Φουλ δικομματικός ο «Καποδίστριας 2»



Το νέο διοικητικό και εκλογικό χάρτη της Ελλάδας χαράσσει την εποχή αυτή το υπουργείο Εσωτερικών. «Καποδίστριας 2» στην αυτοδιοίκηση και νέο εκλογικό σύστημα είναι πολιτικές πρωτοβουλίες που προωθεί ταυτόχρονα η κυβέρνηση αφού ο διοικητικός χάρτης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκλογικό.
Αυτό εξηγεί και τη σπουδή της κυβέρνησης να ολοκληρώσει εντός του 2010 τις αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της Ελλάδας - ακόμη κι αν χρειαστεί να παρατείνει για έξι μήνες τη θητεία των σημερινών νομαρχιακών και δημοτικών αρχών.
Με άλλα λόγια, αν δεν εκπονηθεί ο «Καποδίστριας 2», δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να εφαρμόσει – προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα – το γερμανικό εκλογικό σύστημα, που περιλαμβάνει βουλευτές εκλεγόμενους με σταυρό σε μονοεδρικές περιφέρειες και βουλευτές εκλεγόμενους από λίστα σε μείζονες πολυεδρικές περιφέρειες.
Συνεπώς, τα όρια των υπό δημιουργία νέων δήμων (θα) δείχνουν και τα όρια των (υπό δημιουργία επίσης) νέων μονοεδρικών περιφερειών. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως θα συμπίπτουν. Αν, για παράδειγμα, στο νομό Λάρισας είναι τελικά τέσσερις οι μονοεδρικές περιφέρειες, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι τέσσερις και οι δήμοι.
Ωστόσο, το ποιοι (σημερινοί) δήμοι θα συγχωνευθούν θα έχει καθοριστική σημασία για το πώς θα διαμορφωθούν οι εκλογικές περιφέρειες καθώς εκτός του Δήμου Λαρισαίων, ο οποίος με βάση τον αριθμό ψηφοφόρων εκλέγει μόνος του βουλευτή (και περισσεύουν κιόλας ψήφοι), οι υπόλοιποι νέοι δήμοι θα αποτελούν ανά δύο, τρεις ή και περισσότεροι (ανάλογα τον τελικό αριθμό) μία περιφέρεια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Όπως η «Ε» πληροφορείται, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης έχει αποκαλύψει σε «κλειστή» σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι ο «Καποδίστριας 2» σχεδιάζεται από μηδενική βάση. Η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της ΚΕΔΚΕ, που είχε παρουσιαστεί τον Αύγουστο του 2008, θα ληφθεί υπ’ όψιν αλλά δεν είναι δεσμευτική.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details