Εισήγηση στον Προϋπολογισμό απο τον Δημοτικό Σύμβουλο κ Νικόλαο Βασιλό!

Εισήγηση στον Προϋπολογισμό










Η σοβαρότητα του θέματος και η σημασία που έχει για την πορεία του τόπου μας είναι οι παράγοντες που με παρακίνησαν ότι πρέπει να μιλήσω.



Η ψήφιση ενός πραγματικού προϋπολογισμού και οι ρεαλιστικοί και όχι καινοφανείς στόχοι θα μας κάνουν να μπορούμε να κοιτάξουμε αργότερα τους πολίτες στα μάτια με το να τους δείξουμε απτά έργα και αποτελέσματα.





Προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η χριστή διαχείριση των πόρων κάτι που πιστεύω ότι είναι αναγκαίο με τα σημερινά δεδομένα.





Όπως όλοι γνωρίζουμε το πόρισμα της απογραφής που θα δείξει την οικονομική κατάσταση των Καποδιστριακών Δήμων που αποτελέσαν τον δήμο Δομοκού δεν είναι ακόμη έτοιμο για να έχουμε πλήρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων του νέου Καλλικρατικού δήμου Δομοκού.



Η συζήτηση περί των οικονομικών του Δήμου θα έπρεπε να είναι έστω και τώρα (και όχι προεκλογικά, ως όφειλε) μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απολογισμό των προηγούμενων δημάρχων. Όχι για να τους κρίνουμε -αυτό έγινε στις εκλογές- αλλά για να μάθουμε και να βελτιώσουμε όπου είναι δυνατόν τα οικονομικά στοιχεία.



Σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι για την σύνταξη Επιχειρησιακού Σχεδίου πενταετίας.

Για το μεσοπρόθεσμο Προγραμματισμό των Δήμων εκπονείται πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο εξειδικεύεται κατ' έτος σε ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και Ετήσιο Προϋπολογισμό. Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίζεται μαζί με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται, σε αυτό, ως παράρτημα.



Μόνο για την δημοτική περίοδο 2011 - 2014 το επιχειρησιακό θα έχει τριετή διάρκεια και είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι τον Σεπτέμβριο να το συντάξουμε.



Από την ανάλυση των έργων των προϋπολογισμών που είχατε συντάξει κύριοι των προηγουμένων Δκσεων φαίνεσαι καθαρά ότι οι προϋπολογισμοί φτιάχνονταν σύμφωνα με τα όρια των απευθείας αναθέσεων για τις προμήθειες και τα έργα . Είδατε εσεις σε κανέναν κωδικό εξόδου πάνω από 20.000,00€ ? όχι βέβαια. Αντε και μέχρι 60.000,00€ για κανέναν πρόχειρο - συνοπτικές διαδικασίες.



Για να εκτελέσεις έργο της προκοπής πρέπει να βάλεις ποσά μεγάλα κι αυτό σημαίνει ανοικτός διαγωνισμός .



Η αδιαφάνεια, οι απευθείας αναθέσεις που έγιναν ήταν υπέρ του δέοντος και τα αναλογούντα χρήματα των πολιτών πετάχτηκαν στον κάδο των αχρήστων με αποτέλεσμα όλα αυτά φέρνουν σε μας μια βαρύτατη ευθύνη, την Ευθύνη να οδηγήσουμε τον Δήμο Δομοκού στο σωστό δρόμο. Στο δρόμο της Ανάπτυξης και του Εξορθολογισμού. Ο κόσμος στις πλατείες και τα καφενεία μας λέει φτάνει πια.



Μας το είπε στις εκλογές και συνεχίζει να το φωνάζει μέχρι και σήμερα. Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια δεν έχουν θέση πια στις εποχές μας.



Οι δημότες ζητούν από όλους εμάς να φερθούμε υπεύθυνα και να διοικήσουμε με βάση τη συνείδησή μας και τον σκοπό για τον οποίο είμαστε σ΄ αυτές τις θέσεις.



Είμαι σίγουρος ότι και εσείς όπως κι εγώ θέλουμε η νεολαία μας να μεγαλώσει στον Δήμο Δομικού και να μην φύγει από τον τόπο της γιατί δεν τους προσφέρει κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, ποιότητα ζωής, ζεστασιά και ασφάλεια. Ο τόπος μας ερημώνει σιγά-σιγά, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, οι εργασίες λιγοστεύουνε κι όλο και περισσότεροι νέοι φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.





Ο Δήμος Δομοκού καλείται να σταθεί στο ύψος του.

Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε στα παιδιά μας την κληρονομιά των δανείων των χρεών των αδιέξόδων και των συμφερόντων. Δεν τους αξίζει όπως δεν αξίζει και σε κανένα από μας.





Θα είναι η απόλυτη παράνοια για μια πλειοψηφία να μην θέλει να κάνει Αναπτυξιακό έργο και Κοινωνική πολιτική.



Πως θα κάνεις κοινωνική πολιτική όταν δεν υπάρχουν χρήματα και πρέπει να ξεχρεώσεις τους προμηθευτές και τους επαγγελματίες που είναι κι αυτοί μέρος της κοινωνίας και του κοινωνικού μας προβληματισμού.





Πρέπει να ελέγξουμε τις προμήθειες, τα έργα αλλά πρωτίστως να ελέγξουμε το προσωπικό του Δήμου Δομοκού ώστε να παράγει πλούτο προς τους δημότες.





Οι αιρετοί και οι δημότες πρέπει μαζί να ακολουθήσουμε τον δόμο που λέγεται μονόδρομος της εξυγίανσης και όταν το ξεπεράσουμε θα έρθει το επόμενο βήμα που λέγεται προοπτική της ανάπτυξης.



Πιστεύω ότι ο παρών προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός νοικοκυρέματος, ένας προϋπολογισμός μεταβατικού χαρακτήρα, περνώντας από το παρελθόν στο μέλλον, ένας προϋπολογισμός υλοποιήσιμος, διαχειριστικός αφού πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις πραγματικές ανάγκες, ιδιαίτερα ως προς τα έξοδα και τις οφειλόμενες δαπάνες και υποχρεώσεις των πρώην Δήμων.



Στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2011 εκτός των υποχρεωτικών δαπανών, μισθοδοσίες, εισφορές, λειτουργικά κλπ, ένας από τους στόχους μας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο δημότης μας, ο κάτοικος, ο επισκέπτης που με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα του κυρίως στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στην ύδρευση, το πράσινο, το περιβάλλον κ.λ.π.





Άλλος στόχος μας είναι η ανάπτυξη του νέου Δήμου δια μέσω των Επιδοτούμενων προγραμμάτων όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το πιλοτικό πρόγραμμα για τα Σχολεία (έργο ΕΣΠΑ, φωτοβολταϊκά και λοιπά προγράμματα. Αναγκαίο ο δήμος να αποκτήσει Διαχειριστική επάρκεια.









Στον τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης , επιδιώκουμε την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, Παιδικών Σταθμών, την προώθηση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» και να δουμε την Κοινωνική Μέριμνα.





Στον τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω της δημιουργίας Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου ή Νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης επιδιώκουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα Αθλητισμού και Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία και άθληση όλων των πολιτών μας καθώς και στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής μας και στην αξιοποίηση της βιβλιοθήκης.



Η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, και την ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό, για την συγκέντρωση, την ενοποίηση των απολογιστικών στοιχείων, τις υποχρεώσεις, τις απαιτήσεις και κάθε άλλο οικονομικό στοιχείο των πρώην Δήμων.







Από αυτό το βήμα σας καλώ να στηρίξουμε την προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει η νέα Δημοτική Αρχή να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του Δήμου μας και να βγάλουμε τον τόπο από την μιζέρια και την ανέχεια που δεν του αξίζει.





Σας καλώ να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας."

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και την υπομονή σας.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details