υπάρχει διεθνής κοινότητα?


Την απάντηση στο ερώτημα τη γνωρίζουμε. Δεν υπάρχει. Υπάρχουν τα ισχυρά κράτη και οι μεταβαλλόμενες συμμαχίες τους, υπάρχουν τα μικρότερα κράτη που προσπαθούν να εκφραστούν στα λόγια μέσα από Διεθνείς Οργανισμούς, υπάρχουν και τα ακόμα πιο μικρά που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Από την άλλη, υπάρχουν Διεθνείς Οργανισμοί για το θεαθήναι, χωρίς δυνατότητα να πραγματώσουν το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκαν, άλλοτε λόγω έλλειψης πόρων, άλλοτε λόγω έλλειψης στήριξης.





Αποτέλεσμα: Τα δραματικά που βλέπουμε στους δέκτες μας να συμβαίνουν στην Αϊτή. Δεκάδες χιλιάδες νεκρών, που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, γιατί; Διότι δεν υπάρχει Διεθνής Κοινότητα. Διότι δεν υπάρχει ένας “ανθρωπιστικός ΟΗΕ”, που να χρηματοδοτείται από τους πλούσιους της οικουμένης και να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να γλιτώσει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ζωές από την πείνα, τη δίψα, την καταστροφή, το σεισμό, το λιμό, τον καταποντισμό. Ούτε ο Ερυθρός Σταυρός, ούτε η Γιούνισεφ, κανείς. Διότι “οι πόροι είναι περιορισμένοι”, όπως λέει η διατύπωση της πολιτικής ορθότητας και… η συζήτηση τελειώνει εκεί, ακριβώς εκεί που αρχίζει.




Θέλετε αποδείξεις; Διαβάστε τα πρακτορεία: “Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις ότι η διεθνής βοήθεια προς την Αϊτή καθυστερεί στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς και διαβεβαίωσε πως τα τρόφιμα και το νερό έχουν αρχίσει να διανέμονται στον αϊτινό λαό. “Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι δίκαιο”, τόνισε η κ. Κλίντον μιλώντας στους δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν στην Αϊτή. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης διευκρίνισε πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη αρχίσει να διανέμει νερό και τρόφιμα σε 14 σημεία του Πορτ-ο-Πρενς“.




Τώρα άρχισε! Την ώρα που πάνω από 200.000 (διακόσιες χιλιάδες ανθρώπων) αντιμετωπίζουν άμεσα πρόβλημα σίτισης, νερού, και φυσικά ασθενειών. Αλλά πάμε πίσω στα πρακτορεία: “Η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τρόπο που διαχειρίζονται το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου δεν κατάφερε να προσγειωθεί ένα γαλλικό αεροσκάφος-νοσοκομείο, δήλωσε ο Αλέν Ζουαντέ, υπουργός Συνεργασίας. “Μέσω της αμερικανικής πρεσβείας κατέθεσα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς τους Αμερικανούς”, τόνισε ο Ζουαντέ στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της αϊτινής πρωτεύουσας. Στο γαλλικό αεροσκάφος δεν δόθηκε άδεια να προσγειωθεί χθες Παρασκευή στο αεροδρόμιο την διαχείριση του οποίου ανέθεσαν στις ΗΠΑ οι αϊτινές αρχές“. Όταν ουσιαστικά την όποια ανθρωπιστική βοηθεια διακνούν χώρες, κι όχι ένας πραγματικός ΟΗΕ με εξουσίες και δύναμη να επιβάλει τη θέλησή του, γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γελοιοτήτων…




Αυτό ειδικά, το ομολογούν όλοι σήμερα: “Ο σεισμός στην Αϊτή, από τον οποίο μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους και 50.000 άνθρωποι, είναι η χειρότερη καταστροφή που ο ΟΗΕ έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του, διότι κατέστρεψε τις τοπικές δομές, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA). “Είναι μια ιστορική καταστροφή”, δήλωσε η εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη Ελίζαμπεθ Mπίρς. “Ποτέ δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή στην ιστορία του ΟΗΕ. Δεν είναι όμοια με καμία άλλη”, δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με το τσουνάμι του 2004 που έπληξε την Ινδονησία, δεν παραμένουν παρά πολύ λίγες τοπικές δομές στην Αϊτή που θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της εξωτερικής βοήθειας. Ο ΟΗΕ, ο οποίος συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή μετά το σεισμό μεγέθους 7, που έπληξε την Αϊτή την Τρίτη, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση στον τομέα της επιμελητειακής υποστήριξης“.



Ποιος μπορεί να πάρει πρωτοβουλία; Ποιος μπορεί να ευαισθητοποιηθεί από τις εικόνες φρίκης στο Πορτ- ο- Πρενς ή αλλού στην Αϊτή; Ποιες δυνάμεις μπορούν να δώσουν νόημα στην έννοια της Διεθνούς Κοινότητας; Κανείς;

http://tapragmata.gr/?p=1661
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details