Με φοροκίνητρα (;) η απόσυρση κουφωμάτων


Οι επιδοτήσεις για τις αντικαταστάσεις κουφωμάτων, υαλοπινάκων κ.λπ., που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχουν σκέψεις να μετατραπούν σε φορολογικά κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα αργήσει να ξεκινήσει, ενώ το όφελος για όσους ήθελαν να ενταχθούν σε αυτό θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που υπολόγιζαν αρχικά.

Μετά την αποκάλυψη από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» βρίσκεται στον αέρα, λόγω έλλειψης κονδυλίων, όλα τα σενάρια που εξετάζονται για την προώθησή του εστιάζουν στην εφαρμογή αποκλειστικά φορολογικών κινήτρων ή κινήτρων που σχετίζονται με την επιστροφή του ΦΠΑ για τα είδη που θα εγκατασταθούν.

Ηδη ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους των κλαδικών φορέων και συζητά τις πιθανές λύσεις, όπως και με τις κυριότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί οπωσδήποτε το πρόγραμμα και να ισχύσουν κίνητρα, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν σε άλλες κοινοτικές χώρες. Επίσης έχουν γίνει και συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας που χειρίζεται τα θέματα του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα είχαν χαρακτηριστεί ως επιλέξιμες (επιδοτούμενες) δαπάνες αυτές που αφορούν την αντικατάσταση καυστήρων και λεβήτων, κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα προϊόντα σύγχρονων προδιαγραφών ως προς τη θερμομόνωση, την τοποθέτηση μονώσεων σε δώματα και κελύφη κατοικιών, την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα κ.λπ.

Με άδεια προ του 1980

Τα κίνητρα στον αρχικό σχεδιασμό ίσχυαν αποκλειστικά σε οικίες με άδεια οικοδόμησης προ του 1980 και εφόσον βρίσκονται σε οδούς με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ. Επρόκειτο δε να εκδοθεί συμπληρωματική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις κατοικίες που βρίσκονται σε οδούς με υψηλότερη τιμή ζώνης. Ωστόσο η απόφαση αυτή ποτέ δεν εκδόθηκε, καθώς προέκυψαν οι εκλογές.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το σύνολο της επιδότησης υπολογιζόταν σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων, αποκάλυψε ότι αφενός δεν είχαν δεσμευτεί κονδύλια από τα προγράμματα (ΠΕΠ) των 13 Περιφερειών, αφετέρου το σύνολο των κονδυλίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν δεν ξεπερνούσαν τα περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ανακοινώσεις αυτές, που βασίστηκαν σε έγγραφα υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, προκάλεσαν τις αντιδράσεις του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εγκάλεσε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου για άγνοια λειτουργίας του προγράμματος. *
http://www.astratv.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4285&Itemid=45
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details