Στις εξεταστικές αίθουσες μαθητές και εργαζόμενοι

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ


Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) είναι ένα σύστημα εξετάσεων που στοχεύει στην πιστοποίηση διαφορετικών επιπέδων «γνώσης» μιας ξένης Γλώσσας, εξετάζει δηλαδή το βαθμό ικανότητας που έχει αναπτύξει κάποιος να κατανοεί και να παράγει γραπτό και προφορικό λόγο της Γλώσσας αυτής.

Οι εξετάσεις για το ΚΠΓ ελέγχουν και αξιολογούν τη γνώση διαφόρων ξένων γλωσσών κυρίως από Έλληνες χρήστες.

Τις πόρτες των εξεταστικών αιθουσών πέρασαν χθες το πρωί άτομα διαφόρων ηλικιών προκειμένου να εξεταστούν και να αποκτήσουν το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

Ειδικότερα η εξέταση αφορούσε στις Γλώσσες των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών και Ισπανικών. Στα Τρίκαλα λειτούργησε ένα εξεταστικό κέντρο και ειδικότερα το 289ο που φιλοξενούνταν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 5ου γενικού λυκείου Τρικάλων.

Στις εξετάσεις συμμετείχαν 140 υποψήφιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαγωνίστηκαν στην Αγγλική Γλώσσα. Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες των υποψηφίων αυτές διέφεραν μεταξύ τους, καθώς συμμετείχαν άτομα μικρής ηλικίας ακόμη και μαθητές γυμνασίου και εργαζόμενοι.

Η συμμετοχή κρίθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητική με την διαδικασία να περιλαμβάνει τρεις φάσεις και να διαρκεί έως αργά το μεσημέρι.

Στην σημαντικότητα του θεσμού αναφέρθηκε μέσω δηλώσεών της η πρόεδρος του εξεταστικού κέντρου και υποδιευθύντρια του 5ου λυκείου Τρικάλων κ. Μαρία Τρίκα.

«Ο θεσμός του Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας είναι κρατικός, αδιάβλητος και απρόσκοπτος. Είναι ένα πτυχίο που λαμβάνει ο υποψήφιος όπου τον κατοχυρώνει σε επόμενα επαγγελματικά βήματα, αλλά και τον μοριοδοτεί», σημείωσε η κ. Τρίκα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό αυτού του πιστοποιητικού είναι ότι αφορά πολλές γλώσσες, δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον και κατά συνέπεια δεν αποκομίζει υλικά οφέλη, χρησιμοποιεί το σύστημα και την υποδομή των πανελληνίων εξετάσεων.

Σ’ ένα σύστημα που αντιμετωπίζει ισότιμα τις σύγχρονες ευρωπαϊκές Γλώσσες και αποσκοπεί στην πιστοποίηση διαφορετικών επιπέδων γνώσης μιας γλώσσας, ενώ ελέγχει και το βαθμό ικανότητας που έχει αναπτύξει κάποιος να κατανοεί και να παράγει γραπτό και προφορικό λόγο.









Η ΕΡΕΥΝΑ 21 Νοεμβρίου 2010, αρ. φύλλου 15658,
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details