Τα πέντε σκληρά, νέα μέτρα που ανακοινώνει ο Γ. Παπανδρέου

Το δεύτερο πακέτο που εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο στον πρωθυπουργό, ύστερα βέβαια από τις ασφυκτικές πιέσεις των κοινοτικών, υπολογίζεται ότι εξοικονομεί 3,5 δισ. ευρώ, το ελάχιστο δηλαδή που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Τα νέα, σκληρότερα μέτρα, έχουν στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% (στο 8,7% δηλαδή από 12,7%).




Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει:



1. Περικοπές μέχρι και 20% των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας. Οι απώλειες φθάνουν ονομαστικά στο 40% ενός μισθού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων και του παγώματος των αυξήσεων με το πρώτο πακέτο μέτρων. Ουσιαστικά χάνεται ένας μισθός στη διάρκεια του έτους. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ.



2. Αύξηση κατά δυο μονάδες των συντελεστών 9% και 19% του ΦΠΑ, που θα φθάσουν στο 11% και 21% αντίστοιχα, με στόχος την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.



3. Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό έως 20% προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.



4. Ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.



5. Ενεργοποίηση σχεδίου είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα με δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με κατάσχεση και πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης

http://www.hbnews.gr/permalink/27134.html
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details