Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ γιορτάζει τα 90ά του γενέθλια


Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ γιορτάζει τα 90ά του γενέθλια και το όνειρό του είναι μια «ηθική αναγέννηση» για τη Ρωσία.
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο πατέρας του γνωστού ρωσικού αυτόματου όπλου που γιορτάζει σήμερα τα 90ά του γενέθλια, είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, που εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, πηγαίνει για κυνήγι και για ψάρεμα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Rossiisskaia Gazeta.

«Για μένα, η εργασία ήταν πάντοτε το καλύτερο φάρμακο. Εργάζομαι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Το γραφείο μου βρίσκεται στο κέντρο σχεδιασμού και μελέτης των όπλων που εργάσθηκα σε όλη μου τη ζωή» στο εργοστάσιο Ijmach, στο Ιζέσκ στα Ουράλια. Στον ελεύθερο χρόνο «μου αρέσει να πηγαίνω στο δάσος και για ψάρεμα. Αυτό μου δίνει δύναμη», δηλώνει ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος συνεχίζει να συμμετέχει σε εκθέσεις όπλων στο εξωτερικό.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ θεωρείται ήρωας στη Ρωσία για τη δημιουργία του AK 47, που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε ερώτηση εάν έχει μετανιώσει για κάτι και για το τι θα έκανε εάν άρχιζε από την αρχή τη ζωή του, απαντά: «Φυσικά και υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχω μετανιώσει, όπως όλοι. Αλλά μπορώ να σας πω αυτό: εάν ξανάρχιζα, δεν θα ζούσα διαφορετικά απ΄ό,τι σήμερα» .

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ ζει εδώ και χρόνια σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Ιζέσκ. Τα εκατομμύρια καλάσνικοφ που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο δεν του έχουν αποφέρει σχεδόν τίποτε, αφού στον στρατιωτικό τομέα στη Ρωσία δεν κατοχυρώνονται δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και οι δημιουργοί δεν λαμβάνουν ποσοστά αντίστοιχα με τον όγκο της παραγωγής.

Μεταξύ των παρασήμων που του έχουν επιδοθεί το σημαντικότερο είναι «το βραβείο Στάλιν που δέχθηκα για το AK 47» για το οποίο άρχισε να εργάζεται το 1947, λέει.

«Είμαι 90 ετών και αισθάνομαι ευτυχής. Αλλά έχω πάντα ένα όνειρο. Όχι για μένα, αλλά για τη χώρα μου. Θα ήθελα μια ηθική αναγέννηση για να βελτιωθεί το επίπεδο του πολιτισμού και για να γίνουν καλύτεροι οι άνθρωποι», λέει.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details