Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά τη συζήτηση στη βουλή της επίκαιρης ερώτησης για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά τη συζήτηση στη βουλή της επίκαιρης ερώτησης για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή η κυβέρνηση έχει βαθύτατη άγνοια πως μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί γι΄αυτό υποτίθεται εκλέγεται, ή έχει βαθύτατη γνώση πως να χτυπήσει τα λαϊκά συμφέροντα υπέρ του κεφαλαίου. Το δεύτερο ισχύει. Εμείς δεν την κατηγορούμε για άγνοια.




Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για ένα ζήτημα νοικοκυροσύνης. Αυτό ήταν η σημαία του ΠΑΣΟΚ: Με το νοικοκυριό τα λύνουμε όλα. Τώρα ανέβηκαν οι τόνοι. Μίζες, σκάνδαλα, χαμένα χρήματα από τις τσέπες του λαού. Υπάρχει αυτό το ζήτημα. Είναι πρόσχημα για την κυβέρνηση. Και αν αθροίσουμε τις μίζες και τα σκάνδαλα και τη ρουσφετολογία που υπήρχε -ούτε συζήτηση- είναι ένα ελάχιστο ποσό από αυτό που πλήρωσε ο λαός για να μεγαλώνουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας. Το λέω έτσι απλά.



Και να βάλουμε το εξής ερώτημα: Γιατί εδώ στους δείκτες βάζουμε τους δείκτες των σκανδάλων; Δεν βάζουμε τους δείκτες για τα κέρδη και το εισόδημα των εργαζομένων.



Το 2004 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ήταν 168 εκατομμύρια. Το 2007 ήταν 208 εκατομμύρια. Μισθός: 1/1/2004 ήταν 540,66 μεικτός, 1/5/2007 657,89. Όλα τα άλλα τι έγιναν; Έγιναν μίζες όλα;



Αφού λοιπόν σας έχει πιάσει μανία, όλα να τα αναγάγετε σε μίζες και σε κλοπές, εμείς δεν έχουμε αυτή τη μανία, τη δικαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων διότι είναι πολιτική κλοπή και μάλιστα με μεγάλο μέρος νομιμοποιημένη. Τότε λοιπόν σας ζητάμε να κάνετε πολιτικό δικαστήριο, όχι ποινικό, γι' αυτούς που έκλεψαν 25 δισεκατομμύρια δραχμές από το 1950 έως το 1975 - δεν έχει σημασία αν έχουν πεθάνει, να υπάρχει πολιτική καταδίκη- από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και είναι και κυβερνήσεις και τράπεζες. Αυτοί που από το 1992 έως το 2005 έχουν πολιτική ευθύνη, αυτοί μπορεί να πάνε και φυλακή, καθώς με τις πολιτικές τους αποφάσεις χάθηκαν οκτώ δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία, στο Χρηματιστήριο, γενικά στην χρηματαγορά. Να πάνε στη φυλακή αυτοί που χρωστάνε στο ΙΚΑ 4,5 δισεκατομμύρια, αυτοί που εισφοροδιαφεύγουν 1,9 δισεκατομμύρια και οι ιδιώτες που χρωστάνε στο ΙΚΑ 2,3 δισεκατομμύρια και αυτοί που έχουν την ευθύνη για να μην έρχονται στα ταμεία τα εισοδήματα από το φόρο καυσίμων στους εφοπλιστές, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις κ.λ.π. Αν θέλετε, να πάμε για άλλους με πολιτικά δικαστήρια και για άλλους με ποινικά. Δεν χρειάζονται Εξεταστικές Επιτροπές. Αυτά είναι τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι και το λαδόξυδο. Είναι επίσημα στοιχεία.



Η κυβέρνηση εμφανίζεται πάρα πολύ προβληματισμένη για τους κερδοσκόπους. Ποιοι είναι αυτοί οι κερδοσκόποι; Είναι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανταγωνίζονται μεταξύ τους και είναι και κράτη με τα οποία συνδέονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ανακαλύψαμε τώρα τι γράφει η Γερμανία κ.λ.π. Απαράδεκτα δημοσιεύματα βεβαίως. Δεν τους δίνουμε συγχαρητήρια. Όμοιος ομοίω είναι τα πράγματα. Πριν ένα χρόνο όμως, πριν ξεσπάσει η κρίση, ο επίσημος βρετανικός Τύπος - δεν μιλάω για τις κίτρινες φυλλάδες- έγραφε και ξαναέγραφε το εξής πράγμα: «Αν στην Ελλάδα ξεσπάσει κρίση και δημιουργηθεί θέμα πτώχευσης, πρέπει εμείς να πατήσουμε το πόδι μας στην Ελλάδα πριν προλάβουν οι Γαλλογερμανοί».



Τι πιστεύετε κύριε Παπανδρέου; Από χθες αρχίσαμε τα χειροκροτήματα. Μας κάλεσε ο Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι θα κάνει. Θα σας χαϊδέψει την πλάτη, θα σας πει είστε θύματα των ανταγωνιστών Γερμανών κ.λ.π., μας είπαν οι Βρετανοί να σας δείξουμε πολιτική συμπάθεια. Για τι θα μιλήσει; Αιγαίο, Κύπρος, FYROM, Βαλκάνια, εξοπλισμοί κ.λπ. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα.



Εμείς σήμερα βάζουμε ζήτημα για το οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό κόστος που θα το σηκώσει ο ελληνικός λαός. Όλα αυτά που λέτε για κερδοσκόπους κ.λ.π. είναι υπαρκτό ζήτημα, αλλά το βάζετε συνειδητά σε λάϊτ μορφή, να ψάχνουμε να βρούμε τους κερδοσκόπους. Είναι οι ανταγωνιστές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ανταγωνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία κ.λ.π. και εμφανίζεται τώρα η Ελλάδα πως δίνει την ίδια διέξοδο από την κρίση που δίνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οι χώρες του καπιταλιστικού κόσμου. Εδώ που τα λέμε, να πείτε και την αλήθεια. Η διέξοδος για εσάς, η διέξοδος για το κεφάλαιο είναι η εξής: Από τη μια μεριά να γονατίσετε πλήρως του εργαζόμενους και από την άλλη μεριά να βρείτε νέες αγορές. Η διεύρυνση των νέων αγορών είναι για μεν τους πρωταγωνιστές πόλεμος, για δε τους δευτεραγωνιστές, όπως είναι η Ελλάδα, η συμμετοχή σε αυτά τα σχέδια. Θα σας βάλουν να αυξήσετε την παρουσία σας στο Αφγανιστάν. Αυτά θα κάνει ο Ομπάμα.



Να σας πω κάτι; Δεν το βάζουμε σε ζήτημα μειοδοσίας και προδοσίας κ.λ.π. Κόκκινη γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη στιγμή μάλιστα που πάτε να διαλέξετε αν θα παίξετε περισσότερο με τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς, δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή. Το ξαναλέω δεν είναι θέμα μειοδοσίας. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής, υπηρέτησης στρατηγικών συμφερόντων.



Στην Ιρλανδία το έλλειμμα ανήλθε το 2009 στο 12,5% και το 2010 υπολογίζεται να φτάσει το 14,7%. Εκεί λοιπόν, τι ήταν; Ανίκανες κυβερνήσεις; Για να μην πούμε που βρίσκεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από την Κίνα και τη Γερμανία. Έτσι και κουνήσουν το χεράκι τους οι Ηνωμένες Πολιτείες...! Είναι θέμα ανικανότητας; Το έχουμε ρίξει στη μίζα και την ανικανότητα.



Στη Βρετανία το έλλειμμα το 2009 πήγε στο 12,1% και υπολογίζεται να φτάσει στο 13% το 2010. Στην Ισπανία το έλλειμμα για το 2009 ξεπέρασε το 11%. Αυτό τι είναι; Ανικανότητα; Όλοι στις μίζες είναι; Αφού η μίζα είναι επίσημη πολιτική. Ανταγωνιστικότητα δίχως μίζα δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι την ανεχόμαστε.



Στην Ιταλία το δημόσιο χρέος από 115% του ΑΕΠ για το 2009 αναμένεται να υπερβεί το 117% το 2010. Στην Ολλανδία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,3% και στο Βέλγιο κατά 3%. Τι ήταν λοιπόν αυτό; Αλογοσκούφηδες είχαν εκεί ή Παπαντωνίου παλαιότερα; Αυτή είναι η κατάσταση.



Εδώ αναφερόμαστε σε ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 27. Ποια είναι η διέξοδος; Να γονατίσουν οι εργαζόμενοι όχι για δύο και τρία χρόνια αλλά για εκατό χρόνια. Αυτή είναι η ιστορία. Από αυτή την άποψη καμία συναίνεση, καμία στήριξη και μάλιστα απορρίπτουμε την πολιτική σας προγραμματικά, ταξικά. Ένα πράγμα που δεν ανεχόμαστε -γιατί εξηγούμε την πολιτική σας, αυτή περιμέναμε, όπως και της ΝΔ- είναι να κοροϊδεύετε τον λαό για τη μίζα, για το ένα, για το άλλο, για τις αστοχίες για την κομματική ρουσφετολογία. Αυτά είναι επιμέρους ζητήματα, απαράδεκτα, ασυμβίβαστα. Δεν μπορεί να συμβιβαζόμαστε με αυτά, αλλά είναι πολύ επιμέρους σε σχέση με το ζήτημα που υπάρχει σήμερα, ευρω - δολάριο, ευρωζώνη - μη ευρωζώνη και όλους αυτούς τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται. Όχι να εμπαίζουμε τον ελληνικό λαό, επειδή στο σύνολό του δεν έχει όλη την πληροφόρηση, ξέρει τα προβλήματά του, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει...».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details