Αλλάζουν όλα στη φορολογία ακινήτων


Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να παρουσιάσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και στη προσπάθεια αύξησης των εσόδων, ετοιμάζει τα πρώτα φορολογικά μέτρα. Μέσω του περιορισμού της σπατάλης και της αύξησης των φορολογικών εσόδων, αναζητούνται 7,5 δις και μείωση του ελλείμματος από 12,5% του ΑΕΠ σε 9,5% το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις έως και 10% θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν με βάση τον κυβισμό και την εκπομπές ρύπων, ενώ θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση και θα μπουν συντελεστές από 5% έως 20%. Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει και, τον πενταπλασιασμό του φόρου για τα μεγάλα ακίνητα, επαναφέροντας τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση..
Για να υπάρξει δικαιότερη κοινωνική ισορροπία, το οικονομικό επιτελείο προτείνει γενναιόδωρη αύξηση στα αφορολόγητα όρια, με σκοπό να προστατευθούν οι οικογένειες με μικρής ακίνητα και πρωτίστως η πρώτη κατοικία. Με το σύστημα που φορολογούνται σήμερα η ΝΔ, το ΕΤΑΚ, ο ανώτερος συντελεστής ήταν 0,9% και ο μικρότερος 0,3%.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί στα 250.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 500.000 για τους έγγαμους, ενώ αυτά που ισχύον σήμερα είναι 100.000 και 200.000 αντίστοιχα..
Ακόμα, επανέρχεται ο φόρος γονικών παροχών και κληρονομίας που σήμερα δεν επιβαρύνεται η πρώτη κατοικία έως 200 τ..μ., συν 25 τ.μ. για το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, πάνω από τα οποία ο φόρος είναι 1% στην αντικειμενική αξία που απομένει, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου που είναι 95.000 ευρώ.,
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση της φορολογίας των μερισμάτων που διανέμουν ανώνυμες εταιρείες και των κερδών από μετοχές που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια. Προβλέπεται να προστίθενται τα μερίσματα και τα κέρδη από μετοχές στο συνολικό εισόδημα και να φορολογούνται με βάση τους νέους συντελεστές που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ, δραστική μείωση στην κρατική σπατάλη και πόλεμο στην φοροδιαφυγή, συνιστά με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Προβόπουλος, καθώς με τα δύο αυτά μέτρα το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 2,2% του ΑΕΠ.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details