Έρχεται επώδυνη περίοδος για την Ελλάδα

Η μακροπρόθεσμη διαδικασία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι εγγυημένα επώδυνη, προειδοποιεί η Credit Suisse. Οι πραγματικοί μισθοί θα πρέπει να πέσουν σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και συγκεκριμένα αυτούς της Γερμανίας (όπου δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση των μισθών, γιατί και αυτή η χώρα είναι αφοσιωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή).




Για να επιτευχθεί αυτό, η ανεργία θα πρέπει να αυξηθεί ακόμα και πάνω από τα υψηλά του 1999, όταν άγγιζε το 12,4%. Οι αναλυτές του οίκου επιμένουν ότι ελάχιστοι στην Ελλάδα ή στις αγορές αντιλαμβάνονται τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της προσαρμογής που απαιτείται και προειδοποιούν για μείωση του ΑΕΠ κατά 6-10%, που ασφαλώς θα επηρεάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και την πιστωτική επέκταση.



Η Credit Suisse εντοπίζει το πιο επείγον πρόβλημα της Ελλάδας στις δανειακές ανάγκες για την αναχρηματοδότηση χρεών που ωριμάζουν τον Απρίλιο και το Μάιο, την ώρα που θα η χώρα καλείται να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δαπανών της. Μάλιστα, οι υπολογισμοί του οίκου ανεβάζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης έως το Μάιο σε αρκετά υψηλά επίπεδα, στα 30 δισ. ευρώ τουλάχιστον.



«Η συγκέντρωση των χρεών που ωριμάζουν είναι ασυνήθιστη, όμως, ακόμα και εάν αυτή η άμεση πηγή στρες ξεπερασθεί, το προφίλ χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια παραμένει απαιτητικό», εξηγεί η Credit Suisse.



Μπορεί οι επόμενοι τρεις μήνες να είναι δύσκολοι, όμως, ό,τι και εάν γίνει, τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες χώρες της περιφερειακής Ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να πάσχουν από τη χρόνια ανάγκη να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις και να μειώσουν τον κρατικό δανεισμό.



Αν και έχει πολύ λίγο χρόνο στα χέρια της, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μείωση δαπανών, συγκράτηση των μισθών του δημοσίου και μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, του φορολογικού και του συστήματος συλλογής στατιστικών στοιχείων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει τη θεσμική στήριξη της ΕΕ στην περίπτωση που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέσω των αγορών.



Η Credit Suisse εκτιμά ότι με δεδομένη την απουσία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης των χωρών της ΟΝΕ και της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όλες οι επιλογές έχουν πέσει στο τραπέζι και εκτιμά ότι στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν δώσουν κάποια λύση, η τελική στήριξη θα έρθει από το ΔΝΤ. Πάντως, με δεδομένο ότι η κρίση δείχνει να μεταδίδεται ήδη σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία (σε διαφορετικό βαθμό, βέβαια) και με την απειλή να συμπαρασυρθεί ο τραπεζικός τομέας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παρέμβαση των αρχών θα έρθει σύντομα.



Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Credit Suisse συμβουλεύει τους πελάτες της να αποφεύγουν το χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως και εκείνο της Ισπανίας.



Και αυτό γιατί κατά την άποψή της, οι μισθοί θα πρέπει να πέσουν κατά 6% και αυτή η διαδικασία δεν έχει καν αρχίσει. Μία τέτοια μείωση των μισθών θα φέρει ανάλογη πτώση του ΑΕΠ.



Αντίστοιχα, απλά για να σταθεροποιηθεί το χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή ανάλογη με το 13% του ΑΕΠ της, κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση του ΑΕΠ κατά 5-10%.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details