Ένα ολοκληρωμένο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών για την Πίνδο, που αναμένεται να δώσει ώθηση στην τουριστική της ανάπτυξη και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές της στο συγκεκριμένο τομέα βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης.
Ο Δήμος Τρικκαίων, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και το Ε.Π. Πίνδος, όπως διευκρίνισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων, Μιχάλης Ταμήλος, προχωρούν στην υλοποίηση έργου, με τίτλο: "Καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού για την ανάδειξη της περιοχής της Πίνδου"
Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί σε εφαρμογή και λειτουργία Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) για την περιοχή κάλυψης του προγράμματος, που θα μεγιστοποιήσει τις τουριστικές δυνατότητές της.
Η Πίνδος είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα φυσικά "στολίδια" της χώρας, με ένα επιβλητικό τοπίο και το πλουσιότερο δάσος σε έλατα.
Εξαιτίας του καλού κλίματος και του εξαιρετικού κάλλους τοπίου, η περιοχή προσφέρει άπειρες ευκαιρίες γι' αυτούς που αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και για εκείνους που ενδιαφέρονται για υπαίθρια αθλήματα.
Δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, η ορεινή ποδηλασία, η πεζοπορία, η ορειβασία, το πέταγμα με ανεμόπτερο, η ιππασία, η τοξοβολία, το ράφτιγκ, και το σκι, κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι παρά μερικές από τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή της Πίνδου.
Σε όποιο "κομμάτι" της Πίνδου κι αν βρεθεί κάποιος, θα διαπιστώσει πως η ελληνική παράδοση έχει διατηρηθεί "ζωντανή" κι ατόφια και περνά από γενιά σε γενιά, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις του λαού. "Ζωντανά" μένουν στο πέρασμα του χρόνου και τα υπαίθρια πανηγύρια που πραγματοποιούνται, στη μνήμη των Αγίων, στα εξωκκλήσια των χωριών.
Στόχος του έργου είναι η τουριστική ανάδειξη της περιοχής, ώστε να προωθηθεί η μοναδικότητά της, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα τεχνολογίας.
Η διαδικτυακή πύλη που προτείνεται να δημιουργηθεί θα προσφέρει καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον τομέα του e-tourism και θα αναδεικνύει τουριστικά αξιοθέατα, μονοπάτια, περιοχές και ιστορικά μνημεία της ζώνης κάλυψης, θα προβάλει τοπικές παραδόσεις, ήθη κι έθιμα της κάθε περιοχής, θα αποτυπώνει το σύνολο των διαδρομών που μπορεί να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης, θα προβάλλει το σύνολο των περιβαλλοντικά μοναδικών περιοχών της οροσειρά της Πίνδου, αλλά και θα δίνει τη δυνατότητα διαδραστικότητας με φορείς, ξενοδοχεία, τοπικές αρχές της περιοχής, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αρτιότερη και πιο αξιόπιστη πληροφόρηση για τους επισκέπτες.
Το σύνολο της πληροφορίας θα παρουσιάζεται σε πλήρες χαρτογραφικό υπόβαθρο, με δυνατότητα εικονικής ξενάγησης και περιήγησης, αλλά και- παράλληλα- παρακολούθησης μέσω σταθερών καμερών σε πραγματικό χρόνο περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών.
Ο επισκέπτης, μέσα από την προτεινόμενη διαδικτυακή πύλη, που θα είναι προσβάσιμη και μέσω φορητών συσκευών, θα είναι σε θέση να σχεδιάσει τουριστικές διαδρομές, να πληροφορηθεί για αξιοθέατα της περιοχής που επιθυμεί να επισκεφτεί, αλλά και να συλλέξει πληροφορίες για το πώς μπορεί να επισκεφθεί μια περιοχή και πού να διαμείνει.
To σύνολο των προτεινόμενων διαδρομών θα καλύπτουν όλα τα δυνατά μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητο και πεζούς), έτσι ώστε ο επισκέπτης να αποκτήσει την- όσο το δυνατό- πληρέστερη εικόνα για την περιοχή.
Επιπροσθέτως, η προτεινόμενη πύλη θα δίνει τη δυνατότητα εκτύπωσης των προτεινόμενων διαδρομών με το σύνολο των πληροφοριών που θα τις συνοδεύουν.
Τέλος, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να προμηθευτεί/δανειστεί φορητές συσκευές με προεγκατεστημένο λογισμικό, με το οποίο θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εικονική ξενάγηση, με προτάσεις διαδρομών, αλλά και προσωποποιημένες υπηρεσίες, με βάση τη θέση του ταξιδιώτη.
Το σύνολο των πληροφοριών που αφορούν την ενημέρωση του επισκέπτη/ τουρίστα και την οποία θα πρέπει να λαμβάνει εν κινήσει θα είναι διαθέσιμη μέσω WEB (τουριστικό portal), Κινητής τηλεφωνίας (SMS), Φωνητικής Πύλης (IVR) και Πληροφοριακών πινακίδων, κατά μήκος του οδικού δικτύου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου