Ο νέος γραμματέας ΠΑΣΟΚ και οι παραπονεμένοι


Ο νέος γραμματέας ΠΑΣΟΚ και οι παραπονεμένοι
Του Βασίλη Νέδου

Τις πρώτες ημέρες, αμέσως μετά τη συντριπτική εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και την αναμενόμενη μετοίκηση του κ. Γιάννη Ραγκούση σε κυβερνητικό πόστο, άρχισαν να κυκλοφορούν ενδοκομματικά τα πρώτα ονόματα υποψηφίων γραμματέων. Ο πρωθυπουργός εξ’ αρχής άφησε να εννοηθεί ότι και ο νέος γραμματέας θα επιλεγεί με κριτήριο τη λογική της ανανέωσης. Τούτων δοθέντων, στους διαδρόμους της Ιπποκράτους ξεκίνησε δεύτερος γύρος ονομάτων, με έμφαση στους λεγόμενους σαραντάρηδες. Οταν ανακοινώθηκε η ημερομηνία συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου για τη διαδικασία ανάδειξης γραμματέα, λίγοι ήξεραν ποιον θα προτείνει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου για τη νευραλγική αυτή θέση. Το όνομα του κ. Σωκράτη Ξυνίδη άκουσαν για πρώτη φορά πολλοί από τους 374 οι οποίοι ψήφισαν για γραμματέα στις 10 το πρωί της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου.

Με κόστος

Το ίδιο βράδυ ο κ. Ξυνίδης είχε αναδειχθεί γραμματέας του κόμματος, αλλά με κόστος. Ο ίδιος έλαβε 180 ψήφους, έναντι 126 του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος κατήλθε αυτόνομα. Οπως εκτιμούν πολλοί, τα 53 λευκά που περίσσεψαν «χρεώνονται» στην επονομαζόμενη «βενιζελική» πτέρυγα, με τη σημαντική υποσημείωση βέβαια ότι η ψήφος είναι μυστική.

Πρώτο μέλημα των επιτελών του κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να αναζητήσουν εάν οι 126 ψήφοι που ουσιαστικά αμφισβήτησαν την προεδρική επιλογή, εντάσσονταν σε κάποιο οργανωμένο ρεύμα, πλην βεβαίως της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του κ. Παναγιωτακόπουλου. Με δεδομένο μάλιστα ότι και δύο αυτόνομοι υποψήφιοι κατόρθωσαν να αφήσουν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου ισάριθμες από τις 14 προτάσεις του κ. Παπανδρέου, τους θορύβησε ακόμη περισσότερο. Γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Το πρώτο πράγμα που κατάλαβαν ήταν ότι επρόκειτο για δυσαρέσκεια πολλών μεσαίων στελεχών του Εθνικού Συμβουλίου, με κοινό παρονομαστή την προσωπική προσδοκία που είχαν καλλιεργήσει μετά την ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Συνδικαλιστές, περιφερειακά στελέχη και άλλοι, οι οποίοι επιθυμούσαν, κατά το κοινώς λεγόμενο, «κομμάτι από την πίτα της εξουσίας».

Υπάρχει βέβαια και η άποψη πολλών εξ αυτών που καταψήφισαν τον κ. Ξυνίδη, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία κατά πόσο ο νέος γραμματέας είναι διατεθειμένος να χαράξει στρατηγική κομματική, όχι κατ’ ανάγκη ταυτιζόμενη με την κυβερνητική. «Δεν θέλουμε το κόμμα να μπει στην άκρη», λένε χαρακτηριστικά. Τον κ. Ξυνίδη καταψήφισαν ακόμη παλαιά στελέχη, που θεώρησαν ότι έχουν παραγκωνισθεί, προς όφελος μάλιστα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, περισσότεροι από τους οποίους υπουργοποιήθηκαν.

Ενα άλλο γεγονός που αντιλήφθηκαν όσοι παρατήρησαν τη διαδικασία ήταν η ελλιπής προεργασία για την προώθηση της υποψηφιότητας του κ. Ξυνίδη, σε συνδυασμό με την ενδοκομματική εμβέλεια του νέου γραμματέα. Δεν έλειψαν εκείνοι που θεώρησαν ότι ως στελέχη με παρόμοια διαδρομή, θα μπορούσαν να βρίσκονται οι ίδιοι στη θέση του, παραγνωρίζοντας ότι ο κ. Ξυνίδης εξελέγη βουλευτής στην Ξάνθη, ένα νομό στον οποίο το ΠΑΣΟΚ έλαβε 58,73%, δέκα μονάδες περισσότερες από το 2007. Στην κριτική τους μάλιστα πρόσθεταν ότι πρόσωπα όπως ο κ. Γιάννης Ραγκούσης και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχαν μεγαλύτερη εμπειρία στους κομματικούς μηχανισμούς από το νέο γραμματέα. Ο κ. Ξυνίδης έχει αντιληφθεί την ύπαρξη της άποψης αυτής, όπως φαίνεται από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του. Διατυπώνει μάλιστα δημοσίως την άποψη ότι οφείλει να πείσει εκείνους που θεωρούν ότι δεν ήταν κατάλληλος για γραμματέας. Γνωρίζει άλλωστε τις πρώτες δυσκολίες που πρόκειται να προκύψουν πολύ σύντομα, με δεδομένο ότι εφόσον προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση, η -ούτως ή άλλως- παρωχημένη μορφή της οργάνωσης κατά νομαρχιακές επιτροπές θα πρέπει να υποστεί σοβαρές αλλαγές.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_01/11/2009_335641
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details