διετή κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων ελευθέρων επαγγελματιών και των οικογενειών τους.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ



Αθήνα, 23 Ιουνίου 2011



Δελτίο Τύπου



Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της εξέφρασε η ΕΣΕΕ για την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διετή κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων ελευθέρων επαγγελματιών και των οικογενειών τους.



Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την δημοσίευση της υπ’ αριθμ. Φ40035/οικ.5136/413 Υπουργικής Απόφασης, με την οποία παρέχεται διετής δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, απέστειλε σχετική επιστολή με την οποία μεταφέρει την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:



«…..Μέχρι τώρα η επίσημη Πολιτεία έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών και ουδέποτε εκδήλωσε διάθεση να υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο αυτούς και τις οικογένειές τους, παρά τους φόρους και τις εισφορές που πλήρωναν όσο είχαν απασχόληση. Ελπίζουμε, η απόφασή σας να αποτελέσει την απαρχή της αναγκαίας μεταβολής της στάσης της Πολιτείας απέναντι σε ένα πρόβλημα υπαρκτό και συνεχώς εντεινόμενο.

Ειδικότερα, επί του περιεχομένου των διατάξεων της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

1. Η ένταξη στο σχετικό πρόγραμμα κάλυψης έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα (διετία). Κατά τις συζητήσεις μας με το Υπουργείο, λάβαμε την υπόσχεση ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει αόριστη διάρκεια κάλυψης για τους άνεργους εμπόρους και μάλιστα θα περιβληθεί με ισχύ νόμου, εντασσόμενη στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ. Τουλάχιστον, παρακαλούμε να επανεξετάσετε την επέκταση της χρονικής διάρκειας κάλυψης των δικαιούχων για ένα ακόμη χρόνο.

2. Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι η διακοπή της άσκησης του επαγγέλματος. Θεωρούμε ότι η κάλυψη πρέπει να αφορά και στους προσωρινά άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ανέστειλαν τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Η προϋπόθεση της συνολικής «εξόδου» από το επάγγελμα είναι υπερβολική και θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των ανέργων που θα ωφεληθούν από την διάταξη.

3. Οι προβλεπόμενες καλύψεις θα παρασχεθούν μόνο σε όσους έχουν καταβάλλει κανονικά τις οφειλές τους ή τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς. Αυτοί που θα πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις είναι, κατά τεκμήριο, αυτοί που δεν έχουν ανάγκη να υπαχθούν στην ρύθμιση. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη διασφάλισης των συμφερόντων του ΟΑΕΕ αλλά αυτή θα πρέπει να επιτευχθεί με άλλο τρόπο. Η κάλυψη πρέπει πρωτίστως να ισχύσει και για αυτούς που –προσωρινά και λόγω αδυναμίας- δεν μπορούν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους στον ΟΑΕΕ.

Παρά τις αναγκαίες επί μέρους βελτιώσεις που πρέπει να ενταχθούν στην απόφασή σας για να αποκτήσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η έναρξη και μόνο της συζήτησης για τον «άνεργο» ελεύθερο επαγγελματία, αποτελεί θετικό πρόσημο για την κοινωνία, όμως πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί με την καταβολή ανάλογου επιδόματος ανεργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα»



Δηλώσεις Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη :



«Η ΕΣΕΕ εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διετή κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων ελευθέρων επαγγελματιών και των οικογενειών τους.

Ο «κουμπαράς» της ανεργίας εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών επιτέλους ενεργοποιήθηκε και η παρακράτηση ατομικής μηνιαίας εισφοράς 5 ευρώ δίνει την δυνατότητα για την εφαρμογή της παραπάνω Απόφασης.

Με την αύξηση της καταβαλλόμενης εισφοράς κατά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ στον ιδιωτικό τομέα περιμένουμε να διευθετηθεί το συντομότερο η αδικία της μη καταβολής ανάλογου επιδόματος ανεργίας στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ισχύει στους ανέργους μισθωτούς».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details