Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί αύριο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε βαρύ κλίμα και ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες τον εμφανίζουν να ανησυχεί σοβαρά πλέον από τις αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος τους στην πολιτική υποταγής στο ΔΝΤ που ακολουθεί.
Η σύγκληση της ΚΟ κρίθηκε αναγκαία και εν όψεις της ψήφισης του προϋπολογισμού και λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν στην κοινωνία οι δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου. Μπροστά σε αυτά που θα έρθουν, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η αύξηση της φορολογίας χαρακτηρίζονται σχετικά … πολιτικά ανώδυνες από βουλευτές του Κινήματος. To άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η μείωση του κόστους λειτουργίας των ΔΕΚΟ (απολύσεις και μειώσεις μισθών), η περαιτέρω μείωση των δαπανών του Δημοσίου σε κρίσιμους για την κοινωνία τομείς, οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου, προκαλούν «εμφύλιο στα μετόπισθεν» του ΠΑΣΟΚ, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του ΓΔ του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα, την Τρίτη στην Βουλή.
Η κατάσταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ περιγράφεται πλέον ως εκρηκτική ακόμα και από φιλοκυβερνητικά έντυπα.
Το ΒΗΜΑ γράφει ότι η αίσθηση απόγνωσης που έχει κυριεύσει βουλευτές του ΠαΣοΚ αποτυπώνεται στην πρωτοφανή δήλωση του βουλευτή Λαρίσης του ΠαΣοΚ κ. Εκτ.Νασιώκα, ο οποίος τοποθετούμενος επί του πολυνομοσχεδίου είπε: «Ο κόσμος είναι πικραμένος, απαισιόδοξος, αλλοπρόσαλλος. Δεν φωνάζουμε, μας λένε “γιατί δεν αντιδράτε;”. Όταν αντιδρούμε, μας λένε “γιατί αντιδράτε;”. Τον οδηγήσαμε σε κατάσταση παραφροσύνης. Το να μας δείρουν κάποιοι, αυτό έχει και μια αξία, μια λεβεντιά. Το να σε …φτύνουν είναι το πρόβλημα».
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ουκ ολίγοι πλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζουν να εκφράζουν δημοσίως την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι τους προσεχείς μήνες στη χώρα και το παράδοξο είναι ότι οι εν λόγω βουλευτές προέρχονται από δύο -μέχρι πρότινος- εντελώς αντίθετες τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί εξ αυτών, όπως οι κ. Γ. Φλωρίδης, Ν. Αλευράς, Κ. Καρτάλης, Τόνια Αντωνίου κ.ά. ανήκαν το 2007 στον λεγόμενο στενό πυρήνα της βενιζελικής ομάδας, με τον υπουργό Αμύνης βέβαια να διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε δική του ανάμειξη. Άλλοι βουλευτές πάλι, όπως ο κ. Οδ. Βουδούρης, που απείχε της συζήτησης για τις ΔΕΚΟ αλλά ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, ή και ο κ. Β. Παπαχρήστος που διεγράφη την Τρίτη, ήταν μέχρι πρότινος «ορκισμένοι» παπανδρεϊκοί.
Οι δυνάμει αντιδρώντες βουλευτές στις κυβερνητικές επιλογές, που υπολογίζονται πλέον σε περισσότερα από 25 στελέχη της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν συνιστούν μια ομοιογενή ομάδα . Αυτό που τους ενώνει είναι η διάχυτη ανησυχία τους αν το σημερινό υπουργικό σχήμα -και κυρίως συγκεκριμένοι υπουργοί που δεν διστάζουν να κατονομάσουν- βαδίζουν με συγκροτημένο σχέδιο ή απλώς εκτελούν τις επιταγές της τρόικας.
Στην ίδια ομάδα δε, θα πρέπει να προστεθούν και βουλευτές με μακρότατη κοινοβουλευτική πείρα, όπως η κ. Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος ή ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, που δεν διστάζουν να διατυπώνουν ευθαρσώς τις απόψεις τους.
Εξ ου και πολλοί στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ήδη για ένα ολοένα και διευρυνόμενο ενδοκομματικό μέτωπο ατάκτων βουλευτών, τις αντιδράσεις των οποίων ουδείς πλέον μπορεί να προβλέψει. Το απέδειξε η γενικευμένη ανταρσία που απειλήθηκε την Τρίτη για τη διαγραφή οφειλών στο Δημόσιο ύψους 24 δισ. ευρώ που εξανάγκασε τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ανακρούσει πρύμναν.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ στην ίδια λογική με τον διαγραφέντα κ. Παπαχρήστο
κινείται η λεγόμενη «ομάδα των ατάκτων»- μια «συμμαχία» βουλευτών από διαφορετικές τάσεις του ΠαΣοΚ, με ρευστή σύνθεση και σημείο αναφοράς τον προβληματισμό από τις κοινωνικές και ιδεολογικές επιπτώσεις των μέτρων. Στην ίδια χαλαρή «συνομοσπονδία» κινούνται οι κκ. Β.Γερανίδης, Μ.Κατρίνης , η κυρία Τόνια Αντωνίου αλλά και η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως τις υπερεξουσίες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ζήτησαν να συζητούνται οι επικαιροποιήσεις του μνημονίου στη Βουλή και να εγκρίνονται από τους βουλευτές.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το ΒΗΜΑ, στο εσωτερικό της ΚΟ σχηματοποιούνται κάποιες ευδιάκριτες ομάδες. Οι «γεννηματικοί» κκ. Μ. Παπαϊωάννου και Κ. Γείτονας διατηρούν κριτική στάση αλλά δεν δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση, ενώ κάποιου είδους συνεννόηση φαίνεται ότι υπάρχει στο παλαιό εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, το οποίο πάντως δεν σχηματοποιείται σε ομάδα. Παράλληλα (βέβαια) με αυτούς λειτουργεί μια μεγάλη ομάδα βουλευτών, οι οποίοι στηρίζουν χωρίς δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση. Από αυτούς άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχει πρόβλημα πολιτικής αλλά ότι δέχεται πόλεμο από τα κανάλια ( Χρ. Μαγκούφης ), ότι αν μεταφερθεί με ένταση η πίεση που έρχεται από τους πολίτες στα ανώτερα επίπεδα τα πράγματα θα βελτιωθούν ( Ηλ. Θεοδωρίδης ), ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί η χώρα και η κριτική από τους βουλευτές περιττεύει ( Στ.Κουτμερίδης).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου