ΤΟΠΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΑ

Η κάθε τοπική κοινωνία χαρακτηρίζεται από τα δικά της πολιτισμικά στοιχεία, που διαγράφουν την πολιτισμική της ταυτότητα αλλά συγχρόνως και διαφορετικότητα.
Ένα από τα στοιχεία αυτά είναι τα οικοδομήματα αλλά και ο τρόπος , με τον οποίο κατασκευάζονταν .
Στο παλιό λοιπόν αλλά και στο νέο χωριό , που χτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην σημερινή τοποθεσία, τα διάφορα οικοδομήματα χτίζονταν με τον ακόλουθο τρόπο
Αφού προμηθεύονταν χώμα από την περιοχή Τράφη – μια περιοχή με καλής ποιότητας χώμα κοντά στον παλιό οικισμό – κατασκεύαζαν λάσπη που την αναμείγνυαν με ψιλό άχυρο( που είχαν αποθηκευμένο από το θέρο –θερισμό) .
Στην συνέχεια με τενεκέδες και φτυάρια έριχναν το παραπάνω μείγμα μέσα σε καλούπια . Τα καλούπια ήταν μακρόστενα ξύλα χωρισμένα σε οκτώ ισομεγέθη μέρη(κουτιά) .
Αφού άφηναν το μείγμα να στεγνώσει και να πάρει το σχήμα του στην συνέχεια γυρνούσαν και από την άλλη πλευρά το καλούπι έτσι ώστε να στεγνώσει κι αυτή .
Κατόπιν και αφού πια το μείγμα είχε στεγνώσει και από τις δυο πλευρές τραβούσαν το καλούπι και έβγαζαν σχηματισμένο πλέον το μείγμα. Αυτό ήταν το ονομαζόμενο πλιθί , το οποίο αποτελούσε το κύριο οικοδομικό υλικό .
Με τον ίδιο τρόπο κατασκευάζονταν αριθμός πλιθιών ικανοποιητικός για την ανέγερση και την κατασκευή των διάφορων οικισμάτων .Η παραγωγή μάλιστα των πλιθιών γινόταν από τους ίδιους τους Νεομοναστηριώτες , οι οποίοι συγκεντρώνονταν σε μιτζιές – μεγάλες παρέες ,ομάδες που εργάζονταν συλλογικά για την αποπεράτωση και διεκπεραίωση των διαφόρων εργασιών . Η αγάπη , η συνεργασία καθώς και η αλληλεγγύη που διέκρινε τους κατοίκους έβρισκε εφαρμογή και γινόταν πράξη με την μιτζιά .

Τα πλιθιά μεταφέρονταν με κάρα στο χωριό στο χώρο του οικοπέδου όπου θα κτιζόταν το οικοδόμημα και τα στοίβαζαν σε σωρούς . Ακολουθούσε το σκάψιμο των θεμελίων με φτυάρια , κασμάδες και τσαπιά.. Κάλυπταν τα θεμέλια με πέτρες και σχημάτιζαν τον σκελετό του σπιτιού .Στην συνέχεια έχτιζαν με πέτρες για μισό περίπου μέτρο και αμέσως μετά συνέχιζαν το χτίσιμο με πλιθιά . Ο τοίχος κατασκευαζόταν διπλός για προστασία από τις καιρικές συνθήκες και ασφάλεια .Αντί για σινάζι – τσιμέντο χρησιμοποιούσαν ξύλα – καδρόνια .Αφού τελείωνε το χτίσιμο του τοίχου τοποθετούσαν και πάλι ξύλα ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την στερεότητα του σπιτιού . Η σκεπή κατόπιν κατασκευαζόταν με


χοντρά ξύλα δίπλες και πάντοτε την σκέπαζαν με κεραμίδια για ανθεκτικότητα και μεγαλύτερη προστασία .
Μετά την αποπεράτωση του κτισίματος με χώμα , που προμηθεύονταν πάλι από την Τράφη ,το οποίο έβραχαν από το βράδυ για να μουλιάσει, κατασκεύαζαν λάσπη . Με την λάσπη αυτή και με βουϊνιές(κόπρανα αγελάδων και βουβαλιών) παρασκεύαζαν ένα μείγμα – υλικό με το οποίο άλειφαν τους πλίθινους τοίχους του σπιτιού με το χέρι .


ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ

Η οικία αποτελούνταν από τους εξής χώρους

- κρεβατοκάμαρα – οντά , στον οποίο κοιμούνταν όλα μαζί τα μέλη της οικογένειας .Το κρεβάτι , που δεν υπήρχε αντικαθιστούσε η στρωματσάδα – κίτσια .από μαλλί προβάτων που έστρωναν κάτω . Πάνω από την κίτσια τοποθετούσαν τα μαξιλάρια – προσκέφαλα που φτιάχνονταν και αυτά από μαλλί προβάτων . Για κλινοσκεπάσματα χρησιμοποιούσαν τις στρώσες , φτιαγμένες και πάλι από μαλλί .Μάλιστα υπήρχαν δυο ειδών στρώσης, η στέρφη στρώση με λίγο μαλλί και η φλοκιαστή στρώση με πολύ μαλλί .
- Καθιστικό –τραπεζαρία , όπου η οικογένεια καθόταν τηνημέρα .Στον χώρο αυτό υπήρχε ο σοφράς , ένα κοντό , ξύλινο , στρογγυλό τραπέζι γύρω από το οποίο συγκεντρώνονταν τα μέλη της οικογένειας για το φαγητό .Επίσης στον ίδιο χώρο υπήρχε η πιατοθήκη και ο γίκος
(στρώματα) .
Η παρασκευή του φαγητού γινόταν μέσα στον τέντζιρι ,μια μεγάλη κατσαρόλα, πάνω σε πυροστιά .(φωτιά) ή σε μπατζιά – τζάκι , όταν υπήρχε κάποια οικονομική άνεση και ευχέρεια .

Τέλος , η τουαλέτα το μπάνιο στεγαζόταν σε μια πρόχειρη κατασκευή από τσαλιά- αγκαθωτά κλωνάρια θάμνων- πίσω από το ντάμι .

Στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας αλλά και σε όλα το χωριό υπήρχαν δέντρα και κυρίως μουριές για τον παχύ ίσιο τους αλλά και κορομηλιές όπως και κυδωνιές και γενικότερα δέντρα που ευδοκιμούσαν στον τόπο για τους καρπούς τους .


---------------------------------------





Εκτός από την κυρίως οικία υπήρχαν και κατασκευάζονταν και άλλα κτίσματα προορισμένα για την εξυπηρέτηση άλλων εργασιών και αναγκών .

Αυτά ήταν τα ακόλουθα

-Αποθήκη – αχυρώνας , στον οποίο αποθηκεύονταν το άχυρο από το αλώνισμα του σιταριού .Το άχυρο χρησιμοποιούνταν ως ζωοτροφή .

-Στάβλος – ντάμι , στο οποίο στεγάζονταν τα διάφορα ζώα(αγελάδες, βουβάλια , άλογα) και η χωρητικότητά του ήταν ανάλογη με τον αριθμό των ζώων .

-Νταϊαμάς , ο οποίος ήταν ένας ξέφραγος στάβλος για τις κότες και τις χήνες που εκτρέφονταν από τους κατοίκους .



» » » » » »

Τα χτίσματα που υπήρχαν στο χωριό αν και κατασκευάζονταν με φθηνά υλικά ήταν πάντοτε περιποιημένα και καθαρά και έτσι έδιναν στον χώρο μια αίσθηση ζεστασιάς και φροντίδας
.Σιγά – σιγά με την πάροδο του χρόνου οι οικίες και τα άλλα κτίσματα γίνονται αρτιότερα και μεγαλύτερα μετά την προσαρμογή τους στον χώρο εγκατάστασης και διεκδικώντας χάρη στης εργατικότητά τους μια καλύτερη ζωή .
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details