Επισκέψιμος ο χώρος της Αρχαίας Πέλιννας


Επισκέψιμος ο χώρος της Αρχαίας Πέλιννας


Για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού η ΛΔʼ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει την
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πέλιννας του νομού Τρικάλων. Η αρχαία Πέλιννα ή Πελινναίον, πόλη της τετράδος Εστιαιώτιδας, απλωνόταν στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού στη δυτική Θεσσαλία ανάμεσα στην Τρίκκη και τη Φαρκαδόνα και ταυτίστηκε με τα αρχαία ερείπια στο βραχώδες ύψωμα «Παλαιογαρδίκι».

Τα αρχαία λείψανα φανερώνουν μια μεγάλη πόλη με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που έκοψε αργυρά και χάλκινα νομίσματα. Μεταξύ των απεικονίσεων των νομισμάτων ήτοι ιππείς, πολεμιστές και η Αθηνά – Νίκη, αντιπροσωπευτική και σχετική με το θέμα της μαγείας αποτελεί η Σίβυλλα Μαντώ, κόρη του Μάντη Τειρεσία, που στο χέρι κρατά ένα καλάθι από όπου βγαίνουν οι χρησμοί της. Η Σίβυλλα (ή Σίβυλλες) ήταν γυναίκες - μάντισσες με μεγάλη προφητική δύναμη, χάρισμα που αποκτούσαν με τη γέννηση τους. Ήταν μορφές ανάμεσα στο θεό και στον άνθρωπο, κρατούσαν τη σαμβύκη, ένα είδος τριγωνικής λύρας και η διάρκεια ζωής τους ξεπερνούσε τα ανθρώπινα μέτρα. Η Μαντώ είναι η Θετταλή Σίβυλλα, μάντισσα και κόρη του μάντη Τειρεσία. Ο Απόλλων την έστειλε στη Μικρά Ασία, όπου παντρεύτηκε στην Κλάρο τον Κρήτα Ράκιο. Γέννησε τον μάντη Μόψο που τον θεωρούσαν γιο του Απόλλωνα και μαζί ίδρυσαν το περίφημο μαντείο του Απόλλωνα στην Κλάρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πέλιννας είναι επισκέψιμος, ενώ εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν στα πλαίσια διαφόρων εορτασμών του ΥΠΠΟ.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details