Παγκόσμια Hμέρα Οστεοπόρωσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σιωπηλή ασθένεια


Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από οστεοπόρωση. Ωστόσο η ασθένεια δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο προνόμιο αλλά χτυπάει και τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες θα υποστούν τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για πάθηση που συνήθως αρχίζει σιωπηλά και δεν μπορεί να εντοπιστεί μέχρι ο ασθενής να υποστεί κάποιο κάταγμα.
Συμπτώματα
Η οστεοπόρωση μπορεί να θεωρείται σιωπηλή ασθένεια, όμως στην πραγματικότητα πολλοί ασθενείς υποφέρουν από συμπτώματα, όπως ο πόνος στην πλάτη και η σταδιακή απώλεια ύψους λόγω καταγμάτων στους σπονδύλους.
Συντριπτικό κάταγμα στην πλάτη
Οι αιφνιδιαστικοί, έντονοι πόνοι στην πλάτη, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένες γυναίκες, αποτελούν συχνά καμπανάκι κινδύνου για συντριπτικό κάταγμα, που αποτελεί σημάδι αδύνατων οστών.
Προειδοποιητικά σημάδια
Οστεοπενία
Πολλοί άνθρωποι έχουν αδύνατα οστά και δεν το γνωρίζουν. Η οστεοπενία δεν αποτελεί πάθηση αλλά δείκτη αυξημένου κινδύνου για κατάγματα. Οστεοπενία σημαίνει χαμηλή οστική πυκνότητα (δηλαδή ελαφρώς λεπτά οστά), που μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση.
Τύποι οστεοπόρωσης
Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της παύσης της προστασίας που προσφέρουν στη γυναίκα τα οιστρογόνα, μπορεί όμως να εκδηλωθεί και στους άνδρες.
Νεανική Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση πολύ σπάνια πλήττει τα παιδιά. Ωστόσο όταν αυτό συμβεί, συνήθως οφείλεται στη γενικότερη κατάσταση υγείας του παιδιού ή σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς εμφανίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ασθενούς, που χτίζονται τα οστά του. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις μιλάμε για νεανική οστεοπόρωση.
Δευτεροπαθής Οστεοπόρωση
Σε ορισμένες περιπτώσεις η οστεοπόρωση είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορες νεφρικές νόσοι και ενδοκρινολογικές, γενετικές νόσοι.
Επιπλοκές
Πόνοι οστεοπόρωσης
Τα κατάγματα, που προκαλούνται από την οστεοπόρωση, μπορεί να είναι πολύ επώδυνα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο πόνος και η αναπηρία διαρκεί ακόμη και μήνες. Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει σε σημαντικό βαθμό την υγεία των οστών.
Τα κατάγματα ισχίου μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρότερες δυσκολίες στο περπάτημα και γενικότερα σε διάφορες δραστηριότητες του ασθενούς, γεγονός που τον εμποδίζει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του στην καθημερινή του ζωή.
Άτομα με τέτοιου είδους κατάγματα έχουν αυξημένο κίνδυνο να μην μπορούν να ανακάμψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά δεν μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους.
Πρόληψη
Ο τρόπος ζωής μας και κυρίως οι διατροφικές επιλογές μας επηρεάζουν την υγεία του σκελετού μας. Η πρόληψη ενάντια στην οστεοπόρωση είναι απαραίτητο να ξεκινάει στα πρώτα στάδια της ζωής.
Ασβέστιο και Βιταμίνη D
H καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της κατανάλωσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την παιδική ηλικία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο θωράκισης του οργανισμού ενάντια στην ασθένεια.
Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χαμηλή οστική πυκνότητα και για κάταγμα. Η σύνθεση της βιταμίνης από το δέρμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας συχνά δεν είναι επαρκής παρά το γεγονός ότι ζούμε στην Ελλάδα, που είναι μεσογειακή χώρα. Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να δυναμώσει το μυϊκό σύστημα και να αποτρέψει τον κίνδυνο κατάγματος.
Ο ρόλος της άσκησης
Η τακτική σωματική άσκηση – και κυρίως οι ασκήσεις έκτασης του κορμού- φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Θεραπεία
Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου περιλαμβάνει τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D και την ειδική φαρμακευτική αγωγή. Στόχος της θεραπείας είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος του κατάγματος ή ενός νέου κατάγματος σε περίπτωση που ο ασθενής έχει ήδη πάθει κάταγμα.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details