Το μπλοκ του Μνημονίου είναι εδώ

Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πολιτική του Μνημονίου και τα μέτρα που τη συνοδεύουν απορρίπτονται από την κοινωνία σε συντριπτικά ποσοστά. Τη συνακόλουθη φθορά δεν την υφίσταται μόνον το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Ν.Δ. και κατ' αναλογίαν το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Το φαινόμενο αυτό αφορά προφανώς τις ευθύνες που καταλογίζουν οι πολίτες για το πώς φτάσαμε εδώ, αλλά και την πολιτική γραμμή που ακολουθούν σήμερα τα κόμματα και οι υπόλοιποι παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.




Η κυβέρνηση ανέλαβε τις πρωτοβουλίες. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φώναξαν, απείλησαν και -απειληθέντες ίσως και οι ίδιοι- συμμορφώθηκαν πλήρως.



Η Ν.Δ. πάλι, ήταν απούσα από το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ο Αντ. Σαμαράς δεν πήγε καν να μιλήσει στη Βουλή, ενώ και στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων η τοποθέτησή του ήταν υποτονική, στα όρια του συναινετικού. Άλλωστε, η μάχη του ασφαλιστικού κατέληξε πεδίο μεμονωμένων αψιμαχιών οι οποίες τελικά αυτό που πέτυχαν ήταν να τονίσουν ότι το Μνημόνιο είναι το μόνο πλαίσιο συζήτησης. Ένα βήμα παρακάτω πηγαίνει, μιλώντας στην "Αυγή", ο κ. Δ. Αβραμόπουλος (βλέπε σχετικό θέμα). Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. “προειδοποιεί” ότι “τα μέτρα θα αποτύχουν εάν δεν συνεννοηθούμε και δεν συναινέσουμε”. Ήδη όμως το κόμμα του έχει μπει και επισήμως στο μαντρί, με τις προτάσεις για το μείγμα πολιτικής που κατά τον κ. Σαμαρά θα βγάλει τη χώρα ταχύτερα από το Μνημόνιο. Αλλά και στο επίδικο των ημερών, αυτό της μεθόδευσης για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς, το μπλοκ της συναίνεσης έλαμψε: Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΛΑΟΣ έσπευσαν να χαιρετίσουν το κυοφορούμενο ντιλ, ενώ μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ διαφοροποιήθηκαν κάθετα.



Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον συνδικαλιστικό χώρο. Μετά από σειρά κινητοποιήσεων που, αν και μαζικές, ήταν κατά βάση απροετοίμαστες και ασυντόνιστες, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ακολούθησε τον μονόδρομο του Μνημονίου, συνομολογώντας με τον ΣΕΒ ότι το πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένο.



Το μπλοκ του Μνημονίου μειοψηφεί οικτρά στην κοινωνία, αλλά στην πολιτική συγκεντρώνει, αιδήμονα έστω, συναίνεση. Κάτι τέτοιο μάλλον εννοούσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης όταν έβαζε προ ημερών ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details