Με σφραγίδα Παπανδρέου η επιλογή γενικών γραμματέων


Αποφασισμένος να εγγυηθεί την επιλογή των «αρίστων» και όχι των αρεστών για τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων φαίνεται ότι είναι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, η οποία έληξε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, δημιούργησε μία βάση δεδομένων με περισσότερα από 20.000 βιογραφικά.

Η ευρεία συμμετοχή σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνει την πίστη των συμμετεχόντων ότι θα τηρηθούν αξιοκρατικές διαδικασίες. Το έργο της αξιολόγησης των βιογραφικών έχει επωμιστεί ομάδα συνεργατών από το γραφείο του πρωθυπουργού οι οποίοι εργάζονται υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.
Αν και η αξιολόγηση των υποψηφίων αποτελεί μία άτυπη διαδικασία η οποία δεν προβλέπεται από το μέχρι σήμερα ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ομάδα επεξεργασίας των βιογραφικών έχει συναντηθεί με στελέχη του ΑΣΕΠ για να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις με στόχο τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης διαδικασίας στο μέλλον.
Η ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού θα επεξεργαστεί τα 20.000 βιογραφικά βάσει κριτηρίων που έχουν προσδιοριστεί από την έναρξη της διαδικασίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα έργα της επιλογής αφού η πλειονότητα των βιογραφικών που έχουν κατατεθεί διαθέτουν σημαντικά τυπικά προσόντα.
Μετά την πρώτη επιλογή θα δημιουργηθούν λίστες με τους 10 επικρατέστερους υποψήφιους για κάθε θέση τις οποίες θα επεξεργαστεί επιτροπή που θεωρείται δεδομένο -κατ' αρχήν- ότι θα συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ν. Αθανασάκης καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα.
Σε αυτό το στάδιο μπορεί να ζητηθεί και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης διαδικασίας θα δημιουργηθούν λίστες με τους 3 - 4 επικρατέστερους για κάθε θέση η οποία θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό. Την τελική επιλογή θα κάνουν ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός με τον πρωθυπουργό.
Επίσης κύκλοι του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες διεθνών διαγωνισμών για τη θέση των διοικητών οργανισμών με σκοπό την επιλογή των αξιότερων στελεχών για τις συγκεκριμένες θέσεις αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στις αρχές της αξιοκρατίας και της ισονομίας
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details