Η «Ηλέκτρα»… αναγεννιέται στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Η «Ηλέκτρα»… αναγεννιέται στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας


Η «Ηλέκτρα»… αναγεννιέται στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Μετά από 2.500 Χρόνια περίπου, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας θα ακουστεί για πρώτη φορά, ο λόγος του αρχαίου δράματος.
Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τρία χορικά από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, που παρουσίασε το 1988 το «Θεσσαλικό Θέατρο», εγκαινιάζοντας το Β΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.
Την παράσταση σκηνοθέτησε και χορογράφησε ο Κώστας Τσιάνος, σε μετάφραση Χρήστου Σαμουηλίδη, σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική του Νίκου Ξυδάκη και με την Λυδία Κονιόρδου στον επώνυμο ρόλο.
Λίγα λόγια για το έργο: Η «Ηλέκτρα» γνώρισε θριαμβευτική επιτυχία. Παίχτηκε τρία καλοκαίρια και παρουσιάστηκε δυο φορές στο κατάμεστο Θέατρο της Επιδαύρου, σ΄ όλη την Ελλάδα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
Αν και πέρασαν 27 χρόνια, η άποψη της παράστασης, μέχρι σήμερα, θεωρείται «σταθμός» στην προσέγγιση του αρχαίου δράματος.
Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και στα πλαίσια της Ζ΄ Γενικής Συνέλευσης του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της τιμητικής εκδήλωσης για τον αρχαιολόγο κ.Αθανάσιο Τζαφάλια, θα παρουσιαστούν τα τρία χορικά της «Ηλέκτρας» με την ίδια χορογραφία.
Το σημαντικό είναι ότι μετά από επιθυμία του Κώστα Τσιάνου τα χορικά θα ερμηνευτούν από 24 κοπέλες του «Λυκείου Ελληνίδων» Λάρισας.
Θα τραγουδήσουν 14 μέλη της Γυναικείας χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (Διδασκαλία, Δημήτρη Καρβούνη) και 12 τυμπανιστές του Γιάννη Μακρυγιάννη που θα συνοδεύουν την παράσταση.
Όλες οι κοπέλες θα φοράνε τα μουσειακά πλέον κοστούμια που σχεδίασαν, ο Γιώργος Ζιάκας για την «ΗΛΕΚΤΡΑ» και την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και η Ιωάννα Παπαντωνίου για τις «Χοηφόρες».
Οι πρόβες έχουν αρχίσει από καιρό και θα συνεχιστούν στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου.
Η συγκίνηση όλων των μελών της παράστασης είναι μεγάλη. Η παρουσίαση και η συμμετοχή τους στα τρία χορικά του αρχαίου δράματος είναι μια ιστορική στιγμή για την πόλη της Λάρισας, γιατί στις 20 Σεπτεμβρίου, θα ακουστεί κείμενο αρχαίας τραγωδίας μετά από τόσους αιώνες, στο Αρχαίο μας Θέατρο.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details