Πολύτιμα ευρήματα στο φως από το ΕΛΚΕΘΕ

Πολύτιμα ευρήματα στο φως από το ΕΛΚΕΘΕ >>> Είκοσι αρχαία ναυάγια σε όλο το Αιγαίο έχουν εξερευνήσει τα τελευταία 10 χρόνια ο «Αχιλλέας», η «Θέτις» και ο «Μαξ Ρόβερ» προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για την αρχαία Ελλάδα.


Τα τρία βαθυσκάφη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που έχουν τη δυνατότητα να καταδύονται μέχρι τα 2.000 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, και οι ερευνητές του κέντρου έχουν ανασύρει από τον βυθό των ελληνικών θαλασσών εκατοντάδες αντικείμενα που όχι μόνο συμπληρώνουν το παζλ της Ιστορίας, αλλά έλυσαν και πολλά από τα μυστήρια δυστυχημάτων, όπως αυτό της πτώσης του Σινούκ το 2004, των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ το 2001 και το 2003 σε Σούνιο και Ικαρία και των δύο F-16 που κατέπεσαν πέρυσι νοτίως της Κρήτης. Τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα σκάφη κατάφεραν να ανασύρουν από βάθος 1.000 και 1.300 μ. τα «μαύρα κουτιά» των πολεμικών αεροσκαφών σε μια από τις πιο δύσκολες υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΘΕ στη Μεσόγειο.

Ο κυβερνήτης του βαθυσκάφους «Θέτις» κ. Κ. Κατσαρός και ο διευθυντής ερευνών δρ Δημ. Σακελλαρίου παρουσίασαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση της Ενωσης Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης, τα εντυπωσιακά συμπεράσματα των πολυετών θαλασσίων ερευνών στα αρχαία ναυάγια (Χίου, Κασσάνδρας, Αθω, Αστυπάλαιας, Καστελλόριζου, Κυθήρων), στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και στους κοραλλιογενείς κήπους της Μεσογείου.

Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα είναι η έρευνα στο αρχαίο ναυάγιο δυτικά της Κύθνου σε βάθος 500 μ. Το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έφθασε το βαθυσκάφος «Μαξ Ρόβερ» ήταν τα 1.850 μ. νότια της Κρήτης για λογαριασμό ερευνητικής αποστολής Ελλήνων βιολόγων.

Μια από τις μελλοντικές προκλήσεις των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ είναι να εξερευνήσουν (αφού βρεθεί χρηματοδότηση) το ναυάγιο των Αντικυθήρων όπου βρέθηκε ο θαυμαστός μηχανισμός, αλλά και το ναυάγιο του Αρτεμισίου.

Το ΕΛΚΕΘΕ έχει μελετήσει ιδιαίτερα το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, ΒΑ της Σαντορίνης, το πιο ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου, για το οποίο, όπως επισήμανε ο κ. Σακελλαρίου, υπάρχει η ανάγκη πόντισης ενός υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου που θα παρακολουθεί τη δραστηριότητά του.[Του Θαναση Τσιγγανα, Kathimerini.gr - 28-05-11]

http://www.facebook.com/mobileprotection#!/archaeoinaction
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details