Ολοκληρωμένη στο βαμβάκι μόνο για κατά κύριο επάγγελμα


Μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα μπορούν να πάρουν την επιδότηση του εθνικού φακέλου στο βαμβάκι για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που πήρε το δρόμο των υπουργικών υπογραφών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζεται πως τα 4 εκατ. ευρώ της επιδότησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση στο βαμβάκι κατά το έτος 2009, έχουν δικαιούχους μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ίδιο ισχύσει και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2012, που θα ισχύσει το πρόγραμμα αυτό.



Βέβαια στο θέμα της υπογραφής της σχετικής ΚΥΑ υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση, αλλά όπως εκτιμάται θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέσα στις επόμενες μέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο σχέδιο της ΚΥΑ η προθεσμία για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις στις νομαρχίες από όσους μπορούν να θέλουν να μπουν σ' αυτό το πρόγραμμα θα είναι μέχρι τις

31 του Ιούλη. Βέβαια, υπάρχουν και οι ανοιχτοί αριθμοί πρωτοκόλλου...

Το θέμα πάντως είναι αν τελικά συμφέρει τους βαμβακοπαραγωγούς να μπουν στο πρόγραμμα της επιδοτούμενης ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το ζητούμενο φυσικά είναι το ύψος της τελικής επιδότησης και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσα στρέμμα θα ενταχθούν. Αν για παράδειγμα ενταχθούν 100.000 στρέμματα η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ το στρέμμα. Αν ενταχθούν 400.000 στρέμματα η επιδότηση θα είναι 10 ευρώ το στρέμμα. Αν είναι 1.000.000 στρέμματα η επιδότηση θα είναι 4 ευρώ το στρέμμα.

Επίσης τίθεται και θέμα πόσα χρήματα θα ζητήσουν οι σύμβουλοι - πιστοποιητές για να πιστοποιήσουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί το πρότυπο AGRO 2, πράγμα που αποτελεί άλλη μια βασική προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα. Αν το τίμημα είναι μεγάλο μπορεί και να μην συμφέρει το πράγμα.

Βέβαια το τίμημα μπορεί να παζαρευτεί αν η δουλειά γίνει μέσω των ομάδων παραγωγών ή των Ενώσεων. Η αλήθεια είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα τρέχουν για άλλη μια φορά στα τυφλά ή ανάλογα με το πως το σκέφτονται ή το πως τους το λένε διάφοροι συμβουλάτορες, μήπως και κερδίσουν τίποτα παραπάνω. Όμως το πράγμα χωλαίνει έτσι όπως γίνεται. Και δεν βοηθιούνται έτσι ούτε οι βαμβακοπαραγωγοί, ούτε η βαμβακοκαλλιέργεια.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details