OΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ


‘ο δρόμος είχε την δική του Ιστορία

κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά’

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Καλημέρης Νίκος

Περπατώντας παλαιότερα στους δρόμους του χωριού συναντούσες στα παλιά σπίτια της ταμπέλες των Οδών , Σήμερα ελάχιστες έχουν απομείνει για να θυμίζουν στους νεότερους τις ονομασίες των δρόμων . Εμείς εδώ θα κάνουμε μία καταγραφή των ονομάτων των δρόμων και θα καταλήξουμε με μια πρόταση.

Φυσικά θα ξεκινήσουμε από την κεντρική οδό που έρχεται από τα Φάρσαλα και από την είσοδο( Ντελής) ως την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ονομάζεται <Λεωφόρος Λαρίσης> και από εκεί και κάτω μετονομάζεται σε <Λεωφόρο Δημοκρατίας > και αυτό ως τα φανάρια στο Σπίτι του Μόσχου Τερζίδη. Από εκεί και πέρα η οδός γίνεται Λεωφόρος Αθηνών ως την έξοδο του χωριού( από την πλευρά του Δομοκού η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει ως την γέφυρα στο Φιδάκι (Πρατήριο Μανωλούδη).

ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ:

Ο δρόμος απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας (οικεία Αχ. Γεωργούση) έως την οικεία του Γκανίδη Χρήστου ονομάζεται <οδός Όθωνα>. Η οδός που ξεκινάει από το Γεωπονικό Γραφείο του Δ. Γκανίδη έως την οικεία του Κωνσταντίνου Καραγιάννη ονομάζεται <Οδός Κύπρου>. Το μικρό δρομάκι από τον Παντούδη χ ως τον Μόσχο Γιαντσίδη ονομάζεται πάροδος Κύπρου.

Ο δρόμος από το σπίτι του Παντίδη Χρήστου ως την γωνία του παιδικού σταθμού που έχει και το τοπωνύμιο Μπαιρούδη ονομάζεται <οδός Άμαλίας>

Ο δρόμος από τον Παπατσιτζέ ως τον Ιοδανούδη ονομάζεται <Στρατού>

Ο δρόμος από τον Γεωργούση Νίκο ως τον Ζητούδη Παναγιώτη ονομάζεται < οδός Αχιλλέως>.

Ο δρόμος από την οικεία της Μαρινέλης Ειρήνης (η απότομη ανηφόρα) ονομάζεται <Οδός Θεσσαλίας>, και φθάνει ως το σπίτι του Μαμαλούδη Βασιλείου . Από την Οικεία του Κ. Γάλλου ως το σπίτι του Τσιμίδη ονομάζεται πάροδος Θεσσαλίας.

. Ο δρόμος από την οικεία Στεφανίδη Μιχαήλ ως την γωνία που είναι το σπίτι του Γεωργίου Παπαμιχαήλ ονομάζεται < Ανδρούτσου>. Στον δρόμο που οδηγεί στο κάστρο από το σπίτι του Ζητούδη Στεργίου ως το σπίτι του Γκανίδη Μιχαήλ ονομάζεται πάροδος Ανδρούτσου.

Ο δρόμος από το σπίτι του Καμπουρούδη Θεοδώρου ως το σπίτι του Κωστα Καραγιάννη ονομάζεται <οδός Μετσόβου>. Επίσης από το σπίτι του Καμπορούδη ως την οικεία Κώστα Καλημέρη ονομάζεται <οδός Αβέρωφ>.

Από τον Μόσχο Τερζίδη ανεβαίνουμε την < οδό Ανατολικής Ρωμυλίας>η οποία τελειώνει στο σπίτι της Ζαμηλούδης Καλλιόπης.

Από το σπίτι του Τελούδη Δημητρίου ως το σπίτι του Ηλία Παπαθανασίου ονομάζεται <οδός Ηπείρου>.

Πάμε τελευταία να οριοθετήσουμε την Συνοικία ‘Χούνι’ ή ‘βλαχομαχαλάς’ Από το σπίτι του Τατσιαρή Β έως την οικεία της Αφροδίτης Παπαθανασίου ονομάζεται <οδός Οδυσσέα Ελύτη> και από την οικεία του Πλατσικούδη ως την οικεία του Συργκάνη Χρήστου ονομάζεται <οδός Αγράφων>.

Από το κατάστημα Λεωνίδα Καραγιάννη ως την οικεία Αθ Καραγιάννη είναι η < οδός Γράμμου> Από το σπίτι του Αποστόλου Καραγιάννη ως την οικεία του Χρ. Συργκάνη ονομάζεται < οδός Ζαλλόγου>

ΧΑΤΖΗΜΗΡΙ

Από Πλατσικούδη Ισιδώρου ως Παπαντωνίου Ιορδάνη ονομάζεται <οδός Υψηλάντου>

Από Μαμαλούδη Δ ως Κοθώνα γωνία ονομάζεται < οδός Παπαφλέσσα>

Ο δρόμος από Παπαμιχαήλ Χ ως Καραβάνα ονομάζεται πάροδος Εκκλησιών .Ο δρόμος από την γωνία Λουλακούδης Δ περιφερειακά του Ταψιού ως την γωνία Τσιμίδη Ιωάννη κοντά στην Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου ,ονομάζεται <25ης Μαρτίου 1821>

ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟ

Από το σπίτι του Τσιμπερούδη Σταίκου ως το Πάρκιγκ της Εκκλησίας ονομάζεται ,<Εκκλησιών>.

Από το Δημοτικό Σχολείο ως την Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου ονομάζεται< 28ης Οκτωβρίου.>

Από το μαγαζί του Δημούδη ως το φιδάκι , ο δρόμος της Αγροτικής τράπεζας ονομάζεται Στρατού.

Ο δρόμος από την γωνία του σπιτιού του Ιωάννη Καντίδη ως του Γεωργίου Τερζίδη ονομάζεται <Δελφών> .

Από το περίπτερο του Ντονούδη ως το πάρκιγκ , ο δρόμος ανάμεσα στις δύο πλατείες Δημοκρατίας και Ηρώων ονομάζεται <Ρούμελης>

Από την γωνία του Δημοτικού Σχολείου προς το κέντρο και ως την Αγροτική Τράπεζα ονομάζεται <Στρατηγού Κλέτσα>.

Από την οικεία του Καμηλούδη Νικολάου και ως το νέο κατάστημα φυραμάτων Λουλακούδης Παγώνας ονομάζεται< Ελευθερίου Βενιζέλου> Η οδός μπροστά στο φαρμακείο ονομάζεται <Αθανασίου Διάκου>.

Από Τερζίδη Μιχαήλ ως Παπαμιχαήλ Μιχαήλ ονομάζεται <Στρατηγού Τσολάκογλου>.

Από Βουλκούδη Μόσχο ως Πρατήριο Μανωλούδη ονομάζεται < Αλεξάνδρου Παπάγου>

Ο δρόμος από Μπουτζικούδη Χ προς Γυμνάσιο ως την γέφυρα ονομάζεται <Ρήγα Φερραίου>.

Από Βουλκούδη Μόσχο ως οικεία Τζοβάρα ονομάζεται <Μεγάλου Αλεξάνδρου>.

Από Πατσιαλίδη Γ ως κάτω φιδάκι ονομάζεται ...; ...; ...; ...; ...; ...; ...; ...; ...;

Και τελευταία το κομμάτι προς Καρδίτσα του Δέλτα ονομάζεται <Λεωφόρος Καρδίτσας>

ΠΡΟΤΑΣΗ : Θεωρούμε ότι υπάρχουν Μοναστηριώτες που έχουν προσφέρει αρκετά στο Χωριό και αξίζουν να έχουν το όνομά τους σε μία οδό του χωριού.

Πρόταση 2: Η οδός Όθωνα να μετονομαστεί σε οδό <Χρήστου Καντίδη>

Πρόταση 3: Να δημιουργηθεί μία επιτροπή αξιολόγησης προσφορών και να υπάρξει αλλαγή σε ορισμένους δρόμους.


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details