Χατζηγάκης και Μπατζελή


Με αφορμή τις απόψεις που διατυπώνει τον τελευταίο καιρό μέσα από συνεντεύξεις της, αλλά και με διαρροές στον τύπο η νέα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή για πιθανή περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες, ο τέως υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης επισημαίνει ότι η επιχείρηση της κυρίας υπουργού να παραπληροφορήσει τους Έλληνες αγρότες σχετικά με την έγκαιρη και σύννομη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και να μεταφέρει ευθύνες που δεν έχουν στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, είναι παντελώς ανυπόστατη.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο κ. Χατζηγάκης:
Από το 1997 η χώρα μας είχε υποχρέωση να θέσει σε λειτουργία ένα πλήρες σύστημα γεωαναφοράς των αγροτεμαχίων (LPIS-GIS), κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2004 όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Το Δεκέμβριο του 2006, ανετέθη στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. να δημιουργήσει το ψηφιακό υπόβαθρο του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Έλεγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2008 και απεφεύχθη το πρόστιμο των 350 εκ. Ευρώ το οποίο επίσειε στη χώρα η Επίτροπος κυρία M. Fisher-Boel.

Προς αποφυγή μελλοντικής απειλής με πρόστιμα για τη χώρα μας, καθώς και για να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των αγροτών, ο κ. Χατζηγάκης τονίζει «αναθέσαμε στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. την ετήσια επικαιροποίηση του ψηφιακού υποβάθρου και την καταγραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ("Αγροτικό Κτηματολόγιο").

Η Κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε, μέσω των υπεύθυνων Συνεταιριστικών Ενώσεων, τις εγγραφές των 920.000 περίπου αιτήσεων ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Μαϊου 2009 (για πρώτη φορά -για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες- με δαπάνες από τον Εθνικό προϋπολογισμό ύψους 75 εκατ.€ για την τριετία 2009-2011 και όχι με χρήματα των αγροτών, όπως γινόταν επί ΠΑΣΟΚ), ενώ άρχισε η ψηφιοποίηση με εντατικούς ρυθμούς.

Κατά δήλωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009, το 1/3 των Συνεταιριστικών Ενώσεων (σύνολο 105) είχε σχεδόν ολοκληρώσει τη ψηφιοποίηση, το δεύτερο 1/3 είχε φθάσει στο 40-50% και στο υπόλοιπο 1/3 ένα μέρος βρίσκονταν στο 20-35% και ένα άλλο έως 19% με δυναμική εξέλιξη (εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων).

Η δική μας επιλογή να αναθέσουμε στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. την εκτέλεση του "αγροτικού κτηματολογίου", δηλαδή την παραγωγή των νέων χαρτογραφικών υποβάθρων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ψηφιοποίησης, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ της χώρας, αποδείχθηκε μοναδική διέξοδος και λύση, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στις σχετικές υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ε.Ε. και να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγάκη, η κυρία Μπατζελή οφείλει να κάνει την αυτοκριτική της σαν εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αντί να μεταφέρει ευθύνες στη ΝΔ.

Οπως λέει:

«Όταν η κα. Μπατζελή αναφέρεται σε καταλογισμούς από την Ε.Ε. σε βάρος της χώρας μας, ύψους 1,5 δις ευρώ, ασφαλώς είτε αποκρύπτει εσκεμμένως, είτε δεν γνωρίζει ότι αυτοί αφορούν περιπτώσεις καταβολών επιδοτήσεων εκτός κοινοτικής νομοθεσίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Ο ενδεχόμενος κίνδυνος για περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων σε ποσοστό 10% είχε προκύψει το 2008, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανελαστικά απαιτούσε την ανταπόκρισή μας σε σχετικές δεσμεύσεις του Action Plan που συνυπογράψαμε.

Εμείς κατορθώσαμε στη συνέχεια και κυρίως στο πρώτο τετράμηνο του 2009 να φτάσουμε σ' ένα ικανοποιητικό επίπεδο προετοιμασίας, καθώς όταν οι κοινοτικοί ελεγκτές διαπίστωσαν ότι επιτέλους η χώρα μας έκανε σωστά και ανταποκρίθηκε στα συμπεφωνημένα, αποσοβήθηκε αυτή η περικοπή. Κάθε ισχυρισμός της κας. Υπουργού ότι η ΝΔ δεν προχώρησε στην εγκαθίδρυση ενός δίκαιου συστήματος πληρωμής των κοινοτικών επιδοτήσεων, όταν εμείς θεραπεύσαμε αδυναμίες και καθυστερήσεις πολλών ετών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και αποτελεί παραπληροφόρηση που δεν τιμά τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς αναβαθμίσαμε το σύστημα καταβολής επιδοτήσεων στους αγρότες, έτσι ώστε να προγραμματίζεται η ημερομηνία καθορισμού πληρωμής των επιδοτήσεων και να συμπίπτει με την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου-αγρότη, γνωστοποιώντας έγκαιρα χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Παράλληλα, έληξαν εκκρεμότητες πληρωμών όλων των προηγούμενων ετών, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Η δυνατότητα πληρωμής με προκαταβολή για τη φετινή χρονιά από 16/10/2009 του 70% των κοινοτικών επιδοτήσεων, είναι στη διακριτική ευχέρεια των Κρατών-Μελών υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στους Έλληνες αγρότες είναι γνωστό, πάντως, ότι υπάρχει και η εναλλακτική λύση των πληρωμών μέσω ειδικής ταμειακής διευκόλυνσης από την ΑΤΕ. Πρόκειται για συνηθισμένη τακτική που ακολουθήθηκε και κατά το παρελθόν.

Ο ισχυρισμός ότι η νέα Υπουργός θα ζητήσει από τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Demarti να συμφωνήσει για τη διευκόλυνση της χώρας μας, όσον αφορά την ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, σκοπεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, αφού αυτό αποτελεί δεδομένη δυνατότητα της χώρας μας.

Συνεπώς, κάθε ισχυρισμός περί "αγώνων" στην Ε.Ε. γίνεται εκ του πονηρού και αποτελεί προσπάθεια εύκολου εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης και των αγροτών, οι οποίοι γνωρίζουν τα δεδομένα και αναγνωρίζουν κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Είναι σίγουρο τέλος, ότι η κινδυνολογία και η παραπληροφόρηση δεν βοήθησε ποτέ ούτε τους Έλληνες αγρότες, ούτε γενικότερα την Ελληνική γεωργία».(Κέρδος)
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details