΄προσοχή στο δρόμο!!!


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«Είναι ευκολότερο να κατακτήσεις την εξουσία παρά να τη διατηρήσεις», έλεγε ο παρεξηγημένος φιλόσοφος και πολιτικός στοχαστής Μακιαβέλι. Υπάρχουν σταθεροί κανόνες και ένας διαδικαστικός ορθολογισμός, που τιμωρεί εκείνους που τον αγνοούν. Αν ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία, θα δούμε, πως οι ελάχιστες επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, έγιναν από παντοδύναμους-δικτατορίσκους ή από αδιαφιλονίκητους ηγέτες που ενθουσίαζαν τον λαό. Όμως, ακόμη και τότε, όπως π.χ. με τον Λίνκολν, οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρώνονταν μετά από έναν εμφύλιο σπαραγμό. Ενας από τους λόγους που ο Πλάτων τάχθηκε υπέρ της Τυραννίας, όπως γράφει και στους Νόμους, (711α) ήταν, διότι πίστευε, πως «η μεταρρύθμιση, ευκολότερα και ταχύτερα εν τυραννίδι γένηται». Με απλά λόγια, μεταρρυθμίσεις, όχι μεταμφιέσεις, γίνονται με βίαιες κοινωνικές ρήξεις ή με την επανάσταση. Διότι σε κάθε καθεστώς, ακόμη και οι απλές αλλαγές δημιουργούν αστάθμητους κινδύνους και φοβίες σε όλους εκείνους που έχουν προνομιακή θέση στην κοινωνία. « Τα σκυλιά γαβγίζουν όποιον δεν γνωρίζουν και ο όχλος επιτίθεται σε ότι είναι καινούργιο», έλεγε ο Ηράκλειτος.
Στις προεκλογικές του ομιλίες αλλά και στην παρθενική του εμφάνιση στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ο κος Παπανδρέου έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να ρισκάρει, να αλλάξει πολλά «κακώς κείμενα», που τα βλέπουν όλοι αλλά κανείς δεν τολμά να τα θίξει. Ολοι όσοι πονούν αυτή τη χώρα θέλουν πραγματικά να πετύχει. Το ερώτημα είναι με ποιες κοινωνικές δυνάμεις και συμμαχίες θα πετύχει αυτό, το σχεδόν ακατόρθωτο; Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι ο κος Καραμανλής δεν ήθελε να επανιδρύσει το κράτος, όπως είχε υποσχεθεί. Απέτυχε διότι μπέρδεψε τον δικό του ενθουσιασμό με τον νοθευμένο ενθουσιασμό του περίγυρού του, δηλαδή των αυλοκολάκων του. Απέτυχε, διότι γνώριζε ίσως τον αμερικανικό λαό (από βιβλία, σπουδές και θαυμασμό) καλύτερα από τον ελληνικό.
Όταν αγνοείς πως οι άνθρωποι διαμορφώνονται, παρακινούνται και .........
καθοδηγούνται από τον κόσμο με τον οποίο τυχαίνει να συμβιώνουν, κι εσύ και οι αυλοκόλακες δεν έχετε καμία επαφή με αυτόν τον κόσμο;
Όταν συμβαίνει να γενικεύεις και να συμπεραίνεις μόνο από αυτά που σου λένε «οι αυλικοί σου», οι οποίοι συμβαίνει να είναι πάντοτε οι ίδιοι καιροσκόποι της εκάστοτε εξουσίας, τότε τα φυγόκεντρα συναισθήματα των άλλων τα εκλαμβάνεις σαν την απόλυτη αφοσίωση στο πρόσωπό σου. Και τότε, βλέπεις αίφνης την ιστορία να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, και το πεπρωμένο σου, σαν διασκεδαστική καρικατούρα για σκιτσογράφους. Ευχόμαστε ολόψυχα να πετύχει ο κος Παπανδρέου αποφεύγοντας τα λάθη του κου Καραμανλή.
Αναρτήθηκε από kafeneio
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details