Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού σχετικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης μνήμης των εκτελεσθέντων απ τους Ιταλούς φασίστες στο Ν.Μοναστήρι

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού σχετικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης μνήμης των εκτελεσθέντων απ τους Ιταλούς φασίστες στο Ν.Μοναστήρι


Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού σχετικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης  μνήμης των εκτελεσθέντων απ τους Ιταλούς φασίστες στο Ν. Μοναστήρι
  Ως δημοτική παράταξη και ως Κ.Κ.Ε ήμασταν πρωταγωνιστές  στο ξεκίνημα της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα της  θηριωδίας  του φασισμού στο Ν.Μοναστήρι.
  Παλιότερα γίνονταν απ’ την κοινότητα μια εκδήλωση με αντιφασιστικό και αντιστασιακό περιεχόμενο, με συμμετοχή των συγγενών των θυμάτων και όλου του χωριού. Έφευγε ο κόσμος  ικανοποιημένος  απ’ το χαρακτήρα που είχε η εκδήλωση.
  Τα τελευταία χρόνια  ,που η κοινότητα εντάχτηκε σε Δήμο, παρατηρείται μια αλλοίωση του περιεχομένου της εκδήλωσης με τη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων και της σημασίας που αυτά έχουν, με αποτέλεσμα κάποιοι συγγενείς  και άλλος κόσμος να δυσαρεστούνται και να μη συμμετέχουν και εμείς σα Δημοτική Κίνηση ή σαν κόμμα επίσης να μη συμμετέχουμε.
  Έφτασαν στο σημείο ορισμένοι ομιλητές του Δήμου να εξυμνούν το δοσίλογο Πρωθυπουργό της κατοχής, που τον έμπηξαν στη θέση αυτή οι Γερμανοί κατακτητές, το στρατηγό Τσολάκογλου, για το ρόλο που έπαιξε στα γεγονότα. Γιατί τάχα ήταν «πονόψυχος» και γλίτωσε το χωριό από χειρότερα μετά την επιχείρηση του Άρη  και το θάνατο του Μαραθέα.
  Αυτό το πράγμα ,σε εκδήλωση σε εκδήλωση μνήμης για θύματα του φασισμού, είναι ανεπίτρεπτο και είναι βάναυση παραχάραξη της ιστορίας. Δίνει λάθος μηνύματα στον κόσμο, στους συγγενείς των θυμάτων, που δικαιολογημένα αγανακτούν, στη νεολαία.
  Τα γεγονότα ,από ιστορική άποψη είναι ξεκάθαρα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
  Οι 11 πατριώτες  που εκτελέστηκαν έκαναν μια απ τις πρώτες οργανωμένες πράξεις αντίστασης του λαού μας , σε μια περίοδο  που πέθαινε απ την πείνα και την υστέρηση, που είχαν επιβάλει οι κατακτητές, όταν επιχείρησαν να πάρουν τρόφιμα απ το  Μαραθέα για να ταϊσουν τα παιδιά , τους συγγενείς, τους χωριανούς τους.
  Ήξεραν ότι ήταν ριψοκίνδυνη η πράξη τους ,γιατί ο μεγαλοτσιφλικάς είχε μεγάλη και σκληρή φρουρά και ήξεραν ακόμη ότι είχε την προστασία των δοτής κυβέρνησης και των Ιταλών φασιστών. Ήταν παλικάρια όμως και το έκαναν. Δε λογάριασαν τους κινδύνους. Αμφισβήτησαν την εξουσία του τσιφλικά, δε φοβήθηκαν τους φασίστες προστάτες του.
  Ο Μαραθέας , ζήτησε απ τους Ιταλούς να τιμωρήσουν τους «κλέφτες» και κείνοι εκπλήρωσαν το αίτημα του και τους εκτέλεσαν. Η ολιγαρχία του πλούτου και τότε και σήμερα συνεργάζεται  με το φασισμό.
  Ο ΕΛΑΣ, με το Βελουχιώτη επικεφαλής, έκανε μια απ’τις πρώτες αντιστασιακές επιχειρήσεις στο Ν.Μοναστήρι και πήρε εκδίκηση για το θάνατο των 11 πατριωτών, ικανοποιώντας το λαϊκό αίσθημα. Η επιχείρηση αυτή ήταν πολύ μεγάλης σημασίας  για την παραπέρα οργάνωση του ΕΛΑΣ και του κινήματος της αντίστασης γενικότερα.
  «….Το χτύπημα που σχεδίασε και εκτέλεσε με τόση επιτυχία ο Άρης ( γράφει ο Πάνος Λαγδάς σ ένα απ τα πρώτα βιβλία που γράφτηκαν για τον Άρη εκδ.Κυψέλη1964) ,δημιούργησε μια καινούργια κατάσταση στα πνεύματα των ανθρώπων της περιοχής. Τα κεφάλια σηκώθηκαν, τα κορμιά τεντώθηκαν και στα μυαλά των χωρικών φυτεύτηκε ο σπόρος που καμιά παγωνιά δε θα μπορούσε να τον κάψει. Ο σπόρος του αγώνα για ελευθερία,για το διώξιμο των ξένων και ντόπιων δυναστών» .
  Ο Τσολάκογλου, πράγματι έφτασε στο χωριό στις 13 Ιουλίου 1942. Και όπως γράφει η εφημερίδα «Πρωϊα», φύλλο15 Ιουλίου του 1942 «…….συνειργάσθη μετά των εκεί ιταλικών στρατιωτικών αρχών επί  αναφυέντος τοπικού ζητήματος.(Το τοπικό ζήτημα ήταν ο θάνατος του Μαραθέα). Ο κ. Πρωθυπουργός απηυθύνθη κατόπιν προς τους συγκεντρωθέντας κατοίκους εις τους οποίους ετόνισεν ότι πρέπει να είναι ήσυχοι και να έχουν απόλυτον εμπιστοσύνην προς τας  ιταλικάς αρχάς αι οποίαι εμφορούνται υπό των καλυτέρων διαθέσεων…..»
  Αυτός ήταν ο Τσολάκογλου, που μαζί με τον τσιφλικά και τους Ιταλούς φασίστες ήταν απ τη ίδια όχθη του ποταμού και συνεργάζονταν, ενώ ο λαός ,οι εκτελεσμένοι πατριώτες και ο Άρης με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ απ την άλλη. 
  Φέτος, γιορτάζονται τα 70 χρόνια απ τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, χρέος όλων μας είναι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στα όρια του Δήμου να είναι ενταγμένες σ αυτό το πνεύμα  και να έχουν το χαρακτήρα που ταιριάζει στην νίκη κατά του φασισμού.
  Ύστερα απ αυτή την τοποθέτησή μας, που ήταν επιβεβλημένη και ήταν αίτημα πολλών δημοτών, κατοίκων του χωριού και συγγενών των θυμάτων, θα περιμένουμε να δούμε τι θ’ αλλάξει στην εκδήλωση. Αν δούμε ότι γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν τα γεγονότα σωστά και να βγουν τα αληθινά μηνύματα, έχε καλώς. Αν συνεχίσει να γίνεται το ίδιο, επιφυλασσόμαστε απ την επόμενη χρονιά  να διοργανώνουμε ξεχωριστή εκδήλωση σε άλλη ημερομηνία ,τον Ιούλιο, για να δώσουμε το αληθινό νόημα και της θυσίας των 11 πατριωτών και της επιχείρησης του πρωτοκατετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details