ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δομοκού και το Παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην τοπική κοινότητα  Νέου Μοναστηρίου έτυχαν αξιολόγησης βάσει του Πιλοτικού Προγράμματος αξιολόγησης δράσεων και υποδομών του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών και κατατάχτηκαν στην κατηγορία των Χάλκινων Βιβλιοθηκών με την συνδρομή τόσο των εμψυχωτών και εθελοντών όσο και των μικρών αναγνωστών των Βιβλιοθηκών του Δήμου.

Παραθέτουμε τη συνοπτική περιγραφή των δράσεων , που πραγματοποιήθηκαν κατά  το διάστημα  τριών μηνών και συγκεκριμένα από 15-6-2016 έως 15-9-2016, βάσει των οποίων η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δομοκού και το Παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νέου Μοναστηρίου αξιολογήθηκαν.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ  2016

ΓΙΟΡΤΉ ΈΝΑΡΞΗΣ
(3 εθελοντές, 15 αναγνώστες)
Την  Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά μαζί με τους εθελοντές κήρυξαν  την έναρξη της καλοκαιρινής εκστρατείας με μία γιορτή. Έπαιξαν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, ενημερώθηκαν για   όλες τις δράσεις της καλοκαιρινής εκστρατείας, ζωγράφισαν τα δικά τους μπλουζάκια και έγραψαν τις προσκλήσεις με τις οποίες προσκαλούσαν τους φίλους τους να συμμετέχουν στην καλοκαιρινή εκστρατεία.
 

3 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΑ
(2 εθελοντές, 10 αναγνώστες)
Την Τρίτη 21 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά και οι εθελοντές δημιούργησαν ένα κολλάζ συζητώντας για τα  καλοκαιρινά αντικείμενα που επέλεξαν να μιλήσουν. Έπαιξαν  το παιχνίδι «βρες το αντικείμενο».  Κάθε παιδί έπρεπε να περιγράψει ένα καλοκαιρινό αντικείμενο για να το βρουν τα υπόλοιπα παιδιά και να περιγράψουν τη χρήση και την αναγκαιότητά του.

ΦΤΕΡΟ
(2 εθελοντές, 10 αναγνώστες)

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, οι μικροί αναγνώστες έγραψαν τη δική τους ιστορία για το ταξίδι ενός φτερού. Στη συνέχεια απέδωσαν εικαστικά σκηνές αυτού του ταξιδιού.
1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ
(2 εθελοντές, 9 αναγνώστες)

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου ο χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού μεταμορφώθηκε σε ένα εργαστήριο αφού οι μικροί αναγνώστες μαζί με τους εθελοντές κατασκεύασαν χαρταετούς, το περίγραμμα των οποίων σχηματίστηκε μετα τη χρήση κόκκινης κλωστής, την οποία κατεύθυναν τα παιδιά πάνω στον καμβά  ενώ αφηγούνταν τη δική τους ιστορία. Στη συνέχεια διακόσμησαν διάφορα αντικείμενα με τη χρήση κόκκινης κλωστής.




ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
(2 εθελοντές, 8 αναγνώστες)

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά παρέα με τους εθελοντές διάβασαν το βιβλίο «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» και αφού περιέγραψαν και συζήτησαν  το ταξίδι της Αλίκης, ζωγράφισαν σε ένα μεγάλο χαρτόνι  τη δική τους μαγική διαδρομή στη χώρα των θαυμάτων στην οποία ταξίδεψαν με τα εισιτήρια που εκείνα εξασφάλισαν με τις ζωγραφιές τους, για να ζήσουν τη δική τους φανταστική εμπειρία.





ΕΝΑ ΛΑΣΤΙΧΟ
(2 εθελοντές, 5 αναγνώστες)

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού δόθηκε στα παιδιά από ένα λάστιχο και  με την βοήθεια των εθελοντών κατασκεύασαν διάφορα αντικείμενα όπως ένα βραχιόλι ή μία σφεντόνα και ζωγραφιές με αντικείμενα φτιαγμένα από λάστιχο.

Η ΕΙΚΌΝΑ ΕΝΟΣ ΕΛΈΦΑΝΤΑ
(2 εθελοντές, 10 αναγνώστες)

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά μαζί με τους εθελοντές διάβασαν βιβλία με θέμα έναν ελέφαντα και ζωγράφισαν ελέφαντες όπως αυτά τους γνώρισαν μέσα από τα βιβλία αλλά και τις επισκέψεις τους στο ζωολογικό κήπο . Στο τέλος έπαιξαν ένα μικρό θεατρικό με πρωταγωνιστή έναν ελέφαντα  και το κάθε παιδί αφηγούνταν την εμπειρία του από μία επίσκεψη σε ένα ζωολογικό           κήπο.









ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΛΕΠΕΙΣ
(2 εθελοντές, 6 αναγνώστες)

Την Τρίτη 28 Ιουνίου με αφορμή τον κινηματογράφο, στο χώρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά διάβασαν  βιβλία με θέμα τον κινηματογράφο και την ιστορία του. Έμαθαν για πολλούς σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και την ιστορία τους και στο τέλος έγιναν τα ίδια ηθοποιοί και αφού κατασκεύασαν  μια δική τους τηλεόραση, μέσα από αυτή παρουσίασαν τα δικά τους αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.


ΜΙΑ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ
(2 εθελοντές, 10 αναγνώστες)

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δομοκού τα παιδιά παρέα με τους εθελοντές έφτιαξαν τις δικές τους Καρτ Ποστάλ  με διάφορα αξιοθέατα του τόπου μας,  ζωγράφισαν τα  δικά τους γραμματόσημα και τις αφιέρωσαν σε αγαπημένα τους πρόσωπα.








ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΥΡΜΑ
(2 εθελοντές, 6 εθελοντές)

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δομοκού οι μικροί αναγνώστες και οι εθελοντές  κατασκεύασαν  ένα μεγάλο στεφάνι από χάρτινα λουλούδια που εκείνα είχαν ζωγραφίσει και τοποθετήσει πάνω σε ένα κομμάτι σύρμα.





ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ
(2 εθελοντές, 8 αναγνώστες)

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά παρέα με τους εθελοντές έμαθαν για την τέχνη της  φωτογραφίας.  Πειραματίστηκαν βγάζοντας δικές τους φωτογραφίες και στο τέλος δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο κολλάζ με αυτές τις φωτογραφίες.










1 ΧΑΡΤΗΣ
(2 εθελοντές, 7 εθελοντές)

Το Σάββατο 2 Ιουλίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά μελέτησαν το χάρτη του Δήμου Δομοκού, συζήτησαν τα διοικητικά του όρια, έμαθαν για τα αξιοθέατα του τόπου και στο τέλος ζωγράφισαν το δικό τους χάρτη της περιοχής, όπου αποτύπωσαν όλα όσα είχαν μάθει και συζητήσει δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.


ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΦΥΛΛΩΝ
(2 εθελοντές, 5 αναγνώστες)

Την Κυριακή 3 Ιουλίου ο χώρος την Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού μεταμορφώθηκε σε ένα εργαστήριο ζωγραφικής όπου  τα παιδία γνώρισαν διάφορα είδη φύλλων, όπως δάφνης, μουριάς πλατανόφυλλα,  αμυγδαλιάς και ευκαλύπτου, τα οποία οι εμψυχωτές είχαν φέρει στη Βιβλιοθήκη και τα μετέτρεψαν σε εικαστικές δημιουργίες.

                                         
ΚΑΤΙ ΜΠΛΕ
(2 εθελοντές, 7 αναγνώστες)

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδία μαζί με τους εθελοντές κατασκεύασαν δικά τους τρισδιάστατα ενυδρεία από χαρτόνια και κουτιά, με ψάρια που ζωγράφισαν οι ίδιοι.



ΚΟΥΜΠΙΑ
(2 εθελοντές, 9 αναγνώστες)

Την Τρίτη 12 Ιουλίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά με τη βοήθεια των εθελοντών έγιναν σχεδιαστές μόδας, ζωγράφισαν τη δική τους συλλογή ρούχων, δημιουργώντας κομμάτια τα οποία  διακόσμησαν με  εντυπωσιακά και πολύχρωμα κουμπιά.










ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
(2 εθελοντές, 8 αναγνώστες)

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά εξερεύνησαν τα διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά βότανα, που εμψυχωτές έφεραν στο χώρο της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια έμαθαν για την ιστορία των μπαχαρικών και διάβασαν ένα συναρπαστικό παραμύθι γεμάτο χρώματα & αρώματα για τις αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους και για το σεβασμό στη διαφορετικότητα, γραμμένο από την Βάσω Παπαδοπούλου και εικονογραφημένο από τη Μαριλένα Αγγελίδου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΒΕLL. Στο τέλος έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες, στις οποίες πρωταγωνιστούσαν  τα  μπαχαρικά και τα βότανα.










ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΕΤΉΡΑΣ
(2 εθελοντές, 8 αναγνώστες)

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά μαζί με τους εθελοντές σχεδίασαν και ζωγράφισαν σελιδοδείκτες για τα βιβλία των αναγνωστών σε σχήμα συνδετήρα  και έπειτα με σύρμα πίπας κατασκεύασαν συνδετήρες με τη βοήθεια των οποίων  ανάρτησαν τις ζωγραφιές τους στα καβαλέτα της βιβλιοθήκης.



ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ
(2 εθελοντές, 8 αναγνώστες)

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού γέμισε από φακέλους που έφεραν μαζί τους τα παιδιά και οι εμψυχωτές, οι οποίοι αφού αφηγήθηκαν την ιστορία του κάθε φακέλου, έμαθαν για τον αποστολέα, τον παραλήπτη και τον τρόπο αποστολής των επιστολών, ζωγράφισαν από μία ζωγραφιά και τις ταχυδρόμησαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.


 





ΚΑΤΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
(2 εθελοντές, 6 αναγνώστες)

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου, ο χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης απέκτησε  πορτοκαλί αποχρώσεις. Τα παιδιά συζήτησαν για πορτοκαλί αντικείμενα τα οποία αφού κατέγραψαν, σχημάτισαν έναν μεγάλο κατάλογο, έπαιξαν παντομίμα και προσπάθησαν να βρουν αντικείμενα που είναι πορτοκαλί για να δημιουργήσουν ένα συλλογικό έργο το οποίο το τοποθέτησαν σε καβαλέτο της Βιβλιοθήκης.

1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
(2 εθελοντές, 6 αναγνώστες)

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά έφεραν μαζί τους ένα κομμάτι από το αγαπημένο τους παιχνίδι και αφού μίλησαν για αυτό και διάβασαν μερικά παραμύθια έπαιξαν το παιχνίδι της μνήμης λέγοντας με τη σειρά από μια πρόταση που μέσα θα έπρεπε να είχε το αγαπημένο τους παιχνίδι που έφεραν μαζί τους, αλλά με τη διαφορά πως έπρεπε να θυμούνται να αναφέρουν και τις προτάσεις  των προηγούμενων παιδιών. Έτσι τα παιδιά έφτιαξαν τη δική τους φανταστική ιστορία βασισμένη στα αγαπημένα τους αντικείμενα, την οποία απέδωσαν και εικαστικά.











1 ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ
(2 εθελοντές, 5 αναγνώστες)

Την Τρίτη 30 Αυγούστου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα γεωμετρικά σχήματα και  κατασκεύασαν αντικείμενα με κυλίνδρους και χαρτόνια, όπως διάφορα προσωπάκια, κυάλια και  πύραυλοι.



ΜΙΑ ΦΩΛΙΑ
(2 εθελοντές, 25 αναγνώστες)

Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά συζήτησαν για τη φύση και τα πουλιά. Στην αρχή διάβασαν βιβλία με θέμα τα πουλιά και έπειτα κατασκεύασαν μια μεγάλη φωλιά από χαρτόνια και ζωγράφισαν διάφορα πουλιά, όπως καναρίνια, γεράκια, περιστέρια κλπ, αλλά και τη φωλιά που το καθένα θα ήθελε να προσφέρει στα πουλιά.







3 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΥΛΙΚΆ
(2 εθελοντές , 8 αναγνώστες)

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά παρέα με του εθελοντές έφτιαξαν  το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι από χαρτί, πλαστικά καπάκια και  οδοντογλυφίδες και έπαιξαν όλα μαζί αφού καθόρισαν τις οδηγίες για το παίξιμο του παιχνιδιού.


ΜΙΑ ΣΚΟΥΠΑ
(2 εθελοντές, 8 αναγνώστες)

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά με τη βοήθεια των εθελοντών κατασκεύασαν σκούπες από διάφορα είδη χαρτοκοπτικής, τις οποίες χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου, στο οποίο όρισαν τους  κανόνες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων














ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
(2 εθελοντές, 15 αναγνώστες)

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού τα παιδιά διάβασαν βιβλία με θέμα τη φανταστική λογοτεχνία και αφηγήθηκαν μια δική τους φανταστική ιστορία , ενώ στο τέλος , την οποία και απέδωσαν φανταστικά.


 









ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ
(2 εθελοντές, 25 αναγνώστες)

Την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε η ανασκόπηση της  καλοκαιρινής εκστρατείας. Τα παιδιά ανέφεραν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες και απονεμήθηκε αναμνηστικό «Βραβείο Εξερευνητή» στους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης, και Βεβαίωση Εθελοντικής Συμμετοχής στα μέλη της ομάδας, που βοήθησαν στην υλοποίησή δράσεων, ως αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς τους

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details