Μέσω ΕΣΠΑ ανάδειξη των τμημάτων της οχύρωσης της αρχαίας Φαρσάλου

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορα Νασιώκα για την πολιτιστική ανάδειξη της επαρχίας των Φαρσάλων, απαντά ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής μεταξύ των άλλων τόνιζε ότι «η πόλη των Φαρσάλων και η ευρύτερη περιοχή, που διοικητικά διανέμεται στον ομώνυμο Δήμο και στους όμορους αυτού Δήμους Πολυδάμαντα, Ενιππέα και Ναρθακίου, βρίθουν αρχαιοτήτων Προϊστορικής εποχής αλλά και των Μυκηναϊκών, Αρχαίων Κλασσικών και Ελληνιστικών χρόνων».
Παράλληλα ζητούσε «να κατατεθεί ο προγραμματισμός έναντι του αιτήματος του Δήμου Φαρσάλων, αλλά και φορέων, για τα έργα ανάδειξης της Ακρόπολης της Αρχαίας Φαρσάλου, για την διενέργεια διευρυμένων ανασκαφών στην πόλη των Φαρσάλων και στην ευρύτερη περιοχή των όμορων Δήμων της επαρχίας Φαρσάλων και για την αναστύλωση κτισμάτων διατηρητέων μνημείων, όπως ο Πύργος Καραμίχου στην πόλη των Φαρσάλων».
Στην απάντησή του ο κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:
«1. Η σύνταξη της μελέτης για την ανάδειξη των τμημάτων της Οχύρωσης της Αρχαίας Φαρσάλου, στην Ακρόπολη και σε απαλλοτριωμένα οικόπεδα στην πόλη, είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Πολιτισμός – Μέτρο 3.3.. Η μελέτη ωρίμανσης του ανωτέρω έργου έχει συνταχθεί και πρόκειται να αποσταλεί προς έγκριση στο τοπικό συμβούλιο μνημείων Θεσσαλίας, προκειμένου στη συνέχεια η χρηματοδότηση της εκτέλεσης του έργου να ενταχθεί στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.
2. Ο Δήμος Φαρσάλων παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού το παλαιό Δημοτικό σχολείο στην οδό Καναδά, προκειμένου να στεγασθεί σε αυτό Αρχαιολογική Συλλογή και ανέθεσε σε τεχνικό γραφείο τη μελέτη, συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου. Η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού συγκρότησε Επιτροπή για την Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων, η οποία θα εξετάσει την καταλληλότητα του χώρου.
3. Στα Φάρσαλα διεξάγονται από την αρμόδια Εφορεία ανελλιπώς σωστικές ανασκαφές λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη.
Τα ευρήματα των ανασκαφών συντηρούνται, μελετώνται για να συμπεριληφθούν μελλοντικά στην έκθεση του νέου αρχαιολογικού και βυζαντινού μουσείου Λάρισας και πιθανόν στην υπό ίδρυση Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων.
4. Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή των όμορων Δήμων της επαρχίας Φαρσάλων, η ΙΕ΄ ΕΠΚΑ διενεργεί στην Καλλιθέα (αρχαία πόλη «Πεύμα») του Δήμου Ναρθακίου από το έτος 2005 και εξής, σε συνεργασία με το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα και από το 2007 ανασκαφική έρευνα ενός δημοσίου κτιρίου (στοά) και μιας ιδιωτικής οικείας των ελληνιστικών χρόνων.
Παράλληλα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Almperta εκπονείται μελέτη για την ανάδειξη του χώρου, προκειμένου αυτή μετά την έγκρισή της να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Σκοτούσας, πόλης που διέθετε αρχαίο θέατρο και νομισματοκοπείο και πατρίδα του Ολυμπιονίκη Πολυδάμαντα, η ΙΕ΄ ΕΠΚΑ έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε ανασκαφικές εργασίες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το ύψος των χρηματοδοτήσεων, εφόσον πρώτα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι σωστικές ανασκαφές που εκκρεμούν.»
Τέλος, για τον Πύργο Καραμίχου, ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρει ότι «δεν κατέστη δυνατή η σύνταξη μελέτης στερέωσης-αποκατάστασης» και ότι «το μνημείο περιήλθε πρόσφατα στην ιδιοκτησία του Δήμου Φαρσάλων, από τον οποίο εκπονείται μελέτη αποκατάστασης, προκειμένου να στεγασθεί το λαογραφικό μουσείο της πόλης».
pigi protos tipos
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details