Πρώτη φορά έλληνας υπουργός καταγγέλλει τη διαφθορά με τόση σαφήνεια


«Προέρχομαι από τον δικό σας κόσμο, τον κόσμο των επιχειρήσεων. Έχω προσλάβει και έχω απολύσει. Έχω τρέξει μισθοδοσία. Έχω συντάξει προϋπολογισμό για τους μετόχους μου και έχω παρουσιαστεί μπροστά τους για να τους εξηγήσω όχι μόνο τι πήγε σωστά αλλά και τι πήγε λάθος. Έχω δημιουργήσει πλούτο αλλά έχω δει μπροστά μου και το άσχημο πρόσωπο του δικαστικού κλητήρα για μια ακάλυπτη επιταγή».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος κατά την πρώτη του παρουσία στη Θεσσαλονίκη, ένιωσε την ανάγκη να αυτοπαρουσιαστεί με έναν ρηξικέλευθο τρόπο. Ο 43χρονος υπουργός απευθύνθηκε το βράδυ της Παρασκευής στους ανθρώπους του ελληνικού Τουρισμού, ανοίγοντας την εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Μορφέας» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 25ης Philoxenia.
Η προσωπική του κατάθεση έκρυβε στη συνέχεια «βόμβες» μεγατόνων, που ασφαλώς θα συζητηθούν. Είναι η πρώτη φορά που έλληνας υπουργός με τόση σαφήνεια καταγγέλλει την διαφθορά και τις στρεβλώσεις της Ελληνικής Πολιτείας. Μεταφέροντας απλώς τα σχετικά αποσπάσματα της ομιλίας του, έχουμε τονίσει τις «σκληρές» αναφορές του:
«Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, χρειάστηκε να μάθω γρήγορα τι σημαίνει να λειτουργεί μια Ελληνική επιχείρηση στη συχνά ασφυκτική αγκαλιά του Ελληνικού κράτους, της Ελληνικής πολιτείας, της Ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής νομοθεσίας.
• Γνώρισα και γνωρίζω τις αγκυλώσεις, τις επικαλύψεις, το δαιδαλώδη κόσμο της Ελληνικής γραφειοκρατίας.
• Γνώρισα την καχυποψία και συχνά την άρνηση απέναντι σε κάθε δημιουργία.
• Γνώρισα το γρηγορόσημο, τον μυστήριο κόσμο της εφορίας, τον απόμακρο κόσμο του Συμβουλίου της Επικράτειας, τις καθυστερήσεις στο ΚΑΣ.
• Γνώρισα πως το Ελληνικό κράτος μπορεί να γονατίσει και να ευτελίσει το μεγάλο όραμα ενός Έλληνα δημιουργού». »Όσο γρήγορα έμαθα αυτόν τον σκληρό για τις επιχειρήσεις κόσμο, έμαθα και έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο πελατειακές σχέσεις, χωρίς σύνορα μεταξύ πολιτικής και επιχειρήσεων. Έναν κόσμο γεμάτο δωράκια και χατίρια, γεμάτο φωτογραφικές ρυθμίσεις και τροπολογίες, γεμάτο αθέατες χειραψίες. Ξέρω τι είναι να διεκδικείς κονδύλια από την Ε.Ε. και λίγο χρόνο μετά να ζητάς τη στήριξη της πολιτείας, όταν αντιμετωπίζεις την υπερπροσφορά στην οποία και εσύ συνέβαλες.
Γνώρισα τον κόσμο των τραπεζών που ενίοτε αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν με βάση επιχειρηματικά σχέδια και προτιμούν να χρηματοδοτούν με βάση προσωπικές σχέσεις και προσωπικές εγγυήσεις.
Χειρότερο όμως είναι ότι έχω δει ιδιοκτήτες να πλουτίζουν σε βάρος μικρομετόχων και εργοδότες να εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει μαύρη εργασία και καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Είμαι εδώ για να σας πω ότι γνωρίζω και την κατάσταση και τι τραβάτε.
Γνωρίζω που στράβωσε ο γιαλός και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον ισιώσουμε αν συνεργαστούμε, αν βάλουμε κανόνες εκεί που πρέπει και αν απελευθερώσουμε χώρο για να μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερα.
Από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική, ο κόσμος είναι γεμάτος από Έλληνες που μεγαλούργησαν συνδυάζοντας το Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και το σεβασμό στους κανόνες της πολιτείας που τους φιλοξενεί.
Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και εδώ, στην Ελλάδα».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details