H Θεσσαλία «κλειδί» για την αυτοδυναμία


H Θεσσαλία «κλειδί» για την αυτοδυναμία


Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου άγγιζε και τις 7 μονάδες.

Την ίδια στιγμή η δυνητική μετατόπιση ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε τάση αυξητική, φτάνοντας κοντά ακόμα και στις 10 μονάδες, με την αντίστροφη μετατόπιση να είναι ελάχιστη.

Από την εξέλιξη αυτών των μετατοπίσεων μέχρι και ανήμερα των εκλογών θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό τόσο οι επιδόσεις των δύο κομμάτων εξουσίας όσο και ο συσχετισμός της δύναμής τους, ένας συσχετισμός που διαμορφώνει και τη μορφή του δικομματισμού στην εκάστοτε εκλογή.

Ηπειρος και Θεσσαλία

Η Ηπειρος και η Θεσσαλία είναι δύο περιοχές οι οποίες συγκαταλέγονται στις περιπτώσεις εκείνες που η Ν.Δ. επιβεβαίωσε μετά το 1996 τη δυναμική της στον αγροτικό χώρο απέναντι σ' ένα αστικά εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ο «πράσινος κάμπος» του Μαρίνου Αντύπα και η «ξεχασμένη Ελλάδα» της «Αναπαράστασης» του Αγγελόπουλου έδωσαν ζωτική ανάσα εξουσίας στην «Αλλαγή» το 1981 και το 1993, για να μεταστραφούν, από την εκλογή του 2000, σε έναν δεξιό λαϊκισμό τού «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», της υπόσχεσης μιας «μάχης για τη φέτα» στις Βρυξέλλες. Στην Ηπειρο, η Ν.Δ. έχει το χαμηλό της κοντά στο 42% από το 1977 και μετά.

Στη Θεσσαλία, κάτι λιγότερο. Αν απολέσει το 10% της δύναμής της αυτής στην κάλπη της 4ης Οκτωβρίου, σημαίνει ότι χάνει το πλεονέκτημα της «λαϊκής δύναμης» που την έφερε στην εξουσία, ότι χάνει τη φωνή των «λησμονημένων της ανάπτυξης». Η υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή στη Λάρισα έχει να κάνει περισσότερο μ' αυτό και λιγότερο με την υποψηφιότητα του κ. Γαρουφαλιά με τον ΛΑΟΣ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details