ΕΝΙΑΙΑ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                 Την δημιουργία Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου με το όνομα «Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (Ε.ΛΑ.Δ.Α.) και με βασικούς στόχους «Αντίσταση και Αλληλεγγύη» εξήγγειλαν την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης.Ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι «δεν αρκεί η πρώτη αυτή εκδήλωση της Κίνησης» αλλά  «από τώρα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθειά μας με στόχο την Αντίσταση και την Αλληλεγγύη». Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Μ. Γλέζος διευκρίνισε: «Δεν είμαστε εκλογικό σχήμα. Θέλουμε να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Δεν βάζουμε διαχωριστικές γραμμές, η Κίνηση είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να συμμετέχει. Θέλουμε τη βοήθεια - υποστήριξη όποιων κομμάτων συμφωνούν μαζί μας, αλλά δεν θέλουμε καθοδήγηση. Η συνέχιση του αγώνα αποτελεί Χρέος μας προς τους νεκρούς που θυσιάστηκαν και την Ιστορία του τόπου μας».Ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε “στη μεγάλη εθνική τραγωδία” που βιώνουμε σήμερα, καθώς και σε όσους μας οδήγησαν στο ΔΝΤ, τα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις. Κατήγγειλε ανοιχτά για άλλη μια φορά τον Γ. Παπανδρέου και τη σημερινή κυβέρνηση προσθέτοντας πως “σήμερα ζούμε σε καθεστώς βίας”.

« Οδηγούν σε διάλυση την κοινωνία, το έθνος και το κράτος, για να εξαγοράσουν έπειτα όλο τον δημόσιο πλούτο. Όσον αφορά τον εκβιασμό που θέτουν οι ισχυροί, ότι “για να ζήσετε, πρέπει να πουληθείτε”, μία είναι η απάντηση: Αντίσταση και Αλληλεγγύη». Ο Μ. Θεοδωράκης απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες Πολίτες που είναι πιστοί στα δημοκρατικά ιδεώδη να συσπειρωθούν στις γραμμές του νέου Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου λέγοντας: «Ας ενώσουμε τις καρδιές και τις σκέψεις μας, ας δώσουμε τα χέρια με την Ε.ΛΑ.Δ.Α. για την Ελλάδα».Ο διαπρεπής Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε ότι το Μέτωπο Ε.ΛΑ.Δ.Α ήταν πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη την οποία υιοθέτησαν ο Μανώλης Γλέζος, ό ίδιος και πολλοί άλλοι και χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο Μεγάλους Έλληνες και Σύμβολα της Αντίστασης για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «Όταν εξαθλιώνεται ο Λαός, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μην πληρώσει το χρέος. Όταν οι δανειακές συμβάσεις είναι παράνομες και το χρέος υπέρογκο, τότε μπορεί να απορριφθεί μέρος του δανείου που είναι επαχθές». Επίσης υπογράμμισε ότι «το Μέτωπο αυτό δεν είναι πολιτικό κόμμα, ούτε έχει σκοπό να μετασχηματιστεί σε κόμμα αλλά έχει πολιτικό χαρακτήρα και σκοπό, που συνίσταται στο να ενώσει τούς Έλληνες σε Αντίσταση κατά της πολιτικής αφελληνισμού της Ελλάδας και εξαθλίωσης του Ελληνικού Λαού, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να γεννήσει νέες πολιτικές δυνάμεις, που θα πουν το μεγάλο “Όχι”».Μετά τις τοποθετήσεις των τριών ομιλητών, ο λόγος δόθηκε σε πολίτες που προέρχονταν από διάφορα κινήματα και ομάδες καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών πεποιθήσεων και που εξέθεσαν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με ζητήματα του τρόπου πάλης, του χρέους και της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου των απεργών της ΧαλυβουργικήςΠαρουσίες

Στον χώρο  μεταξύ άλλων το “παρών” έδωσαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής, ο πανεπιστημιακός Ν. Κοτζιάς, ο εργατολόγος  Αλ. Μητρόπουλος, ο Δ. Τσουκαλάς (από την Ενωτική Κίνηση), η ομάδα «Πολίτες κατά του Χρέους» από το Ηράκλειο Κρήτης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον βουλευτή Θ. Δρίτσα, ο Γραμματέας του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ο Καθηγητής Κ. Μπέης, ο Περικλής Νεάρχου πρέσβης επί τιμή, ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος στρατηγός ε.α., ο Γ. Καραμπελιάς, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αλίμου Χρ. Κορτζίδης, ο Καθηγητής Νότης Μαριάς Ιδρυτής του Μετώπου για τη  Αυτοοργάνωση των Πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο, ο Καθηγητής Γ. Κατρούγκαλος, ο Λαοκράτης Βάσσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Πειραιώς Γ. Ζησιμάτος, ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος, ο Κώστας Ζουράρις και ο Νίκος Μάλλιαρης. Επίσης από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Ηλίας Ανδριόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Μ. Μητσιάς, Γ. Ζουγανέλης, Ηλίας Λογοθέτης, Τ. Λουκανίδης και Τρ. Δέλλας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δ. Τσακνιάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ορίστηκε Προσωρινή  Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία εκτός από τους τρεις ομιλητές συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, του Αθλητισμού καθώς και πολλοί Πανεπιστημιακοί και Συνδικαλιστές. 


ΕΝΙΑΙΑ  ΛΑΪΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details