ΔΟΜΟΚΟΣ ....1981

Βλέποντας το σημερινό χιονιά,  θυμηθήκαμε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 1981.
             
 Η κακοκαιρία που είχε ήδη αρχίσει πριν από 10 μέρες επιδεινώθηκε τόσο πολύ, σε ορισμένες περιοχές της χώρας που πήρε την έκταση θεομηνίας. Οι περιοχές Φθιώτιδας, Δομοκού, Καρδίτσας, Κοζάνης, και Φλώρινας σκεπάστηκαν από χιόνια που έφτασαν στο πρωτοφανές ύψος των δύο.. τριών ακόμα και τεσσάρων μέτρων. Τα χωριά αποκλείστηκαν επί ημέρες γιατί η συγκοινωνία ήταν αδύνατη.
 Τα ποιμνιοστάσια απομονώθηκαν, σπίτια κατέρρευσαν, άνθρωποι κινδύνευσαν και γενικά οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες. Επρόκειτο για μία Βιβλική εικόνα. Ευτυχώς που επενέβη ο Στρατός, αναφέρει το βιβλίο «τα χρονικά της επαρχίας Δομοκού»,   γιατί οι περιοχές αυτές κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,. και μετά μέσα και  από το δυναμισμό που διαθέτει κατορθώθηκε μέσα από αφάνταστες δυσκολίες να αποκατασταθούν σχετικά σύντομα κάποιες συνθήκες στοιχειώδους συγκοινωνίας  και να  αποδοθούν στα χωριά και τα ποιμνιοστάσια, και να αποφευχθεί γενικότερη συμφορά. Διαβάζουμε άρθρο του απεσταλμένου μας Άρη Σκιαδόπουλο(ΤΑ ΝΕΑ)
 Δομοκός : Πετάγαμε με ελικόπτερα πάνω από τους αποκλεισμένους με κομμένη ανάσα για την τραγωδία που δεν θυμάται ντόπιος ζωντανός να έχει ξαναβρεί την επαρχία Δομοκού. Επιχείρηση σωτηρίας που ξεκινάει από τον αποκλεισμό εδώ και οκτώ ημέρες Δομοκό.
 Με 105 χωριά στους νομούς Καρδίτσας Φθιώτιδας και Καρπενησίου να παραμένουν αποκλεισμένα. Το Α Σώμα Στρατού με τρεις προωθημένες αιχμές στο Δομοκό τη Λαμία και την Καρδίτσα αγωνίζεται να σπάσει τον αποκλεισμό και να ρίξει φάρμακα ζωοτροφές και τρόφιμα, δέκα ελικόπτερα πετούσαν από χθες το πρωί ακτινωτά στα 105  χωριά .
  Ο Στράτος το «Μάννα εξ ουρανού» μοναδική Ελπίδα για τους αποκλεισμένους.. Δομοκός. φθάσαμε πρωί αφού με τη βοήθεια τρακτέρ ερπυστριοφόρων  καταφέραμε να διανύσουμε τα δώδεκα χιλιόμετρα από το σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι την κωμόπολη που βρίσκεται σε υψόμετρο 618  μέτρων.
Δεκάδες στέγες  έχουν καταρρεύσει ενώ τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι θαμμένα στο χιόνι . Σημαιάκια καρφωμένα κάτω υποδηλώνουν ότι στο σημείο αυτό βρίσκεται αυτοκίνητο.  Τη μέρα ο δρόμος που περνάει έξω από την κωμόπολη είναι ανοιχτός για το στρατό τη νύχτα κλείνει από το χιόνι.
Δομοκός… χθες και σήμερα βγήκε ο ήλιος , «ήλιος με κέρατα» λένε κτηνοτρόφοι γιατί ο ήλιος αυτός δεν λιώνει αλλά Κρυσταλλιάζει το χιόνι. Επί ποδός ο Στρατός στον αυχένα με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Βασίλη Ανδρουλιδάκη. Τα τέσσερα ελικόπτερα που έχουν διατεθεί για την περιοχή προσγειώνονται στο δρόμο φορτώνονται οι ζωοτροφές και απογειώνονται. ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δομοκού ζητάει να παραταθεί η εξόφληση των γραμματίων , ο πρόεδρος του γεωργικού συνεταιρισμού , Αλαμάνης ζητάει αναστολή των  γεωργικών χρεών  και των κτηνοτρόφων.
Ολόκληρος ο κάμπος στο Δομοκό είναι κάτασπρος το χιόνι έχει καλύψει τα σπαρτά ενώ τα οπωροφόρα δέντρα έχουν σπάσει από το βάρος του χιονιού 100.000 καμένα στρέμματα..
Κοντά μεσημέρι. Υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης για τον εφοδιασμό των ελικοπτέρων. τα χωριά είναι σκόρπια,  το ίδιο και οι στάνες έτσι που πολλές φορές απαιτείται το ίδιο ελικόπτερο να κάνει την ίδια διαδρομή για μερικές εκατοντάδες μέτρα διαφορά. Φτάνει στο Δομοκό με ένα ελικόπτερο  ο στρατηγός Βοριάς. Διατάζει τον συνταγματάρχη Ανδρουλιδάκη να εξετάσει αν είναι δυνατόν να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι σε μερικά κεφαλοχώρια και στρώνοντας το χιόνι ή καθαρίζοντας κάποια πλατεία να φτιάξουν υποτυπώδη ελικοδρόμιο  κάτω στη μέση. Στόχος να προσγειώνεται το υλικό από το ελικόπτερο στο Κεφαλοχώρι για να κατεβάζει τις προμήθειες και από κει να προωθούνται με τα τρακτέρ  ή οποιοδήποτε άλλο μέσο προς τα χωριά. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κατασκευή ελικοδρομίου εξετάζεται το ενδεχόμενο ζωοτροφές να ρίχνονται στην κεφαλοχώρια. Ώρα 4:15 τα τέσσερα ελικόπτερα που κινούνται στο χωρίο του Δομοκού έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 16 πτήσεις. Ήδη ερπυστριοφόρα κινούνται προς το αποκλεισμένο χωριό Ανάβρα με επικεφαλής τον Νομάρχη  Μαγνησίας κύριο Νίκο Σπυρόπουλο. Το χωριό αυτό είναι το μόνο που ανήκει στο νομό Μαγνησίας. Ο Νομάρχης έφτασε στο στρατηγείο είναι το καφέ-μπαρ του Χρήστου Πάνου, Κέντρο Επιχειρήσεων  από χθες το μεσημέρι , μαζί με το νομάρχη έρχονται και αυτοκίνητα του στρατού γεμάτο ζωοτροφές.
Μόλις γύρισε το ελικόπτερο από το Νεοχώρι δύο αδέλφια που χάθηκαν , και που κανείς δεν ήξερε να αν ζουν ή  πέθαναν, είναι καλά!!
Τους βρήκαν μέσα στο ποιμνιοστάσιο.
Ο στρατηγός Βοριάς με το ελικόπτερο πετάει προς Μακρυρράχη να διαπιστώσει αν είναι καλά τρεις κτηνοτρόφοι στην περιοχή μαντάνι.
Εξήντα  χιλιάδες αιγοπρόβατα κινδυνεύουν. Μία πρώτη ενημέρωση για τα προβλήματα της Γεωργίας και κτηνοτροφίας από τον γεωπόνο της περιοχής Πιτσίκα,  τα περισσότερα ποιμνιοστάσια είναι αποκλεισμένα χωρίς ζωοτροφές. Τουλάχιστον πέντε ποιμνιοστάσια σε κάθε χωριό έχουνε χάσει τις στέγες τους. Υπολογίζουμε να έχουν καταρρεύσει στέγες σε 60 ποιμνιοστάσια όταν λιώσει το χιόνι θα έχουμε προβλήματα με τη γεωργική παραγωγή ειδικά στην περιοχή της λίμνης ξυνιάδας. Καταγράφουμε σκόρπιες ειδήσεις από τα γύρω.
Στη Γούρα έπεσε το βουστάσιο του Κώστα Πετρόπουλου από το πολύ χιόνι.
Στις καρυές ο κτηνοτρόφος Χορτάριας πήγε να ανοίξει το στάβλο του και βρήκε τα 300 του γίδια ψόφια
Ο Κώστας Σακελλαρίου έπεσε στο παγωμένο χειμάρρο Κακαρά και έμενε γαντζωμένος τρεις ώρες από ένα κλαρί μέχρι να τον δουν και να τον βγάλουν από θαύμα ζει.
Στο χωριό θαυμακός βούλιαξε από το χιόνι στέγη στο βουστάσιο του Κώστα Πετρόπουλου Δεν έμεινε τίποτα.
Το χωριό πουρνάρι Άνοιξε σήμερα ύστερα από 9 μέρες αποκλεισμό
πρώτη μέρα πάει με το αυτοκίνητό του ο Χρήστος Ρίζος να πουλήσει ψωμί το χωριό του ήταν θαμμένο στο χιόνι.
Πρώτο  συναπάντημα με τον Ηλία Κατσιγιαννόπουλο… «καταστράφηκα». Όλο μου το βιος με τα γεωργικά μου μηχανήματα ήταν εδώ δείχνει μια αποθήκη  11 * 30 με τη στέγη Βουλιαγμένη , από κάτω πλακωμένα η  συλλεκτική του μηχανή, τα εργαλεία του, ή πτηνοτροφές του και ένα καινούργιο Audi,
 Στο χωριό πουρνάρι ακόμα με εγκεφαλικό επεισόδιο κατάκοιτος ο Δημοσθένης Καραμπότσης και με πρόβλημα υγείας η Ευαγγελία Παπανικολάου κινδυνεύουν μα δεν μπορούν να  μετακινηθούν .
Η 11χρονη Αργυρώ Παπαδημητρίου έχει ακατάσχετη αιμορραγία και ένας χωριανός με ένα τζιπ τρέχει από χωριό σε χωριό μήπως και βρει γιατρό.
Πέντε μετά μεσημβρίας η πτήσεις  σταμάτησαν!! Τέσσερις φορές απογειώθηκε το καθένα από τα τέσσερα ελικόπτερα μέχρι αυτή την ώρα κατάφερε να ρίξουνε 16 τόνους ζωοτροφές.  Επίσης διέσωσαν τους αδελφούς Τσαδήμα από το ποιμνιοστάσιο τους και τους μετέφεραν στο χωριό.  Ο στρατηγός Βοριάς βρήκε ζωντανούς τους αποκλεισμένους στην περιοχή Μακρυρράχη στο Δομοκό .πηγες...
ΤΑ ΝΕΑ στις 30 Ιανουαρίου του 1981.
Χρονικά της επαρχίας Δομοκού






Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details