Ένα χρόνο λειτουργίας του μουσείο ζωγραφικής στη πόλη-Έκθεμα του και ο πίνακας της μάχης του Δομοκου.

Το Μουσείο Ζωγραφικής, υπό την αιγίδα της Προεδρίας των Εθνικών Ανακτόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άνοιξε τον Μάρτιο του 2014. Το μουσείο οργανώνεται θεματικά, με τίτλους όπως «δωμάτια Sultan Abdulmecid/ Sultan Abdulaziz», «Westernisation in the Ottoman Empire» , «Οψεις της Κωνσταντινούπολης», «Πίνακες που αγοράζονται από την γκαλερί Goupil για το παλάτι», «Αίθουσα Ιβάν Κωνσταντίνοβιτς Αϊβαζόφσκι», «Ζωγράφοι του παλατιού», «Οριενταλιστές ζωγράφοι: η γοητεία της Ανατολής», «Στρατιωτικοί ζωγράφοι», «Τούρκοι ζωγράφοι (1870-1890)» και άλλα.

Το μουσείο υποβλήθηκε σε αποκατάσταση και ανακαίνιση και άνοιξε ξανά για το κοινό στις 15 Ιανουαρίου 2021. (Ένα χρόνο πρίν)

Στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο δίπλα στη θάλασσα στην περιοχή Μπεσίκτας, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τον τερματικό σταθμό των φέρι. Φιλοξενεί πληθώρα έργων ζωγραφικής, ο καθένας πιο λαμπερός από τον προηγούμενο, και αποτελεί απίστευτη μάρτυρα της τέχνης της ζωγραφικής κατά την οθωμανική εποχή, συγκεκριμένα από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1920, πριν από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας (η οποία θα συνέβαινε το 1923).



«Μετά από αίτημα του σουλτάνου Abdulhamid II, ο ζωγράφος του παλατιού Zonaro ζωγράφισε το πορτρέτο του Mehmed του Πορθητή καθώς και πίνακες που απεικονίζουν την κατάκτηση [της Κωνσταντινούπολης]. Ζωγράφισε επίσης την τελευταία νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον Τουρκοελληνικό Πόλεμο του 1987. Αφού παρουσίασε τον πίνακα, του παραχώρησαν ένα διαμέρισμα στον αριθμό 50 του Akaretler.

Η Kaya λέει ότι στους σουλτάνους άρεσε να απεικονίζουν σύμβολα εξουσίας, όπως τελετές πληρωμής στον στρατό των γενίτσαρων, τελετές διακοπών και στρατιωτικές τελετές. «Αλλά [δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι] αυτοί οι πίνακες είναι επίσης [ιστορικά] ντοκουμέντα. Είναι πολύτιμοι καλλιτεχνικά και ιστορικά».


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details