Επανατυπώθηκε το ιστορικό λεύκωμα της Μεραρχίας Ρούμελης του ΕΛΑΣ Θα διατίθεται στην εκδήλωση στη Λαμία με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

 ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Επανατυπώθηκε το ιστορικό λεύκωμα της Μεραρχίας Ρούμελης του ΕΛΑΣ
Θα διατίθεται στην εκδήλωση στη Λαμία με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στην ανατύπωση του αναμνηστικού λευκώματος της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, ενός ιστορικού και πολύτιμου κειμηλίου των αγώνων του λαού, προχώρησε η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ και προετοιμάζοντας την εκδήλωση της ΚΕ του Κόμματος στη Λαμία.
Το αναμνηστικό λεύκωμα αποτελεί ειδική έκδοση της Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών της 13ης Μεραρχίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1945, αφιερωμένο στην ιστορία και τη δράση της Μεραρχίας. Τυπώθηκε σε 5.500 φύλλα, από τα οποία τα 4.500 μοιράστηκαν στους μαχητές της Μεραρχίας.
Αποτελεί σπάνιο αρχειακό υλικό, που φωτίζει ηρωικές στιγμές και σημαντικές μάχες του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ στη Ρούμελη, αναδεικνύει την πολύμορφη δράση που ανέπτυξαν στην περιοχή, τη συμβολή της γυναίκας αντάρτισσας και της νεολαίας στον αγώνα. Πρόκειται για μία αστείρευτη πηγή πλούτου, από την πρώτη μέχρι την τελευταία από τις 25 σελίδες του, μια «ζωντανή» μαρτυρία των επιτευγμάτων της 13ης Μεραρχίας και των Ρουμελιωτών αγωνιστών.
Στην πρώτη σελίδα του λευκώματος, αντί προλόγου, έχει τυπωθεί η τελευταία Ημερήσια Διαταγή της Μεραρχίας Ρούμελης που εκδόθηκε στις 25 Φλεβάρη 1945 και την υπέγραφαν ο Αθανάσιος Παπαθανασίου (αντισυνταγματάρχης Πεζικού) και ο καπετάνιος Αμάρμπεης (Θεόδωρος Καλλίνος, υπολοχαγός Πεζικού). Στις σελίδες του περιλαμβάνει το ιστορικό της Μεραρχίας, γραμμένο από τον Στέφανο Σαράφη, ενώ σ' αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Λεβεντομάνα Ρούμελη».
Το λεύκωμα θα διατίθεται στην εκδήλωση στη Λαμία την Κυριακή 27 Φλεβάρη για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details