Του άπιστου Θωμά ο «Καλλικράτης»

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ Η Κυριακή του Θωμά αμέσως μετα το Πάσχα είναι η νέα ημερομηνία-ορόσημο για τον «Καλλικράτη», εφόσον τότε θα δοθούν σε δημοσιότητα και δημόσια διαβούλευση οι χάρτες που ρυθμίζουν το χωροταξικό θέμα των συνενώσεων. Η κυβέρνηση στοχεύει έτσι να δώσει απάντηση, προωθώντας με διαδικασίες-εξπρές αυτήν τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, στους απανταχού άπιστους Θωμάδες εντός κι εκτός της κυβέρνησης.


Το πράσινο φως δόθηκε σε συνάντηση και τελική ενημέρωση που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης με τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο) χθες λίγο μετα το μεσημέρι στο Μαξίμου στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος χάραξε πορεία προτεραιότητας για τον «Καλλικράτη» με δική του προσωπική δέσμευση.



Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» αναπτυξιακό μηχανισμό για τη χώρα και υπογράμμισε ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2010, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώσουν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει τον «Καλλικράτη» στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμικών αλλαγών της και της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη.



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έχουν εξειδικευτεί μάλιστα όλα τα επί μέρους θέματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή του. Ετοιμοι είναι και οι χάρτες με τους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες του «Καλλικράτη» που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή τους. Κυβερνητικός στόχος είναι το σχέδιο στο σύνολό του να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο από τη Βουλή και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, να γίνουν με τον «Καλλικράτη» να αποτελεί πραγματικότητα για ολόκληρη τη χώρα.



Ανήσυχοι για τον «Καλλικράτη» εμφανίζονται οι νομάρχες, οι οποίοι μέσω της ένωσής τους -της ΕΝΑΕ- έχουν αποστείλει επιστολές στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ζητώντας άμεση συνάντηση και ενημέρωση. Οι νομάρχες εμφανίζονται να αγωνιούν για το μέλλον του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με την εξέλιξή του σε περιφερειακή αυτοδιοίκηση στον νέο θεσμό και θέλουν να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για τις αρμοδιότητες, τους πόρους, την αναπτυξιακή προοπτική.



Γι' αυτό τον λόγο ζητούν να αποσταλεί στην ΕΝΑΕ από το υπουργείο Εσωτερικών το κείμενο του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» πριν αυτό δοθεί στη δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να έχουν στη διάθεσή τους εύλογο χρονικό διάστημα να το μελετήσουν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους.



Προκειμένου μάλιστα να καταρτίσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις τα μέλη της ΕΝΑΕ αποφάσισαν να συγκαλέσουν στις 15 Απριλίου συνέλευση όλων των νομαρχών της χώρας με αντικείμενο τον καθορισμό της στάσης του δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στον νέο θεσμό αλλά και τον προσδιορισμό του αγωνιστικού πλαισίου τους. Στη συνέχεια, στις 19 και 20 Απριλίου, θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο όπου θα συζητηθεί η διαμόρφωση των τελικών θέσεων με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης εν όψει του «Καλλικράτη».



Οπως είναι γνωστό, ο «Καλλικράτη» προβλέπει στη θέση των σημερινών 56 Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων -οι οποίες παραμένουν ως διοικητικές μονάδες δίπλα στην αιρετή περιφέρεια-τη θεσμοθέτηση 13 Περιφερειών θεσμοθετώντας έτσι τον δεύτερο βαθμό περιφερειακής αυτοδιοίκησης. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=147595
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details