Κεντρική ομιλία του Μοναστηριώτη ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΥ 1974 στην υποδοχή των οστών του Τρικαλινού Ήρωα Γεώργιου Νάκου



Επέστρεψε στην γενέθλια γη του Πλατάνου Τρικάλων ο Ήρωας -κομάντο Γεώργιος Νάκος

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί στον Πλάτανο Τρικάλων, όπου με τις πρέπουσες τιμές, έγινε η υποδοχή των οστών του Έφεδρου Ανθυπασπιστή Γεώργιου Νάκου, που έδωσε την ζωή του πριν από 42 χρόνια, για να εμποδίσει τον «Αττίλα» να εισβάλει και να κατακτήσει την Κύπρο.

Στην Τοπική Κοινότητα Πλατάνου τόπο καταγωγής του Ήρωα, από το πρωί βρίσκονται τα οστά του και αναπαύονται στην γενέτειρα γη στο οστεοφυλάκιο του τοπικού Κοιμητηρίου.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πλατάνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών, έγινε η υποδοχή των οστών με άγημα της ΣΜΥ να αποδίδει τις πρέπουσες τιμές και το πλήθος κρατώντας Ελληνικές Σημαίες να αποδίδει τον αναλογούντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για τον πεσόντα στην Κύπρο στα δραματικά γεγονότα του 1974, ενώ οι καμπάνες της Εκκλησίας να χτυπούν πένθιμα.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση και ανάγνωση του βιογραφικού του πεσόντα από τον Εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ του 1974 Συμεών Εκιζόγλου.

Ο Εκπρόσωπος του Πολεμικού Συλλόγου «Κομάντος ΄74» Κων/νος Μπεσίρης, αναφέρθηκε στο χρονικό της στρατιωτικής επιχείρησης των Ηρώων που έπεσαν υπέρ Πατρίδας στην Κύπρο.

Στην κατάθεση στεφάνων που ακολούθησε, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, αναφώνησε «Αθάνατος», ενώ στεφάνια κατέθεσαν επίσης, ο Διοικητής της ΣΜΥ Τρικάλων Γιώργος Λιάκος, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου Παναγιώτης Νημάς που αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στον τιμώμενο Ήρωα συμπατριώτη του, ο πρώτος ξάδερφος του Πεσόντα Αθανάσιος Χασιώτης καθώς και Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

Μετά την  τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του Πεσόντα, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και εν συνεχεία υπήρξε η μεταφορά των λειψάνων στο Οστεοφυλάκιο του Κοιμητηρίου της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, συνοδεία εκατοντάδων ατόμων.

Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Γεώργιος Νάκος, ήταν μεταξύ των Καταδρομέων που έπεσαν ηρωϊκά στην Κύπρο κατά την διάρκεια της επιχείρησης «ΝΙΚΗ» που πραγματοποιήθηκε  στις 22 Ιουλίου 1974.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην σημερινή εκδήλωση, απουσίαζαν όλοι οι Βουλευτές του Νομού Τρικάλων, ενώ ο μόνος που παραβρέθηκε ήταν ο Βουλευτής Μαγνησίας της «Χρυσής Αυγής» Παναγιώτης Ηλιόπουλος …
 





ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΕΚΙΖΟΓΛΟΥ

Σεβασμιότατε,  ΕΞΟΧΩΤΑΤΕ ΠΡΕΣΒΗ  ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΚΥΡΙΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΑ , ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ , Κυρίες και Κύριοι


Ο Ελληνικός Λαός, στη μακραίωνη ιστορία του, καθώς πέρασε από συμπληγάδες και χαλασμούς, είχε πάντα δύο σημεία αναφοράς: Πίστη και Ψυχή.
Πίστη στην πατρίδα και την Ορθοδοξία και Ψυχή, δηλαδή παλικαριά, ηθικό χρέος απέναντι στα Όσια και τα Ιερά και φιλότιμο, που εκφραζόταν στις κρίσιμες στιγμές ως ένθερμος πατριωτισμός, ανδρειοσύνη και θυσία.
Μια τέτοια θυσία ήρθαμε να τιμήσουμε σήμερα εδώ, σε μια τελετή γεμάτη συγκίνηση και Εθνική Υπερηφάνεια, για τον Ήρωα του Σώματος των Ελλήνων Καταδρομέων ΤΗΣ 318 Α/ ΜΟΙΡΑΣ,  Έφέδρου Ανθυπασπιστή  Νάκου Γεωργίου  που έχασε τη ζωή του εκείνο το καλοκαίρι του ‘74 όταν οι Τούρκοι απροκάλυπτα εισέβαλλαν στη μαρτυρική Κύπρο προσβάλλοντας βάναυσα τα Εθνικά μας Δίκαια.
Το αεροπλάνο που μετέφερε 29  καταδρομείς ΚΑΙ 4 ΆΤΟΜΑ ΠΛΗΡΩΜΑ , κατερρίφθη, και ο Γεώργιος Νάκος όπως και όλα τα άλλα παλικάρια, πέρασαν στην αιωνιότητα που απολαμβάνουν οι Ήρωες.
ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ  ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΠΑΥΘΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ .
ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΔΩ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΛΙΑΖΕΤΑΙ ΧΑΡΑΝ ΜΕΓΑΛΗ.
ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΗΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ  ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΑΝΤΡΩΘΗΚΕΣ, ΚΙ’ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΚΤΥΠΟΥΝ ΠΕΝΘΙΜΑ
ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΗΔΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ.
ΕΝΑ ΚΑΣΕΛΑΚΙ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ… ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΧΩΡΕΣΗ ΤΟ ΛΕΒΕΝΤΙΚΟ ΚΟΡΜΙ ΣΟΥ?
ΣΑΡΑΝΤΑ ΔΥΟ  ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΕΚΕΙΝΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕΣ ΗΡΩΙΚΑ!
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ……ΜΟΝΑΧΟΓΙΟΣ ΜΟΝΑΚΡΙΒΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ..ΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟΑΝΑΘΡΕΜΜΕΝΟ ΤΙΜΙΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΜΕ ΗΘΟΣ, ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ. ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ..


ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΑΨΗΦΗΣΕΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΥΠΕΡΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΝΑ ΣΤΑΘΗΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕΣ ΝΑ ΜΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΣΑΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΕΤΟΣ ΑΛΛΑ ΠΕΤΑΞΕΣ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΓΥΡΙΣΜΟΣ.
.
ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΝΟΙΩΘΟΥΝ  ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ,ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ.
ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΧΥΣΑΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΑΣ.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΠΑΦΤΗΣ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΟΠΩΣ ΑΞΙΖΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ .
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ , ΠΑΝΤΑ ΒΟΥΒΟΙ ΚΑΙ ΑΜΙΛΗΤΟΙ , ΔΕΝ ΕΚΛΑΨΑΝ  ΠΟΤΕ, ΕΚΡΥΒΑΝ  ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ ΒΑΘΙΑ, Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥΣ ΕΤΡΩΓΕ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ , ΠΕΘΑΝΑΝΕ  ΝΩΡΙΣ !
ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΟΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ ,ΜΑΝΑ ,ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ , ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ..
ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ,
ΞΑΛΑΦΡΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΣΟΥ , ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΟ ΧΑΜΟ ΣΟΥ.
ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΠΟΝΕΜΕΝΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ , ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ  ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΟΡΓΗ ΤΗΣ.
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ..


ΑΘΑΝΑΤΟΣ







Σεβασμιότατε, Κυρίες και Κύριοι, Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στις τραγικές για την πατρίδα μας ημέρες του 1974 και παρά την γενική κατάρρευση που επικρατούσε κάποιοι αξιωματικοί με το Α Κεφαλαίο και όλοι οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ,  ορμώμενοι από την αγάπη τους για την πατρίδα και την ελευθερία, με άφθονο αίμα και θυσίες κράτησαν την Σημαία και την Τιμή της Πατρίδας μας ψηλά.
ΔΕΝ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ  ΗΡΩΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑΡΧΗΣ ΣΤΑΥΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ο  ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ!!!
Ο Νάκος Γεώργιος και οι υπόλοιποι νεκροί μας έχουν καταγραφεί στην συνείδησή μας ως « ΗΡΩΕΣ και ΑΞΙΑ τέκνα της Πατρίδας».
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ
ΑΘΑΝΑΤΟΣ







Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details