Ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων επισκέφθηκε το χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, στον πρώην Σ.Σ. Τεμπών, στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2009», προσκεκλημένη της «Δρυάς» με αντικείμενο τη συνεργασία για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής.
Η ομάδα των Γάλλων αρχαιολόγων του πανεπιστημίου ΙΙ της Λυών της Γαλλίας με επικεφαλής τον Bruno Helly ασχολείται με τη μελέτη των Θεσσαλικών αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων. Έχουν συμβάλει σημαντικά στην έρευνα και έχουν προβεί σε αξιόλογες ανακοινώσεις για τα ανασκαφικά ευρήματα της περιοχής. Είναι γνώστες της θεσσαλικής ιστορίας και η συμβολή τους στην καταγραφή και αποτίμηση της αρχαίας θεσσαλικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ανεκτίμητη. Η συνάντηση έγινε σε ενθουσιώδες και φιλικό κλίμα και αναμένονται νέες δράσεις.
Με ανακοίνωσή της η «Δρυάς» επισημαίνει ότι η προεκλογική περίοδος δεν αναστέλλει τις δραστηριότητές της και σημειώνει:
«Τα μνημεία, απομεινάρια της ανθρώπινης δημιουργίας όλων των εποχών είναι τα χνάρια, οι μαρτυρίες, τα βήματα της εξέλιξης της ανθρώπινης ζωής στο χώρο και στον χρόνο. Αποτελούν ένα ιδιαίτερο σύνολο με τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι τεκμήρια μοναδικά και ανεπανάληπτα, είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία που διαφοροποιούν και προσδίδουν την ταυτότητα του κάθε τόπου και αποτελούν την πολιτιστική του κληρονομιά.
Είναι τα σημάδια του πολιτισμού των προγόνων που μαρτυρούν την κουλτούρα τους και την ιστορία μας. Είναι η κληρονομιά μας και σαν τέτοια οφείλουμε να τα προστατέψουμε και να τα παραδώσουμε ανέπαφα στις επόμενες γενιές.
Η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πρωτίστως ευθύνη και φροντίδα της Πολιτείας και ο καθένας μας έχει χρέος να συμβάλει σ’ αυτό.
Η Μ.Κ.Ο. «ΔΡΥΑΣ» Σωματείο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πιστεύουμε ότι η ανάδειξη και σωστή προβολή της εκτός από ηθικό χρέος είναι και συμφέρον για κάθε τόπο επειδή αποτελεί ανεκτίμητο και ατέλειωτο πλούτο με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Είναι μια από τις λίγες δυναμικές που διαθέτουμε και θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για να βγούμε από το πολιτιστικό τέλμα και να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου