης χρήσης του Παλαιού Γυμνασίου. Ο εν λόγω χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός και εκθεσιακός χώρος του πλούσιου αρχαιολογικού υλικού των ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή (συμπεριλαμβανομένων των Μεγάλων Δημόσιων Έργων που εκτελούνται την παρούσα χρονική περίοδο).
    5. Αποθηκευτικός χώρος δίπλα στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Τ.Ε. Ιτέας του Δήμου Παλαμά. Ο Δήμος Παλαμά πρόκειται να μας παραχωρήσει για χρήση σύντομα το παλιό Δημοτικό Σχολείο.
    6. Αρχαιολογική αποθήκη στην Τ.Ε. Καλλιθήρου, Δήμου Καρδίτσας στο Δημοτικό Σχολείο (όπου υπάρχει παραχώρηση χρήσης από την Τοπική Κοινότητα).
    7. Αρχαιολογική Αποθήκη στην Τ.Ε. Συκεώνας, όπου στεγάζεται πλήθος αρχαιολογικού υλικού από την μακροχρόνια δραστηριότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην ευρύτερη περιοχή.
    Επιπλέον, ανάμεσα στους εκατοντάδες -ήδη γνωστούς- αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι απ’ ακρη σ΄άκρη σε όλη την έκταση της Π.Ε. Καρδίτσας και σε αυτούς που ολοένα γίνονται γνωστοί με αφορμή τη διεξαγωγή δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, στην περιοχή μας υπάρχουν και αρκετοί απαλλοτριωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι είναι επισκέψιμοι (χωρίς εισιτήριο)
    1. Ναός του Απόλλωνα στις Τ.Ε. Μητρόπολης και Μοσχάτου του Δήμου Καρδίτσας
    2. Θολωτός Μυκηναϊκός τάφος στην Τ.Ε. Γεωργικού του Δήμου Καρδίτσας
    3. Ακρόπολη ελληνιστικών χώρων στην θέση «Ογλάς» σην Τ.Ε. Πύργου Κιερίου του Δήμου Σοφάδων
    4. Το Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς, όπου και εκεί υπάρχει μικρός αποθηκευτικός χώρος, στην Τ.Ε. Φίλιας, του Δήμου Σοφάδων.
    5. Ο προϊστορικός οικισμός στην Μαγούλα «Ζευγαρολίβαδο» και τα Λουτρά της Ελληνιστικής εποχής στην Τ.Ε Συκεώνας του Δήμου Παλαμά.
    6. Κατάλοιπα Μυκηναϊκού οικισμού στη Μαγούλα «Παπουτσή», στην Τ.Ε. Παλαμά, τμήμα της οποίας μας δώρισε ο Δήμος Παλαμά.
    7. Αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Καλλιθήρου στο λόφο Αγ. Αθανασίου (Δημόσια έκταση)
    8. Αρχαιολογικός χώρος ρωμαϊκού καμαροσκέπαστου τάφου στη θέση «Ξινόβρυση» (Δημόσια έκταση που έχει παραχωρηθεί)
    9. Μυκηναϊκός θολωτός τάφος Ραχούλας (έκταση υπό απαλλοτρίωση)
    10. Αρχαιολογικός χώροι (τμήματα τείχους δρόμοι και οικίες της αρχαίας πόλης) στα ισόγεια τριών ιδιωτικών οικοπέδων στην Τ.Ε. Καλλιθήρου του Δήμου Καρδίτσας.
    11. Αρχαιολογικός χώρος (τμήμα τείχους και δρόμος αρχαίας πόλης) στην ανατολική κλιτύ του λόφου Αγ. Αθανασίου (Δημόσια έκταση)
    12. Αρχαιολογικός χώρος αρχαίων Γόμφων στη θέση «Επισκοπή» του Δήμου Μουζακίου. (Απαλλοτριωμένη έκταση γύρω στα 30 στρέμματα).
    Τέλος, σάς ενημερώνουμε ότι σήμερα στην ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καρδίτσα υπηρετεί το ακόλουθο προσωπικό, που απαριθμεί σε σύνολο 49 άτομα και αρκετά εξ αυτών παρέχουν υπηρεσία και στην Π.Ε. Τρικάλων:
    Αρχαιολόγοι : 10
    Διοικητικοί :2
    Φύλακες : 11
    Νυχτοφύλακες : 1
    Συντηρητές : 2
    Εργατοτεχνίτες : 22
    Οδηγός : 1
    Μετά από όλα τα παραπάνω μας δημιουργούνται εύλογες απορίες σχετικά με το υπάρχον Σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης και θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε με ποια κριτήρια επιλέγεται η κατάργηση της έδρας στην Καρδίτσα και η μεταφορά της στα Τρίκαλα:
    ü Πληθυσμιακά;
    ü Κόστους για το Ελληνικό Δημόσιο;
    ü Εξυπηρέτηση των πολιτών;
    ü Σπουδαιότητας Μνημείων;
    ü Κόστος μετακίνησης του προσωπικού;
    Με την διατήρηση της έδρας της Νέας Εφορείας στην Καρδίτσα, καταρχήν μειώνεται αντί να αυξάνεται το κόστος δαπάνης για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς υπάρχουν οι υποδομές σε χώρους, ώστε να στεγασθεί το υφιστάμενο αλλά και επιπλέον ακόμη προσωπικό. Δεύτερον, δεν επιβαρύνονται οι λειτουργικές δαπάνες της Υπηρεσίας εξαιτίας των απαιτούμενων υπηρεσιακών μετακινήσεων αλλά ούτε και οι 49 εργαζόμενοι με το κόστος της καθημερινής μετακίνησής τους, δεδομένου ότι ζήτησαν μετάθεση ή τοποθέτηση στην ΛΔ΄ Ε.Π.Κ.Α. με μοναδικό κριτήριο ότι η έδρα της ήταν στην Καρδίτσα και της εξαιρετικά δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.
    Θεωρούμε ότι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση αποτελεί υποβάθμιση της Προστασίας των Αρχαίων και Βυζαντινών Μνημείων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εν γένει στην περιοχή μας, σε μία εποχή που ο Πολιτισμός της χώρας μας πλήττεται σοβαρά από αλλεπάλληλα χτυπήματα, όπως οι πρόσφατες κλοπές στην Εθνική Πινακοθήκη και το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τα μνημεία του Πολιτισμού μας, αποτελούν στοιχεία ταυτότητας των κατοίκων της περιοχής και κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Οι σχεδιαζόμενες περικοπές και ενοποιήσεις θα αποτελέσουν πλήγμα για τον Πολιτισμό και απειλή για τα ίδια τα Μνημεία.
    Ζητούμε την διατήρηση της έδρας της Εφορείας στην Καρδίτσα και την ενίσχυση των φορέων και Υπηρεσιών πολιτισμού, όχι μόνο στην περιοχή της Καρδίτσας αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Θεσσαλίας, δηλαδή και στα Τρίκαλα, περιοχή που υποφέρει και υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο.
    ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ»
    http://www.karditsanews.gr/?p=40620
    Share on Google Plus

    About kalimerisnikos

    1 comments:

    Ανώνυμος είπε...

    ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ

    ΕΛΛΑΔΑ, Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ
    ΚΑΙ ΑΣΕΒΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ

    ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ

    ΧΑΙΡΕΤΑΙ

    Author Details