Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Με αφετηρία το παρελθόν: Μνήμες και αφηγήσεις ζωής....

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Με αφετηρία το παρελθόν: Μνήμες και αφηγήσεις ζωής της 2ης γενιάς προσφύγων, από το Μεγάλο και το Μικρό Μοναστήρι Ανατολικής Ρωμυλίας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού»

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Δομοκού και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος «Ανατολικής Ρωμυλίας» Νέου Μοναστηριού σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Προφορικής Ιστορίας – Ελένη Μούτσιου (Ιστορικός), Μαριάνα Κουρσάρη (Κοινωνική Ανθρωπολόγος) και Μαρία Διαμαντή (Ιστορικός), διοργανώνουν Ημερίδα προκειμένου να συζητηθούν και να αναλυθούν θέματα που αφορούν την προφορική ιστορία, τη μνήμη και τη συλλογική ταυτότητα του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν επιστημονικά τεκμήρια της έρευνας η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο: Ιανουάριος 2016 – Οκτώβριος 2016. Ο κύριος στόχος ήταν να διασωθεί μια διαφορετική ερμηνεία για την ιστορία και το παρελθόν. Μια ιστορία όχι τόσο επίσημη και δημόσια, όσο κοινωνική και ανθρώπινη, η οποία είναι γραμμένη βαθιά μέσα στη ψυχή και στην καρδιά των προσφύγων της 2ης γενιάς. Πρόκειται για μια διαφορετική ιστορία όπως την προσεγγίζουν οι αφηγητές μέσω της μνήμης και όπως την έχουν βιώσει στα πλαίσια της καθημερινότητας και των διαφόρων εκδηλώσεων της ζωής. Επιδιώκεται με αυτόν τον τρόπο, να έρθει στο φως η λεγόμενη “ιστορία από κάτω”, έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με την προφορική ιστορία.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Δευτέρα 17/04/2017 και ώρα 17:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Θεσσαλιώτιδας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού (αίθουσα Αικατερίνης Κυπαρίσσης – Αποστολίκας). Στο τέλος του προγράμματος, θα απονεμηθεί το οπτικοακουστικό υλικό στους συμμετέχοντες – αφηγητές της έρευνας.
E-mail επικοινωνίας: mariannakoursari@gmail.com
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details