Σχέδιο μείωσης των διοδίων



Στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των διοδίων, θα προχωρήσει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Η μείωση του αντιτίμου των διοδίων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, μπορεί να πλησιάσει και το 50% και θα επιτευχθεί με την αφαίρεση των εισπράξεων υπέρ του Δημοσίου που έχουν ενσωματωθεί στην τελική τιμή των διοδίων.Οπως είναι γνωστό, με το νέο σύστημα διοδίων στο τμήμα του ΠΑΘΕ από Αθήνα μέχρι Λαμία, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 29 Σεπτεμβρίου, επιβαρύνθηκαν σημαντικά οι μετακινήσεις των κατοίκων που διαμένουν στις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έντονες αντιδράσεις με συνεχείς διαμαρτυρίες στους σταθμούς διοδίων.
Η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε χθες να καθησυχάσει τους διαμαρτυρόμενους πολίτες και τους διαβεβαίωσε πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί ως πρώτης προτεραιότητας, με στόχο οι νέες μειωμένες τιμές διοδίων να ισχύσουν μέσα στο 2010.
Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου και Νίκος Τσώνης, ο νομάρχης Θανάσης Χειμάρρας, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των κατοίκων και οι αρμόδιοι διευθυντές του υπουργείου.
Ο υφυπουργός Υποδομών υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί κατά των έμμεσων φόρων που έχουν περάσει στις τιμές των διοδίων με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξησή τους, η οποία θα γίνει ακόμα πιο αισθητή τα επόμενα χρόνια.
Πρόθεση του υπουργείου είναι να καταργήσει αυτήν τη φορολογία, πλήρως ή στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Γι αυτόν τον λόγο θα καλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες τους εκπροσώπους του παραχωρησιούχου, ώστε να διερευνηθούν όλες οι δυνατές λύσεις. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η βελτίωση του παράπλευρου οδικού δικτύου γύρω από τους αυτοκινητόδρομους σε Φθιώτιδα αλλά και γενικότερα στην περιφέρεια της Στερεά Ελλάδας, ώστε οι κάτοικοι να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details