Έως το 2020 θα θα δημιουργηθούν 1.5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Περισσότερες από 1.500.000 θέσεις εργασίας θα «ανοίξουν» στην Ελλάδα έως το 2020, όπως προβλέπει στην τελευταία του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Cedefop). Βάσει της έκθεσης, η οποία μάλιστα ενσωματώνει το μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, από τις 1.523.000 θέσεις εργασίας της επόμενης δεκαετίας, οι 107.000 θα είναι νέες και οι περίπου 1,4 εκατομμύρια θα προκύψουν από την αντικατάσταση απερχόμενων εργαζομένων.




Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι κατά 98.000 αναμένεται να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, ενώ 37.000 θέσεις στον τομέα των κατασκευών και 23.000 θέσεις στη μεταποίηση προβλέπεται να «κλείσουν» έως το 2020.



Αντιθέτως, καλύτερες ημέρες σε επίπεδο απασχόλησης αναμένονται για τους τομείς της διανομής-μεταφορών (προβλέπεται αύξηση κατά 131.000 θέσεις) και των επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών (+68.000).



Σύμφωνα με την έκθεση, η τάση στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με αυτήν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με εξαίρεση τον κλάδο των κατασκευών. Στην Ε.Ε. των «27» αναμένεται να «ανοίξουν» 264.000 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα τα επόμενα δέκα χρόνια.



Δυσοίωνες εκτιμήσεις για μάνατζερ αλλά και χειρώνακτες



Μειωμένη είναι η τάση για νέες θέσεις εργασίας για τους ανώτερους αξιωματούχους, για τα διευθυντικά στελέχη-μάνατζερ και τα νομοθετικά επαγγέλματα, καθώς προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 23.000 έως το 2020.



Συρρίκνωση, όμως, θα υπάρξει στη ζήτηση για εξειδικευμένους αγρότες-αλιείς (μείωση κατά 92.000) αλλά και για χειροτέχνες και σχετικά επαγγέλματα (μείωση κατά 58.000). Πάντως, η έκθεση αφήνει μια χροιά αισιοδοξίας, αναφέροντας ότι η «ζήτηση αντικατάστασης» θα βελτιώσει την τελική εικόνα.



Αντιθέτως, αυξημένη κατά 172.000 θέσεις εργασίας προβλέπεται να είναι η «νέα» ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα, ενώ άνοδος αναμένεται στον αριθμό των επαγγελματιών (+11.000), των υπαλλήλων γραφείου-γραμματέων (+7.000), των εργαζομένων σε υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και αγορές (+54.000) αλλά και των χειριστών μηχανών και των εργαζομένων στη συναρμολόγηση (+17.000).



Αύξηση της απασχόλησης προβλέπεται και για όσους απασχολούνται στα «στοιχειώδη επαγγέλματα», αν και διευκρινίζεται ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία δεν απαιτούνταν δεξιότητες, με αποτέλεσμα η αγορά να ζητά πλέον εργαζόμενους με μεγαλύτερα προσόντα.



Ευκαιρίες απασχόλησης στην Ευρώπη



Σε 80 εκατομμύρια υπολογίζεται ο συνολικός αριθμός των ευκαιριών απασχόλησης στην Ε.Ε. των «27» έως το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση, το μερίδιο του εργατικού δυναμικού με υψηλά επαγγελματικά προσόντα προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερο το 2020 από ό,τι το 2010, ενώ η καθαρή μεταβολή της απασχόλησης, «ζήτηση λόγω επέκτασης», αναμένεται να προσθέσει περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κυρίως σε επαγγέλματα που απαιτούν υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες.



Βάσει των προβλέψεων, στην Ε.Ε. των «27» το μεγαλύτερο «πλήγμα» λόγω μειωμένης ζήτησης αναμένεται να δεχθούν οι εξειδικευμένοι εργάτες και οι υπάλληλοι γραφείου, ενώ αυξημένη θα είναι η ζήτηση για επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, όπως, π.χ., σε πωλήσεις, ασφάλεια, τροφοδοσία και περίθαλψη.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details