Δυσαρέσκεια για την παρακράτηση 7% από τους βαμβακοπαραγωγούς

Δυσαρέσκεια για την παρακράτηση 7% από τους βαμβακοπαραγωγούς


Αντί των 80,56 ευρώ το στρέμμα που ανέμεναν τελικώς έλαβαν 74,8 ευρώ – Έγκυρη ενημέρωση ζητάει η ΕΑΣ Τρικάλων


Αυστηρή γραμμή απέναντι στους παραγωγούς που δεν «έπιασαν» την προβλεπόμενη παραγωγή στο βαμβάκι ή εντοπίστηκαν από ελέγχους να μην τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία τήρησε τελικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.


Του Λάζαρου Μάμαλη

Συνολικά υπολογίζεται ότι 11.500 παραγωγοί δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι για μια σειρά από λόγους: δεν παρέδωσαν καθόλου προϊόν, παρέδωσαν λιγότερο από το πλαφόν που έχει τεθεί για κάθε νομό δεν χρησιμοποίησαν πιστοποιημένο σπόρο ή εντοπίστηκαν από ελέγχους να μην τηρούν τη νομοθεσία. Αρκετοί απ’ αυτούς τους παραγωγούς είναι Τρικαλινοί βαμβακοπαραγωγοί οι λογαριασμοί των οποίων δεν πιστώθηκαν με χρήματα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι διανεμήθηκε ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ σε περίπου 40 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες. Το ποσό, όπως ανακάλυψαν όσοι αγρότες πήγαν χθες και προχθές στην τράπεζα, ήταν μειωμένο λόγω της εφαρμογής της παρακράτησης 7% στους παραγωγούς που εισπράττουν ενίσχυση άνω των 5 χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η συνδεδεμένη στο βαμβάκι διαμορφώθηκε περίπου στα 74,8 ευρώ το στρέμμα.

Οι παραγωγοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Αρκετοί εξ αυτών, προσήλθαν στα γραφεία της ΕΑΣ Τρικάλων προκειμένου να ενημερωθούν για τη μείωση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Αχιλλέας Λιούτας, οι παραγωγοί γνώριζαν ότι θα εισπράξουν 80,56 ευρώ το στρέμμα. Επομένως, δοκίμασαν μια δυσάρεστη έκπληξη όταν διαπίστωσαν ότι τα ποσά που τους πιστώθηκαν είναι μικρότερα. Ο ίδιος, υποστηρίζει, ότι παραγωγοί του ανέφεραν ότι το ποσό δεν είναι καν τα 74,8 ευρώ το στρέμμα, αλλά 70 ευρώ!

Ενημέρωση

Ο κ. Λιούτας, θέτει το ζήτημα της ενημέρωσης που έπρεπε να είχαν για τη συγκεκριμένη παρακράτηση οι κατά τόπους ΕΑΣ και οι συνεταιρισμοί για να ενημερώσουν και εκείνοι με τη σειρά τους, τους παραγωγούς οι οποίοι προσέρχονται για ενημέρωση.









Η ΕΡΕΥΝΑ 01 Απριλίου 2010, αρ. φύλλου 15464, σελίδα 18
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details