Το Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) του Δήμου Φαρσάλων την Κυριακή 24 Μαρτίου πραγματοποίησε ημερίδα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εις μνήμη του αείμνηστου Φαρσαλινού συντοπίτη Φαρσαλινού Ιατρού Δημήτρη Γ. Καραμανώλη, στο ισόγειο του Δημαρχείου Φαρσάλων (Πλατεία Δημαρχείου).
Η ημερίδα έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.), παρουσία μελών της οικογένειας του. Κατά την έναρξη της ημερίδα, η υπεύθυνη δράσης σε θέματα υγείας στο Δήμο Φαρσάλων και πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε τους καλεσμένους της ιατρικής ημερίδας και έκανε λόγο για τον οραματιστή Δημήτρη Καραμανώλη, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος Φαρσάλων έως σήμερα και ακολούθως ως ΚΕΠ Υγείας. Στην ημερίδα συμμετείχαν, ώστε να τιμήσουν με την παρουσία τους, οι έγκριτοι και καταξιωμένοι επιστήμονες από τον ιατρικό κλάδο: Θεόδωρος Κοντονίκας – Ιατρός Ακτινολόγος, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης –  Καθηγητής Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Λαϊκό, Γρηγόριος Πασπάτης – Συντονιστής Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος, Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο», Γεώργιος Καραμανώλης – Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Γ.Ν.Α. Λαϊκό, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου – Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Νικόλαος Βιάζης – Γαστρεντερολόγος Διευθυντής, Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».
Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα συχνός και στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά από πολύποδες του παχέος εντέρου. Παρότι σήμερα συστήνεται η διενέργεια προληπτικής κολονοσκόπησης σε άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω, με την αυτών συμμετοχή αυτών σε προγράμματα προληπτικού ελέγχου, όπου αυτά εφαρμόζονται, να ιδιαίτερα είναι χαμηλή.
Πριν από 10 χρόνια, ο αείμνηστος Φαρσαλινός Δημήτρης Καραμανώλης, είχε εφαρμόσει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου καρκίνου του παχέος εντέρου με κολονοσκοπήση με την ονομασία «Πάτροκλος» στα Φάρσαλα. Σκοπός της μελέτης ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος προληπτικού ελέγχου, με κολονοσκόπηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ένα πληθυσμό του Δήμου Φαρσάλων μέσου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όλοι οι κάτοικοι (6536 σε αριθμό) του Δήμου Φαρσάλων (αριθμός προ Καποδίστρια), ηλικίας χρονών, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, με διενέργεια κολονοσκόπησης σε συγκεκριμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Καταγράφηκε το ποσοστό συμμετοχής καθώς και το ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου, σοβαρών και μη σοβαρών αδενωμάτων του παχέος εντέρου. Σοβαρά αδενώματα ήταν εκείνα με διάμετρο ≥ 10mm, υψηλόβαθμη δυσπλασία ή θηλώδες στοιχείο κατά την ιστολογική εξέταση. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση, 402 ασυμπτωματικά άτομα από το δήμο Φαρσάλων, στα πλαίσια συμμετοχής στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου ποσοστό συμμετοχής 6.2%, σχετικά μικρό δείγμα όπως σημειώθηκε παρόλα αυτά το ίδιο ποσοστό υπάρχει και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη σε ανάλογο πρόγραμμα. Η επιστημονική κοινότητα δημοσίευσε τα αποτελέσματα. Ανευρεθήκαν 4 περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου (1 %), 26 περιστατικά με σοβαρά αδενώματα (6.5%) και 107 περιστατικά με μη σοβαρά αδενώματα (26.6%).
Το συμπεράσματα που βγήκαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ότι, παρότι η συμμετοχή ήταν χαμηλή, τα ποσοστά ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες της Δυτική Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προληπτικού ελέγχου ανευρεθήκαν αρκετά περιστατικά καρκίνου και σοβαρών αδενωμάτων, αναδεικνύοντας τη σημασία καλύτερης ενημέρωσης του κοινού για την αξία της προληπτικής κολονοσκόπησης.
Χαιρετισμό στην ημερίδα παρέθεσε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, όποιος έκανε λόγο για το σημαντικό έργο που προσφέρει το ΚΕΠ Υγείας στους ωφελούμενους δημότες σε επίπεδο πρόληψης, οι οποίοι αριθμούν τους πρώτους δύο μήνες (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2018) περισσότερους από 1.000, με κύριο άξονα την πρόληψη, κάτι το οποίο οι Έλληνες έχουν παραμελήσει τα τελευταία χρόνια, επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πινακάς, σημείωσε ότι «είναι τιμή για εμάς που μου έχεις προσκαλέσετε σήμερα εδώ, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η πρόληψη είναι σημείο αναφοράς». Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά τον χαιρετισμό τους, όλοι οι προσκεκλημένοι ιατροί ανέφεραν ότι “Σήμερα βαδίζουμε στους δρόμους που χάραξε ο Δημήτρης Καραμανώλης”. Διατυπώθηκαν επιστημονικές προσεγγίσεις σε επίπεδο πρόληψης όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ ο Φαρσαλινός ιατρός, Θεόδωρος Κοντονίκας μίλησε για τον αείμνηστο Δημήτρη Καραμανώλη ως φίλο, ιατρό και συνοδοιπόρο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Ίφου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Γιάννης Βασιλείου, Νίκος Γκατζόγιας, ο υποψ. Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου και πλήθος κόσμου.