Στο αρχείοο ξυλοδαρμός του 17χρονου πρόσφυγα


Στο αρχείο φαίνεται πως μπαίνει η υπόθεση της κακοποίησης του 17χρονου πρόσφυγα Μοχάμεντ Χουσεΐν Χαντάρ από αστυνομικούς φρουρούς του στο κέντρο κράτησης της Παγανής στα τέλη Οκτώβρη. Την ίδια στιγμή προς συγκάλυψη των ευθυνών οδεύει και η έρευνα για τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν μετά απο βασανισμό στο Α.Τ. Νίκαιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διεξάγει, δεν έχει βρει επαρκή στοιχεία για να ασκήσει διώξεις κατά των αστυνομικών φρουρών του κέντρου και ως εκ τούτου τον δρόμο της αρχειοθέτησης παίρνει και η εσωτερική ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι φορέων και οργανώσεων για συγκάλυψη του ξυλοδαρμού, μετά και τη δημοσιοποίηση σειράς μεθοδεύσεων, όπως η άμεση παροχή της "ροζ κάρτας" ως αντάλλαγμα σε μάρτυρες και η απελευθέρωσή τους με προορισμό την Αθήνα, όπου είναι αδύνατο να εντοπιστούν.

Επιπλέον, ερωτηματικά είχε προκαλέσει και η διάσταση απόψεων μεταξύ του θεράποντος ιατρού, που είχε εξετάσει τον 17χρονο και είχε διαπιστώσει κακώσεις στο κεφάλι, την πλάτη και τα χέρια, και της ιατροδικαστού του νοσοκομείου, που έκανε λόγο μόλις για δυο χτυπήματα και αυτά παλιότερα της μέρας του ξυλοδαρμού.

Να θυμίσουμε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της 22 Οκτωβρίου στο κέντρο της Παγανής, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Δημ. Τάξης Σπ. Βούγια. Μετά την αποκάλυψη των γεγονότων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε δώσει εντολή για την πραγματοποίηση ΕΔΕ, ενώ τη διενέργεια προανάκρισης είχε αναλάβει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Για το θέμα είχε παρέμβει δημόσια και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητώντας την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία των εμπλεκόμενων φρουρών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τις μέρες εκείνες σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Φρ. Ραγκούσης: Θα ζητήσουμε επανάληψη της τοξικολογικής έρευνας


Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαρροές απο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα ευρήματα της τοξικολογικής ανάλυσης στο σώμα του Μοχάμεντ Καμράν έδειξαν ότι πριν πεθάνει είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών σε συνδυασμό με αλκοόλ. Ωστόσο, ο συνήγορος της οικογένειας, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας στην "Αυγή" δήλωσε ότι "δεν έχουμε λάβει γνώση για τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης. Σε κάθε περίπτωση, θα ζητήσουμε επανεξέταση με την παρουσία του τεχνικού συμβούλου της οικογενείας".

Επίσης, ο κ. Ραγκούσης κατήγγειλε το "πώς είναι δυνατόν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης να γνωρίζει τα αποτελέσματα της εξέτασης, κάθως σε εκμπομπή του Ν. Χατζηνικολάου για το θέμα την περασμένη Δευτέρα με ρώτησε ευθέως 'τι θα πείτε αν αποδειχθεί ότι ο εν λόγω μεταναστής είχε καταναλώσει ναρκωτικά;'. Ρωτάμε λοιπόν και μεις ευθέως, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ήξερε τα αποτελέσματα ή όλο αυτό αποτελεί μεθόδευση";

Προς επίρρωση του παραπάνω, ο κ. Ραγκούσης υπενθυμίζει πως "και η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειχνε τίποτα, ωστόσο στη δεύτερη, που ζητήσαμε, βρέθηκαν σημάδια στο κεφάλι και τα πόδια...".
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details