Δηλώσεις Πρόεδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων στην Βόρεια Ελλάδα

«ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΟΡΑ»




Το λιανεμπόριο περνάει τον τελευταίο χρόνο ένα ισχυρό και επώδυνο «crash test» και δυστυχώς μετράει ήδη πάρα πολλές απώλειες. Η περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζει να απειλεί επικίνδυνα την βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, ενώ μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των εργοδοτών και των εργαζομένων στο εμπόριο.



Η πολιτική του Μνημονίου περιέχει υπερβολική δόση λιτότητας και σκληρότητας που μας οδηγεί συνεχώς στην υποκατανάλωση, στην έλλειψη ρευστότητας και στην καταστροφική ανασφάλεια, ενώ ασκεί ασφυκτική πίεση στις ΜμΕ ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η πίεση αυτή πρέπει λοιπόν να μειωθεί άμεσα, αφού η αγορά συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» αυξάνονται και όλοι σχεδόν οι κλάδοι καταγράφουν ζημιές.



Για το σκοπό αυτό, η ΕΣΕΕ προχώρησε στην εκπόνηση έρευνας, η οποία εκτός από τη στιγμιαία καταγραφή των «λουκέτων», δίνει τη δυνατότητα της παρακολούθησης σε περιοδική βάση του ανοίγματος και κλεισίματος επιχειρήσεων σε σχέση με την εμπορικότητα του δρόμου και της περιοχής μικρών και μεγάλων πόλεων. Τα υφιστάμενα και αναμενόμενα «λουκέτα» δημιουργούν βίαιες αλλαγές και αλλάζουν τις ισορροπίες και το χάρτη του λιανεμπορίου και στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά με λιγότερες συνέπειες από αυτές που παρατηρούνται στην έρευνα για το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η ΕΣΕΕ, με το ερευνητικό της έργο και τη δημιουργία της «ΓΕΩΒΑΣΗΣ», δηλαδή την αποτύπωση και την ηλεκτρονική απεικόνιση του εμπορίου σε όλη την Ελλάδα, έχει την πρόθεση να βοηθήσει τους εμπόρους και όχι να τους τρομάξει, αφού στόχος είναι ο εντοπισμός των περιοχών που είναι εμπορικά κορεσμένες και εκείνες που καταγράφονται ελλείψεις και ευκαιρίες, ώστε είτε αλλάζοντας αντικείμενο, είτε περιοχή να διατηρηθούν στην αγορά οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις.

Με την ευκαιρία της ΔΕΘ, οι Έλληνες έμποροι κόντρα στο κλίμα απαισιοδοξίας, στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα προς όλους, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι μπορούμε να «ανακαινίσουμε» το εμπόριο και να το εντάξουμε σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο για το μέλλον, αλλά με την προϋπόθεση να μην γίνουν άλλα λάθη, ούτε να επαναληφθούν ανεύθυνες πολιτικές σε βάρος μας.



Στο πλαίσιο αυτό πρώτοι ξεκινήσαμε τη μάχη κατά της ακρίβειας, προωθήσαμε το σύνθημα μια τιμή /χαμηλή τιμή και συμβάλαμε στην διπλή απορρόφηση του ΦΠΑ. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι διακηρύξεις του νέου Υπουργού Π. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν σύμφωνους και αλληλέγγυους στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, της φορολογικής ακρίβειας και της κερδοσκοπίας των καρτέλ.



Το Ελληνικό εμπόριο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να αλλάξουν πολιτική, να βάλουν σε προτεραιότητα το σύνολο της κοινωνίας με επίκεντρο το μέσο Έλληνα και κυρίως να διαφυλάξουν την Μμε ελληνική επιχειρηματικότητα από τον αφελληνισμό και αφανισμό
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details