Στο Δήμο Δομοκού το χαμάμ!!

Μετά απο πολλά χρόνια ένα θέμα που απασχόλησε πολλούς αιρετούς αλλά και Δημότες βλέπει επιτέλους να βρίσκει την λύση του!!
Τα οθωμανικά λουτρά του Δομοκού που ήταν στην ιδιοκτησία του Λαογραφικού ομίλου Δομοκού επιτέλους παραχωρήθηκαν στο Δήμο , για να ενταχθούν στο επόμενο διάστημα σε κάποιο πρόγραμμα αναστύλωσης τους!!
Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο η απόφαση αποδοχής πάρθηκε φυσικά ομόφωνα!!!
Κάλλιο άργα....παρά ποτέ!!!

Σας παραθέτω άρθρο απο τις 2-6-2017
Στη δυτική πλευρά του Δομοκού προς τους παλιούς Στρατώνες, δίπλα στη βρύση Χαμάμ, με το γάργαρο πηγαίο νερό και τους δύο κρουνούς, βρίσκεται χρόνια εγκαταλελειμμένο στο έλεος του χρόνου και του καιρού, το κτίριο των Οθωμανικών (Τούρκικων) λουτρών (Χαμάμ) του Δομοκού.  Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα πρόκειται για Φράγκικα Λουτρά που χτίστηκαν κατά την περίοδο κατάληψης του Δομοκού από τους Φράγκους (1204-1218) και ανακατασκευάστηκαν αργότερα, πιθανότατα στην αρχή της Οθωμανικής περιόδου, στον ίδιο χώρο από τον Τούρκο Γιαβέρ-Πασά του Δομοκού, για να χρησιμοποιούνται από το χαρέμι του. Πρόκειται για πέτρινο κτίριο με κεραμοσκεπή και ημικυκλικές θολωτές στέγες και τρούλους.
Σήμερα το πρωί το χώρο επισκέφθηκε κλιμάκιο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας αποτελούμενο απο την μηχανικό κ Μανωλούδη, τον τοπογράφο κ Διαμαντή , την αρχαιολόγο κ Ψαρογιάννη, επίσης τον Δήμαρχο Δομοκού κ Τζιαχρήστα τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ Καλημέρη, και απο τον Λαογραφικό όμιλο Δομοκού η κ Σκλατινιώτη και ο κ Ζαχαριάς. Μετά την επίσκεψη ακολούθησε σύσκεψη με θέμα την διάσωση- αναστύλωση του μνημείου.
http://www.neomonastiri.gr/2017/06/blog-post.html

και φωτο απο την επίσκεψη!


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details