Ξεκινά νέες παραλαβές βάμβακος και δημητριακών η ΕΑΣ Τρικάλω




Από σήμερα 12 Ιανουαρίου ξεκινά νέες παραλαβές σιτηρών και καλαμποκιού η ΕΑΣ Τρικάλων, προκειμένου να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης θα ξανανοίξει το εκκοκιστήριο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί που δεν έχουν παραδώσει το προϊόν τους, εντός της κύριας εκκοκκιστικής περιόδου.

Η συγκέντρωση των δημητριακών θα είναι σταδιακή καθώς δεν επαρκούν οι αποθηκευτικοί χώροι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές του καλαμποκιού δεν αναμένεται να υπερβούν τα 13 λεπτά το κιλό.

Όσον αφορά το βαμβάκι, σε επίπεδο νομού Τρικάλων, εκτιμάται πως δεν υπάρχουν σημαντικές ποσότητες βαμβακιού στις αποθήκες και στις αλάνες. Αντιθέτως, στους γειτονικούς νομούς, υπάρχουν ποσότητες οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν από το ενωσιακό εκκοκκιστήριο του Μεγαλοχωριού, σε ανταγωνιστικές τιμές των 23 λεπτών το κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι καθ' όλη την κανονική διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου, η τιμή δεν έπεσε για τους Τρικαλινούς παραγωγούς βαμβακιού, κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό. Βέβαια, άλλα εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας, έδιναν πολύ χαμηλότερες τιμές οι οποίες σε ορισμένα, δεν ξεπέρασαν καν τα 17 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων, με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή των 23 λεπτών στο σύσπορο βαμβάκι, αφήνει περιθώρια κέρδους στην τοπική Ένωση.
Στόχος η απορρόφηση

Πέρα από τη στήριξη της παραγωγής βαμβακιού και δημητριακών, η συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣΤ στοχεύει και στην απορρόφηση μεγαλύτερου ποσού από το άτοκο δάνειο που αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση στις Ενώσεις. Ήδη η Ένωση έχει εκταμιεύσει περί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ και απομένει να εκταμιεύσει και τα υπόλοιπα.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details