Η υποβάθμιση της Ισπανίας, τρομάζει την Ελλάδα



Η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας σε αρνητικές πυροδοτώντας ανησυχίες ότι οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα που εκδηλώνονται στην Ελλάδα σύντομα θα επεκταθούν σε όλες τις «υπερχρεωμένες οικονομίες» όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και άλλες. O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης διατήρησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε ΑΑ+.




"Η αλλαγή του outlook είναι αποτέλεσμα των εκτιμήσεών μας για σημαντικά μικρότερη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας, ενώ έρχεται ως επακόλουθο και του υψηλού δημοσιονομικού χρέους σε σχέση με τους ανταγωνιστές της σε μεσοπρόθεσμη βάση", τόνισε ο αναλυτής του οίκου, Trevor Cullinan.



Επίσης, υπογραμμίζει την έλλειψη προσπαθειών για τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας καθώς και την έλλειψη ισχυρής πολιτικής με στόχο τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι αν η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώσει σαφές και οριοθετημένο σχέδιο για τα δημοσιονομικά της, τότε θα μετριαστούν οι πιέσεις για νέα υποβάθμιση.



Η προσοχή των αγορών μετατοπίζεται τώρα στα μεγάλα χρέη των αναπτυγμένων οικονομιών. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα στις αναπτυγμένες θα είναι μεγαλύτερο καθιστώντας τες πιο ευάλωτες σε περίπτωση νέων σοκ, όπως αυτό του Ντουμπάι αλλά και της Ελλάδας. Την ίδια ώρα χρεόγραφα αναδυόμενων οικονομιών, που θεωρούνται παραδοσιακά οι «αδύναμοι κρίκοι», φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα.



Όχι τυχαία όμως αφού το δημόσιο χρέος τους είναι υποπολλαπλάσιο χωρών όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας κ.ο.κ. Για παράδειγμα το δημόσιο χρέος της Ρωσίας, δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας, αναμένεται να υποχωρήσει στο 9% του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, όταν το 2006διαμορφωνόταν στο 10,1%.



Ανάλογη και η εικόνα της Ινδονησίας, περίπου 12 χρόνια μετά την ασιατική κρίση: το δημόσιο χρέος της αναμένεται να κυμανθεί στο 30,4% του ΑΕΠ του χρόνου, από 41,6% το 2006.

Ακόμα και η Βραζιλία με τα διαχρονικά της προβλήματα έχει καταφέρει να συγκρατήσει τα χρέη της, τα οποία παραμένουν σχεδόν σταθερά, στο 65,5% του ΑΕΠ τα τελευταία

τέσσερα χρόνια.



Την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει του χρόνου το 120,8% του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και της Ιταλίας στο 127,3%. Τα χρέη των ΗΠΑ θα φτάσουν το 97,5% και της Βρετανίας το 97,5%. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ταρακουνήθηκε περισσότερο η Ελλάδα από την υπόθεση του Ντουμπάι, παρά χώρες όπως η Ν. Αφρική και η Τουρκία. Το spread των ελληνικών credit default swaps, των παράγωγων προϊόντων που χρησιμοποιούν οι επενδυτές ως αντιστάθμιση έναντι του κινδύνου πτώχευσης, κατέληξε να ξεπεράσει τα αντίστοιχα των παραπάνω χωρών!



Η εξελισσόμενη κρίση ωθεί πολλούς σε παραλληλισμούς με την ασιατική κρίση του ‘97- ’98. Ο φόβος είναι πως διαδοχικά τα δημοσιονομικά προβλήματα που κληροδότησε ξη κρίση σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και μεγαλύτερες οικονομίες θα φέρει αλυσιδωτές υποβαθμίσεις και επακολούθως sell off των τίτλων τους
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details