Αιδώς Αργείοι!...


Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Επιστρέφω στο θέμα της επιλογής των 88 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων καθώς πέραν της πρόσληψης ΕΝΟΣ, δηλαδή του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα ΔΕΝ είδαμε ΠΟΥΘΕΝΑ καμία ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση για τις υπόλοιπες 87 θέσεις, ενώ οι μέρες κυλάνε και η Δημόσια Διοίκηση χωλαίνει αναίτια!...

Τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει και οι κρίσεις που θα χρειασθεί να διαχειρισθεί η νέα Κυβέρνηση της χώρας με Πρωθυπουργό τον κ Γιώργο Παπανδρέου δεν νομίζω ότι συμπεριελάμβαναν και ατυχείς επιλογές όπως αυτή της πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων για κατάληψη μιας από τις 88 επίζηλες θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.

Για τον Πρωθυπουργό μας και για χιλιάδες ανθρώπους όπως ο υπογράφων είναι γνωστό το γεγονός ότι στην Αμερική αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης (όπου αναμφίβολα ανήκει και η Ελλάδα) ΟΛΕΣ οι περιζήτητες θέσεις του Δημόσιου τομέα (είτε πρόκειται για την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, είτε για τις Κυβερνήσεις των Πολιτειών, είτε για ην οπουδήποτε τοπική αυτοδιοίκηση) ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τα βιογραφικά τους προς κρίση!

Φρονώ ότι σε αυτά τα δεδομένα βασίστηκε και η «καινοτόμος» για τα ελληνικά δεδομένα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα πλαίσια της αποκαλούμενης e-government ( ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) για τις 88 θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.

Μέχρι εδώ πολύ καλά, έστω και εάν αυτές τις θέσεις νομοτελειακά τις καταλαμβάνουν άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης των εκάστοτε Κυβερνήσεων και των εκάστοτε Υπουργών που συνθέτουν το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο και ΚΑΝΕΙΣ, μα ΚΑΝΕΙΣ δεν...παρεξηγείται!
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι στις προαναφερθείσες χώρες και περιπτώσεις ΟΛΑ είναι επακριβώς προσδιορισμένα (δηλαδή θέση και προβλεπόμενα προσόντα), επιτροπές και κριτήρια επιλογής.

Η «καινοτόμος» προσέγγιση του θέματος πρόσληψης 88 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων στην Ελλάδα του 2009 δημιούργησε, από βιασύνη(;)
Από πρόθεση(;) από ασχετοσύνη(;) μια πραγματικότητα σε επίπεδα σχεδόν χυδαία και φοβάμαι τις επερχόμενες κοινωνιολογικά οδυνηρές εξελίξεις ακριβώς επειδή – εάν πρόκειται για κάτι τέτοιο - "το δούλεμα" δεν έχει πλέον περιθώρια επιτυχίας.

Με άλλα λόγια, πού σταματά η καλή πρόθεση, στα δημόσια πράγματα, που αρχίζει "το δούλεμα" και πότε εμποτίζεται μια «καινοτόμος ενέργεια» που εισήγαγε, υποθέτω με πολύ καλές προθέσεις ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός μας κ Παπανδρέου, με τόση χυδαιότητα ώστε να επιτρέπεται και να μπορούμε εγώ και σχεδόν 40,000 αιτούντες να ανακράξουν όχι με αντιπολιτευτική διάθεση αλλά με πνεύμα εποικοδομητικής κριτικής....

Αιδώς Αργείοι!...
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details