Τον δρόμο προς τη βουλή αναμένεται να πάρει το αργότερο μέχρι την επόμενη Τρίτη, το νομοσχέδιο της περαίωσης, οι διατάξεις του οποίου αφήνουν εκτός ρύθμισης μόλις 1.500 επιχειρήσεις επί συνόλου 1 εκατ. επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Μεταξύ αυτών θα είναι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες και οι τράπεζες λόγω νομικού κωλύματος.
Αντίθετα εντός ρύθμισης θα είναι τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία με τους επιχειρηματίες να πληρώνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά για να περαιώσουν τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους.
Όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν στην σύσκεψη που θα έχει η πολιτική ηγεσία με τους αρμόδιους φορείς την Τετάρτη στο πλαίσιο της διαβούλευση για την περαίωση περίπου 2,5 εκατ. ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000 -2009.
Οι φορείς που έχουν αποδεχθεί το προσκλητήριο του υπουργείου Οικονομικών και θα συμμετάσχουν στην διαβούλευση φθάνουν τους οκτώ.
Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις εφορίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ),το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ),το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Οι φορείς θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για την περαίωση στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά, στους γενικούς γραμματείς και στα επιτελικά στελέχη του υπουργείου.
Περισσότερες από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα εισφέρουν το πολύ 1,5 δις. ευρώ εκ των οποίων κονδύλι 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγγραφεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Η περαίωση θα συνοδευτεί από το κλείσιμο 150.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα Δικαστήρια (σ.σ. οι διατάξεις θα ενταχθούν σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης) και 1,3 εκατ. ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 32 δις. ευρώ εκ των οποίων μόλις 8-9 δις. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.
Τα δεδομένα, που υπήρχαν μέχρι και χθες για την περαίωση έχουν ως εξής:
Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να μείνουν εκτός περαίωσης οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 15 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να ξεπεράσουν αυτό το όριο. Οπότε σε αυτή την περίπτωση εκτός ρύθμισης θα μείνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που ελέγχονται από το ΕΘΕΚ, οι οποίες θα ελέγχονται κανονικά, οι τράπεζες και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες λόγω νομικού κωλύματος. Εκτιμάται ότι περίπου 1.500 επιχειρήσεις δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση επί συνόλου άνω του 1 εκατ. επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να «καούν» τα φορολογικά βιβλία και στοιχεία ως κίνητρο ένταξης στη ρύθμιση, καθώς θεωρείται παράνομο. Το κίνητρο αφορά στο να μην ζητούνται και να μη διενεργείται έλεγχος για τα έτη που κλείσουν.
Εντάσσονται όλες ανεξαιρέτως οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Δικαστήρια και δεν έχουν τελεσιδικήσει σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, δηλαδή μέχρι και το Εφετείο.
Της ρύθμισης δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία –αν και θα πληρώνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά για να περαιώσουν τις υποθέσεις τους. Στα πλαίσια αυτά δρομολογείται η μείωση του ορίου των 150.000 ευρώ, και πολύ κάτω από τις 100.000 ευρώ, για άσκηση ποινικής δίωξης όσων εκδίδουν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Το κλείσιμο των χρήσεων θα γίνει με ελάχιστα ποσά 200 ευρώ για μικρούς επιτηδευματίες, 500 ευρώ για μικρομεσαίες και ελεύθερους επαγγελματίες και 600 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις και θα φθάνει ακόμα και 10.000 ή 20.000 ευρώ ή παραπάνω ανά χρήση για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις βάσει του αλγορίθμου (ακαθάριστα έσοδα, διορθωτικός συντελεστής 1% ή 2% ή 3%, Μοναδικός Συντελεστής Καθαρού Κέρδους και συντελεστής φορολόγησης και ΦΠΑ).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου